5 χριστουγεννιάτικα γλυκά με άρωμα Ευρώπης

Συντάκτης: Δήμητρα Βγενά

Ξεχάστε για λίγο τους ελληνικούς κουραμπιέδες και τα μελωμένα μελομακάρονα και ταξιδέψτε στα στολισμένα ευρωπαϊκά σπιτικά μαζί μας. Γευτείτε την σοκολάτα από ένα Buche de Noel, δαγκώστε ένα Stollen, απολαύστε την αμυγδαλόπαστα ενός Banketstaaf, ανακατέψτε τα υλικά μιας πουτίγκας για να είστε καλότυχοι τη νέα χρονιά.

5 χριστουγεννιάτικα γλυκά με άρωμα ΕυρώπηςBuche de Noel – Γαλλία

Αν έχετε αποφασίσει τα φετινά σας Χριστούγεννα να τα περάσετε στη Γαλλία, τότε σίγουρα θα γευτείτε και το πασίγνωστο Buche de Noel. Το γλυκό αυτό αποτελεί είδος κορμού με γλάσο σοκολάτας ενώ ξεχωρίζει και από την χριστουγεννιάτικη διακόσμηση του.

Σύμφωνα με το γαλλικό έθιμο, την παραμονή των χριστουγέννων, ήταν σύνηθες ο «άρχοντας» του σπιτιού να φέρνει στο σπίτι ένα τεράστιο κορμό δέντρου που ονομαζόταν, «κορμός των Χριστουγέννων». Ανήμερα τα Χριστούγεννα μαζευόταν όλη η οικογένεια, γονείς, παιδιά, φίλοι, ακόμα και οι υπηρέτες, το βάζανε στο τζάκι και το έκαιγαν. Πριν όμως είχαν μεσολαβήσει τα κεράσματα, προσευχές, αλλά και το ράντισμα του κορμού με λάδι, αλάτι και ζεστό κρασί.

Σύμφωνα με το έθιμο λέγεται πως οι στάχτες του κορμού είχαν την ικανότητα να προστατεύουν το σπίτι από τα «κακά πνεύματα», αλλά και το σπίτι από καιρικά φαινόμενα όπως οι κεραυνοί.

5 χριστουγεννιάτικα γλυκά με άρωμα ΕυρώπηςStollen- Γερμανία

Όσοι αγαπούν τα Χριστούγεννα στη Γερμανία, τότε σίγουρα γνωρίζουν και το Stollen, αυτό το χριστουγεννιάτικο γλυκάκι. Είναι ένα είδος χρυστόψωμου με μπόλικα καρύδια, φρούτα του δάσους, σταφίδες και ξύσμα πορτοκαλιού, αλλά και μπαχαρικά όπως κανέλα και κάρδαμο. Η αρχική του εμφάνιση, ήταν μια μεγάλη πλεξούδα που συμβόλιζε το Χριστό ως βρέφος. Γι’ αυτό το λόγο μετά το ψήσιμο το σκεπάζουν με άχνη ζάχαρη. Το 1329 εμφανίστηκε για πρώτη φορά σαν χριστουγεννιάτικο δώρο στον επίσκοπο.

5 χριστουγεννιάτικα γλυκά με άρωμα ΕυρώπηςBanketstaaf- Ολλανδία

Αν τα Χριστούγεννα σας βρουν στην Ολλανδία, στη χώρα της τουλίπας, τότε σίγουρα θα γευτείτε και το παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο γλυκό τους το Banketstaaf. Πρόκειται για μια αμυγδαλόπαστα καλυμμένη με σφολιάτα και αλειμμένη από μαρμελάδα βερίκοκο. Πρόκειται για μια παραλλαγή του χριστουγεννιάτικου κορμού, βασισμένη στην αμυγδαλόπαστα.

5 χριστουγεννιάτικα γλυκά με άρωμα ΕυρώπηςBrunsli- Ελβετία

Σοκολατένια μπισκότα χωρίς αλεύρι με κανέλα και γαρίφαλο

Στην Ελβετία θα γευτείτε τα περίφημα μπισκότα Brunsli. Τα σχήματά τους μοιάζουν με τους ελληνικούς κουραμπιέδες, αλλά αντί για άχνη είναι πασπαλισμένα με κρυσταλλική ζάχαρη. Είναι μπισκότα σοκολατένια, χωρίς αλεύρι με κανέλα και γαρίφαλο.

5 χριστουγεννιάτικα γλυκά με άρωμα ΕυρώπηςPlum Pudding- Βρετανία

Για την Αγγλία, η πουτίγκα αποτελεί γλυκό-σύμβολο των Χριστουγέννων. Άλλο ένα παραδοσιακό γλυκό των Χριστουγέννων για τους Άγγλους αποτελούν, τα πιτάκια με τα αποξηραμένα φρούτα. Σύμφωνα με το έθιμο, για να είναι όλα τα μέλη της οικογένειας καλότυχα πρέπει να ανακατέψουν από λίγο τα υλικά της πουτίγκας.

Επίσης σε ορισμένες περιοχές της Αγγλίας τοποθετούν ένα νόμισμα ή ένα γούρι μέσα στην πουτίγκα.

Συντάκτης: Δήμητρα Βγενά,

Influence:

Απόφοιτη του Δημόσιου ΙΕΚ Κηφισιάς Δημοσιογραφίας Συντάκτες και Ρεπόρτερ. Μιλάει Αγγλικά, Γαλλικά…