Με αφορμή το βιβλίο «Υπάρχουν αρκούδες στην Αφρική;», φυτεύουμε τον «σπόρο» της ενσυναίσθησης στα παιδιά και μιλάμε για τα παιδιά …
5 βιβλιοπροτάσεις για την καλλιέργεια του σεβασμού στη διαφορετικότητα
Η καλλιέργεια του σεβασμού στη διαφορετικότητα αποτελεί μια αναγκαία προϋπόθεση για την οικοδόμηση μιας κοινωνίας δίχως διακρίσεις και αποκλεισμούς.
Είναι όμως ένα δύσκολο εγχείρημα το οποίο θα πρέπει μάλιστα να ξεκινά από την παιδική ηλικία, προκειμένου να επιφέρει θετικά αποτελέσματα.
Στόχος, λοιπόν, του συγκεκριμένου άρθρου είναι η παρουσίαση 5 βιβλιοπροτάσεων που μπορούν να παρακινήσουν και να ενθαρρύνουν τα παιδιά να αγκαλιάσουν, να αγαπήσουν και να αποδεχθούν τη διαφορετικότητα τόσο εντός του σχολικού τους περιβάλλοντος όσο και στο ευρύτερο κοινωνικό τους πλαίσιο.
- Ο καλύτερος μου φίλος-Χρήστος Μπουλώτης
«Χωρίς φίλους η ζωή μοιάζει με αυτοκίνητο χωρίς ρόδες» λέει κάθε τόσο ο παππούς. Αλλά και εγώ είμαι αχόρταγος στη φιλία. Γι’ αυτό παίζω με τη φαντασία μου το παιχνίδι του φίλου που αλλάζει: μεταμορφώνω τον Τάκη πότε σε ποδήλατο, πότε σε βιβλίο και πότε σε σκύλο! Ναι, καλά ακούσατε.Ευτυχώς που είναι ο καλύτερός μου φίλος και δε μου θυμώνει! (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)
- Το καβουράκι με τη μια δαγκάνα-Βασιλική Μουργελά
Ο Πετράκης είναι ένα καβουράκι που μεγαλώνει όπως όλα τα καβουράκια στην ηλικία του. Ώσπου μια μέρα όλα αλλάζουν, λόγω κάποιου ατυχήματος η μια του δαγκάνα σπάει. Έτσι αναγκάζεται να συνεχίσει να ζει μόνο με μία δαγκάνα. Ο ίδιος το αποδέχεται, όμως θα χρειαστεί να αποδείξει σε όλους πως μπορεί να τα καταφέρει μια χαρά.
Η δύναμη της ψυχής του θα δώσει πολλά μαθήματα σε κάποια καβουράκια που τον κοροϊδεύουν, δεν τον θέλουν στην παρέα τους και τον κάνουν να νιώθει άσχημα.
(Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)
- Το κορίτσι που δεν μιλούσε καθαρά-Χρυσούλα Ορφανού
Η μικρή Λενιώ ήταν ένα γλυκό κορίτσι που της άρεσε να χαμογελά. Η Λενιώ όμως δυσκολευόταν να προφέρει καθαρά κάποια γραμματάκια, με αποτέλεσμα ορισμένα παιδιά της τάξης της να γελάνε και να την κοροϊδεύουν. Όμως, τότε ήταν που οι γονείς και η δασκάλα της Λενιώς ανέλαβαν δράση!
Σύντομα η Λενιώ κατάφερε να μιλάει πεντακάθαρα! Μια τρυφερή ιστορία που μας δείχνει πώς, με τη σωστή και έγκαιρη καθοδήγηση από ειδικούς, ένα παιδί με δυσκολίες στην άρθρωση, μπορεί να τις ξεπεράσει!
(Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)
- Οι ξεχωριστοί φίλοι του Άλκη-Αλίκη Ουρομίδου
Μια παρέα Ει-δικών μας παιδιών απολαμβάνει τις καλοκαιρινές τους διακοπές σε μια κατασκήνωση που φιλοξενεί παιδιά με ειδικές ανάγκες. Ο καθένας τους όντας “ιδιαίτερος” προσπαθούν με τον ξεχωριστό τους τρόπο να βρουν την λύση του γρίφου στο παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού.
Ο πρωταγωνιστής μας, ο Άλκης, μπορεί και μιλάει μόνο σε γ’ πρόσωπο. Πολλά παιδιά σαν τον Άλκη το συνηθίζουν. Ποια ομάδα θα βρει φέτος τον χαμένο θησαυρό;
(Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)
- Ο Τριγωνοψαρούλης-Βαγγέλης Ηλιόπουλος
Η κυρά – Σουπιά, η δασκάλα του σχολείου του βυθού, αντικρίζοντας τον δεν ήξερε τι ψαράκι ήταν! Από το σχήμα του τον ονόμασε Τριγωνοψαρούλη. Όταν άρχισαν τα μαθήματα και όλα τα ψαράκια έμαθαν να γράφουν και να διαβάζουν, ο Τριγωνοψαρούλης δυσκολευόταν, όσο κι αν προσπαθούσε. Μόνο τριγωνάκια μπορούσε να σχεδιάσει. Κι όμως, αυτός ήταν ο μόνο που μπορούσε να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο που απειλούσε να κλείσει για πάντα το σχολείο και να στείλει τα ψαράκια στα δίχτυα του ψαρά.
(Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)