6 tips για να οργανώσεις τη ζωή σου!

Συντάκτης: Άννα Παγκράτη

Παρακάτω θα βρεις ορισμένα tips ώστε να νιώσεις πράγματι οργανωμένος/η αδράζοντας και να ζώντας την κάθε ημέρα στο έπακρο.

Μπορεί να νιώθεις ότι σου έχουν πέσει όλα μαζί, ή ότι χρειάζεσαι να μπεις σε μία σειρά. Μπορεί επίσης να έχει έρθει η ώρα να ανακαλύψεις τι θέλεις να κάνεις στη ζωή σου. Σε κάθε περίπτωση, το να έχεις μία οργανωμένη ζωή και καθημερινότητα, το να γνωρίζεις σε γενικές γραμμές τι πρόκειται να συμβεί μέσα στη μέρα ή την εβδομάδα σου, ή το να έχεις στόχους οι οποίοι σε κινητοποιούν να δράσεις, σε βοηθούν να αντιμετωπίζεις την κάθε μέρα και να επιτυγχάνεις οτιδήποτε επιθυμείς. Παρακάτω θα βρεις ορισμένα tips ώστε να νιώσεις πράγματι οργανωμένος/η αδράζοντας και να ζώντας την κάθε ημέρα στο έπακρο.

Tip #1: Χώρισε τη ζωή σου σε τομείς

Το πρώτο πράγμα που χρειάζεται να κάνεις για να οργανώσεις τη ζωή σου, είναι να σκεφτείς από ποιες κατηγορίες και τομείς αυτή απαρτίζεται. Η καριέρα, η προσωπική ανάπτυξη, η κοινωνική και ερωτική σου ζωή, είναι μερικά παραδείγματα των κατηγοριών αυτών. Κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός γι’ αυτό και πρέπει να ακούσεις το ένστικτό σου και εφαρμόσεις όσα ταιριάζουν σε εσένα και αφορούν τη δική σου ζωή. Με τι ασχολείσαι, από τι αποτελούνται οι μέρες σου, πώς περνάς το χρόνο σου; Οργανώνοντας τη ζωή σου σε τομείς, αποκτάς ένα πλάνο για να την αντιμετωπίζεις και να τη διαχειρίζεσαι πολύ πιο εύκολα.

Tip #2: Οραματίσου την ιδανική έκδοση της ζωής σου

Τώρα που έχουμε κατηγοριοποιήσει τη ζωή μας σε συγκεκριμένους τομείς, ήρθε η ώρα να σκεφτούμε που θέλουμε να φτάσουμε στον κάθε ένα από αυτούς. Τι όνειρα έχουμε, πώς θα θέλαμε να είμαστε σε 10, 20, 50 χρόνια; Σε αυτό το σημείο, μπορείς να οραματιστείς τα πάντα. Το tip αυτό έχει μόνο έναν κανόνα: Μη βάλεις όρια. Σκέψου το πιο τρελό σου όνειρο, την πιο ιδανική κατάσταση στην οποία θα μπορούσες ποτέ να βρεθείς, και κράτα την. Θέλω να γίνω δισεκατομμυριούχος, να δουλέψω στη NASA, να βρω τον ιδανικό μου σύντροφο ή οτιδήποτε γεμίζει εσένα.

Tip #3: Όρισε στόχους ώστε να φτάσεις την ιδανική αυτή ζωή

Αν έχεις κάνει τα δύο προηγούμενα, είσαι ήδη σε ένα πολύ καλό σημείο. Έχεις ήδη φτιάξει ένα γενικότερο πλάνο της ζωής και γνωρίζεις που βαδίζεις ή που θέλεις να φτάσεις. Ωστόσο, το να καλύψεις το κενό μεταξύ του τωρινού και του ιδανικού σου εαυτού μπορεί να φαντάζει βουνό. Γι’ αυτό πρέπει να θέσουμε περισσότερο εφικτούς στόχους, ώστε να μπορέσουμε να φτάσουμε αυτό τον ιδανικό εαυτό. Πάρε, λοιπόν, χαρτί και στυλό και κατάγραψε όλα τα μικρά βηματάκια που θα σε οδηγήσουν στην επίτευξη του στόχου σου. Έτσι, μπορείς κάθε μέρα να έρχεσαι και λίγο πιο κοντά.

Διαβάστε κι αυτό: Πώς μπορώ να οργανώσω την καθημερινότητά μου αποτελεσματικά για να μπορώ να ανταπεξέλθω με επιτυχία στους πολλαπλούς ρόλους που κατέχω;

Tip #4: Βάλε πρόγραμμα

Όπως αναφέρθηκε και πριν, όταν ξέρεις τι πρέπει να κάνεις, θα μπορείς να το εντάξεις στο πρόγραμμά σου τακτικά, και έτσι τελείως αβίαστα κάθε μέρα θα δουλεύεις για τους στόχους σου. Όταν έχεις πρόγραμμα, ένα καλούπι δηλαδή πάνω στο οποίο μπορείς να δουλεύεις και να βασίζεσαι, δημιουργείς ένα μαξιλαράκι ασφαλείας το οποίο πάντα θα είναι εκεί για εσένα. Αυτό δεν σημαίνει ότι το πρόγραμμα αυτό δεν μπορεί να αλλάζει ή να προσαρμόζεται σε αναποδιές ή απλά μεταβολές της ημέρας. Απλώς κάνουμε πιο εύκολη τη ζωή μας, όταν θέτουμε από πριν τις δραστηριότητες που έχουμε ή θέλουμε να κάνουμε, για τον σκοπό που επιθυμούμε να εκπληρώσουμε.

Tip #5: Υλικό ξεκαθάρισμα

Το μυαλό μας είναι ο καθρέφτης του περιβάλλοντός μας. Και αν ο χώρος στον οποίο μένουμε και περνάμε τον χρόνο μας είναι ακατάστατος και υπερπλήρης, μάντεψε τι συμβαίνει στο μυαλό μας! Για αυτό είναι πολύ σημαντικό όχι μόνο να κρατάμε το χώρο μας καθαρό και τακτοποιημένο, αλλά και να τον απαλλάσσουμε συχνά από όλα εκείνα τα αντικείμενα που δεν μας χρησιμεύουν και δεν προσφέρουν κάτι σε αυτό. Ήρθε η ώρα, λοιπόν, για ένα υλικό ξεκαθάρισμα τόσο στα φυσικά υπάρχοντά μας, όσο και στις ηλεκτρονικές μας συσκευές, για να μπορούμε να τα κρατάμε οργανωμένα και να δημιουργήσουμε μία γαλήνια ατμόσφαιρα στον χώρο μας. 

Tip #6: Πνευματικό ξεκαθάρισμα

Μετά από το υλικό ξεκαθάρισμα, έρχεται το πνευματικό, η τάξη του μυαλού. Εδώ πρέπει να αποφασίσεις ποιοι άνθρωποι πρέπει να είναι στη ζωή σου, και ποιοι σου αποφέρουν τοξικότητα και αρνητικά συναισθήματα∙ Ποιες ιδέες που έχεις υιοθετήσει συμβάλλουν θετικά στη ζωή σου και ποιες πρέπει να αποβάλλεις επειδή σε κρατούν πίσω. Γενικότερα, χρειάζεται να αφήσεις πίσω σου καταστάσεις που σου δημιουργούν ψυχική σύγχυση, και να κρατήσεις όσες προάγουν για εσένα την ηρεμία, την υγεία και τα όμορφα θετικά συναισθήματα. Έτσι θα κάνεις χώρο και για καινούργιες τέτοιες καταστάσεις, και πίστεψέ μας, θα πολλαπλασιαστούν!

Συντάκτης: Άννα Παγκράτη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.