5 χαρακτηριστικά των ευγενικών ανθρώπων

Συντάκτης: Βασιλική Γεωργαντά

Κάποιος κάποτε είπε πως « Πέρα από την ομορφιά και τη χάρη, δεν υπάρχει τίποτα πιο ελκυστικό από το να είναι κάποιος ευγενής».

Η ευγένεια είναι ένα γνώρισμα που εμπεριέχεται στους χαρακτήρες ανθρώπων με παιδεία. Ως παιδεία βέβαια δεν υπολογίζουμε μόνο το επίπεδο γνώσεων που αφορά την ακαδημαϊκή μόρφωση, αλλά και την έμφυτη παιδεία που ο καθένας μας μπορεί να έχει.

Υπάρχουν άνθρωποι που μπορεί να έχουν μια πληθώρα πτυχίων αλλά μηδενική παιδεία και ακολούθως μηδενική ευγένεια. Τουναντίον υπάρχουν άνθρωποι που ίσως να μην έκαναν ποτέ τη θητεία τους σε κάποιο πανεπιστήμιο και να είναι από τη φύση τους ευγενικοί και καλοπροαίρετοι.

Έχει αναφερθεί πως η ευγένεια παρομοιάζεται με μία υποκριτική συμπεριφορά που είναι από όλους ανεκτή, εδώ όμως δεν θα μιλήσουμε για την υποτυπώδη ευγένεια που όλοι λίγο πολλοί πασχίζουν να έχουν αλλά για τα χαρακτηριστικά των βαθιά ευγενών ανθρώπων, όπου η ψυχή τους πλημυρίζει από έμφυτη καλοσύνη και κατανόηση.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Συνταγές Ευτυχίας: Ευγένεια


Τα 5 χαρακτηριστικά των Πραγματικά Ευγενικών ανθρώπων είναι τα εξής :

1) Δεν γκρινιάζουν

Σπάνια θα δούμε έναν πραγματικά ευγενικό άνθρωπο να γκρινιάζει και να τον ενοχλούν τα πάντα γύρω του. Ο ευγενικός άνθρωπος θα διαχωρίσει τον εαυτό του από μία άσχημη κατάσταση, όχι επειδή δεν τον αφορά, αλλά για να μπορέσει να δώσει χώρο και χρόνο στο να συνειδητοποιήσει τι ακριβώς συμβαίνει και για πιο λόγο κάτι είναι ενοχλητικό. Ύστερα να προσπαθήσει να βοηθήσει με όποιον τρόπο μπορεί ώστε να λυθεί αυτό το ζήτημα. Φυσικά αυτός ο άνθρωπος δεν είναι αναίσθητος, έχει και εκείνος όρια, αλλά απλά έχει μάθει να κατανοεί και να λύνει με ήρεμο τρόπο οτιδήποτε παρεμβάλλεται στη ζωή του.

2) Δεν φέρνουν τους άλλους σε δύσκολη θέση.

Ο βαθιά ευγενής άνθρωπος θα είναι και ταυτόχρονα αρκετά οξυδερκής ώστε να αντιληφθεί αν κάτι που θα πει ή θα πράξει θα φέρει τον οποιονδήποτε σε δύσκολη θέση. Θα φροντίσει να πει σε κατάλληλη στιγμή και με πλήρη διακριτικότητα αυτό που τον ενοχλεί ή θα φροντίσει να το δείξει χωρίς να θίξει ή να προσβάλει κάποιον ακόμη και αν ο ίδιος προσβλήθηκε.

3) Δεν απαιτούν

Χωρίς να ισχύει πάντα, οι περισσότεροι θεωρούμε τους εαυτούς μας ελεύθερα πνεύματα και άνθρωποι που δεν πιέζουν ποτέ κανένα. Ο πραγματικά ευγενικός άνθρωπος όμως δεν θα απαιτήσει ούτε από κάποιον άγνωστο ούτε και από τους πολύ οικείους του να περάσει το δικό του ή να κυλήσουν τα πράγματα κατ’όπως εκείνος επιθυμεί. Ο ευγενής άνθρωπος είναι πραγματικά φιλελεύθερος και πιστεύει βαθιά πως κανένας δεν υποχρεούται να κάνει το οτιδήποτε.

4) Δεν φωνάζουν

Εννοείται πως ο ευγενικός άνθρωπος δεν θα έχει συχνά ξεσπάσματα σε καθημερινές καταστάσεις αλλά ούτε και θα ακούγεται συνεχώς και αδιαλείπτως . Ο ευγενής άνθρωπος εκτός από το χαρακτηριστικό της ευγένειας διαθέτει και το χαρακτηριστικό της αυτογνωσίας και όπως οι περισσότεροι άνθρωποι που σέβονται τον εαυτό τους δεν θα θέλει να προσελκύσει τα βλέμματα ή να υποβιβάσει την αξιοπρέπειά του φωνάζοντας και καθιστώντας τον εαυτό του ως κέντρο της προσοχής.

5) Έχουν κατανόηση

Φυσικά αυτό δεν τους κάνει ανεκτικούς σε βαθμό θυματοποίησηςη αλλά τουναντίον οτιδήποτε συμβαίνει γύρω τους, ειδικά κάτι που τους έθιξε θα δώσουν πάντα την ευκαιρία στον άλλον να απολογηθεί ή να επεξηγήσει και θα δείξουν την πρέπουσα κατανόηση. Ένας άνθρωπος με έντονο το στοιχείο της ευγένειας, δεν θα βιαστεί να κρίνει ούτε να δικάσει κάποιον που ίσως υπέπεσε σε ένα σφάλμα, αντιθέτως θα δώσει πάντα δεύτερη ευκαιρία και θα αφουγκραστεί τις αιτίες που οδήγησαν κάποιον σε άσχημη συμπεριφορά.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που οφείλουμε να είμαστε ευγενικοί, μα ο κύριος λόγος είναι ο αυτοσεβασμός. Όπως είχε πει και η Lady Mary Montagu «η ευγένεια δεν κοστίζει τίποτα και αγοράζει τα πάντα».

Η ευγένεια είναι ένα σπάνιο χαρακτηριστικό ανθρώπου και οφείλουμε να τη διαχωρίσουμε από την τυπικότητα. Είναι από μόνη της ένα ευλογημένο γνώρισμα που λίγοι διαθέτουν και πολλοί θαυμάζουν.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η ευγένεια ανοίγει δρόμους. Πώς να την κατακτήσουμε…

Συντάκτης: Βασιλική Γεωργαντά,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.