5 χαρακτηριστικά των ανθρώπων που έχουν αυτοπεποίθηση

Συντάκτης: Χάρης Μαυροκέφαλος, Φιλόλογος

Η αυτοπεποίθηση σχετίζεται με το πόσο καλή σχέση έχουμε με τον εαυτό μας. Σχετίζεται με το πόσο πολύ έχουμε «δουλέψει» τη σχέση με τον εαυτό μας. Με άλλα λόγια,  αυτοπεποίθηση έχει κάποιος που όπως λέμε «τα έχει καλά» με τον εαυτό του. Ωστόσο πως μπορούμε να διακρίνουμε έναν άνθρωπο που έχει αυτοπεποίθηση από κάποιον άλλο που δεν έχει;

Ας αναφέρουμε 5 χαρακτηριστικά των ανθρώπων που έχουν αυτοπεποίθηση σε οποιοδήποτε τομέα της ζωής τους :

Ένα πρώτο χαρακτηριστικό των ανθρώπων με αυτοπεποίθηση είναι το ότι έχουν το θάρρος της γνώμης τους. Παρ όλα αυτά δεν εκφράζουν τη γνώμη τους προκειμένου να επιβληθούν στους άλλους. Εκφράζουν τη γνώμη τους γιατί θέλουν να είναι αυθεντικοί. Επομένως αυθεντικά θέλουν να εκφράζουν και τη γνώμη τους.

Δεν «πνίγουν» τα πιστεύω τους, υπό το φόβο του της κριτικής των άλλων. Νιώθουν άνετα με τις πεποιθήσεις τους και δεν έχουν τη παραμικρή δυσκολία ή φόβο στο να τις εκθέσουν στους άλλους.

Στο κάτω κάτω, έχουν το θάρρος της γνώμης τους επειδή θέλουν να μάθουν και εάν έχουν δίκιο σε ό,τι πιστεύουν. Σε περίπτωση δηλαδή που κάποιος άλλος τους πείσει για το αντίθετο, δεν θα φοβηθούν να παραδεχτούν ότι μπορεί να έχουν και άδικο.

Ένα δεύτερο χαρακτηριστικό τους είναι ότι δεν προσβάλλονται εύκολα. Έχουν σχηματίσει μια ισχυρή εικόνα για τον εαυτό τους, η όποια δεν κλονίζεται εύκολα. Δεν κλονίζεται εύκολα από μια κριτική ή προσβολή που μπορεί να δεχτούν από κάποιον άλλο.

Πιστεύουν έντονα σε κάποια χαρακτηριστικά του εαυτού τους, τα οποία τους καθιστούν αξιόλογους. Έτσι οποιαδήποτε κριτική δεχτούν δεν τους οδηγεί στο να αμφισβητούν τις ικανότητες ή την αξία τους. Δεν χρειάζονται άλλωστε καμία εξωτερική επιβεβαίωση από κάποιον άλλον προκειμένου να νιώσουν καλυτέρα.

Τρίτο χαρακτηριστικό τους είναι η αποφασιστικότητα. Δεν δειλιάζουν να λάβουν αποφάσεις στη ζωή τους. Όποτε χρειαστεί να λάβουν, το κάνουν στηριζόμενοι στα δικά τους κριτήρια. Στα κριτήρια εκείνα που θεωρούν κατάλληλα με βάση την κρίση τους.

5 χαρακτηριστικά των ανθρώπων που έχουν αυτοπεποίθηση

Δεν αποφεύγουν τη λήψη αποφάσεων για δυο βασικούς λογούς. Πρώτον γιατί γνωρίζουν ότι αν επιτύχουν μέσω της απόφασης που θα λάβουν, θα γίνουν καλύτεροι αποκτώντας ακόμα περισσότερη σιγουριά στον εαυτό τους. Και δεύτερον, σε περίπτωση που αποτύχουν, δεν σαμποτάρουν τον εαυτό τους. Αντίθετα, χρησιμοποιούν την αποτυχία ως ένα  μάθημα που θα τους βοηθήσει να εξελιχθούν.

Σε κάθε περίπτωση γνωρίζουν να αξιοποιούν οποιαδήποτε επιτυχία,  αλλά και αποτυχία τους.

Τέταρτο χαρακτηριστικό τους είναι το ότι συγκεντρώνονται στις δυνάμεις τους. Δεν εστιάζουν στις αδυναμίες τους ή στο τι τους λείπει. Αν το έκαναν αυτό,  θα ένιωθαν ανεπαρκείς. Αντίθετα εστιάζουν στις ικανότητες τους και στα δυνατά τους σημεία. Μέσω αυτού του τρόπου παρουσιάζουν τον καλύτερο εαυτό τους στις προκλήσεις που τους εμφανίζονται.

Με αλλά λόγια συγκεντρώνονται στις ήδη υπάρχουσες δυνατότητές τους. Έτσι καταφέρνουν να εξελίσσονται πολύ πιο γρήγορα, από ότι αν συγκεντρώνονταν στα αδύνατα τους σημεία.

Ένα πέμπτο και τελευταίο χαρακτηριστικό τους είναι η ψυχραιμία. Δεν αγχώνονται εύκολα όταν οι καταστάσεις δυσκολεύουν. Δεν χάνουν την επαφή με την «εσωτερική τους φωνή» με την εμφάνιση κάποιων εμποδίων στη ζωή τους. Δεν πανικοβάλλονται,  γιατί όπως προαναφέραμε έχουν σιγουριά στον εαυτό τους.

Συντάκτης: Χάρης Μαυροκέφαλος, Φιλόλογος

Influence:

Γεννήθηκα το 1995 στην Αθήνα και είμαι αριστούχος απόφοιτος του τμήματος Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών…