5 tips για την τέλεια καλοκαιρινή skincare ρουτίνα

Συντάκτης: Χρυσάνθη Σταυροπούλου

Το καλοκαιρινό skincare περιλαμβάνει καθαρό καιλαμπερό δέρμα. Στην πραγματικότητα ο ζεστός καιρός, η υγρασία και η επιπλέον έκθεση στον ήλιο μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα φραγμένους πόρους, ηλιακά εγκαύματα και μαύρα στίγματα που προκαλούνται από τον ιδρώτα. 

Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε πώς να διατηρήσετε το δέρμα σας φρέσκο και υγιές κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου.

  1. Εφαρμόστε το SPF σας

Οι δερματολόγοι συμφωνούν ότι η σωστή προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία είναι μακράν το πιο σημαντικό βήμα σε οποιαδήποτε ρουτίνα περιποίησης δέρματος όλο το χρόνο, αλλά ειδικά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, όταν οι μέρες είναι μεγαλύτερες και αναπόφευκτα περνάτε περισσότερο χρόνο στον ήλιο.

 Το SPF θα πρέπει να εφαρμόζεται καθημερινά σε περιοχές που είναι εκτεθειμένες – οι οποίες συχνά περιλαμβάνουν το πρόσωπο, το λαιμό, το στήθος, τα αυτιά και τα χέρια – και είναι ιδιαίτερα σημαντικό να εφαρμόζεται ξανά κάθε δύο ώρες ή νωρίτερα εάν κολυμπάτε ή ιδρώνετε.

 Είναι επίσης σημαντικό να εφαρμόζετε αρκετό αντηλιακό για να διασφαλίσετε ότι είστε επαρκώς προστατευμένοι. Οι δερματολόγοι υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να ακολουθείτε τη μέθοδο των δύο δακτύλων όταν εφαρμόζετε αντηλιακό στο πρόσωπο και το λαιμό σας. Βεβαιωθείτε ότι το αντηλιακό σας έχει δείκτη προστασίας SPF 30 ή μεγαλύτερο και να λάβετε υπόψη την ώρα της ημέρας που βρίσκεστε σε εξωτερικούς χώρους. 

Αναζητήστε σκιά και προσπαθήστε να αποφύγετε να βρίσκεστε στο άμεσο ηλιακό φως από τις 10 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα για εξωτερικές δραστηριότητες, όταν οι ακτίνες UV είναι πιο ακραίες.

  1. Επιλέξτε μια πιο ελαφριά ενυδατική κρέμα

Μπορεί να υπάρχει έντονη υγρασία το καλοκαίρι όμως το δέρμα σας χρειάζεται ακόμα ενυδάτωση. Ωστόσο, δεδομένου ότι η εποχιακή ξηρότητα δεν είναι συνηθισμένη το καλοκαίρι, δεν χρειάζεστε μια πλούσια κρέμα. 

Η καλύτερη εναλλακτική είναι μια ελαφριά ενυδατική κρέμα με βάση το υαλουρονικό οξύ. Με αυτό τον τρόπο θα  διατηρήσετε την ενυδάτωση χωρίς την κολλώδη ή βαριά αίσθηση. 

Επίσης, η χρήση ενός face mist θα ανανεώσει το δέρμα μέσα στην ημέρα, θα μειώσει τη γυαλάδα και θα ελαχιστοποιήσει το μέγεθος των πόρων.

  1. Βεβαιωθείτε ότι τα προϊόντα σας δεν είναι φαγεσωρογόνα

Οι φραγμένοι πόροι μπορεί να οδηγήσουν σε ακμή το καλοκαίρι. Ένας εύκολος τρόπος για να αποτρέψετε τη συσσώρευση ιδρώτα και σμήγματος στους πόρους σας είναι να χρησιμοποιήσετε μη φαγεσωρογόνα προϊόντα περιποίησης και μακιγιάζ, δηλαδή προϊόντα που δεν προκαλούν ακμή.

Ιδανικά αποφύγετε τα βαριά ενυδατικά ή λιπαρά σκευάσματα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Για να διατηρηθούν καθαροί οι πόροι σας, αν έχετε λιπαρό δέρμα με τάση ακμής μπορείτε να ενσωματώσετε συστατικά όπως το σαλικυλικό οξύ, το υπεροξείδιο του βενζοϋλίου, ή τη νιασιναμίδη στην skincare ρουτίνα σας. 

Όλα αυτά τα συστατικά βοηθούν στην μάχη κατά της ακμής και είναι αντιφλεγμονώδη. Απλώς συμβουλευτείτε τον γιατρό σας εάν είστε έγκυος ή θηλάζετε, καθώς ορισμένα από αυτά ίσως να μην είναι κατάλληλα για χρήση.

  1. Πλένετε σωστά το πρόσωπό σας

Επειδή ιδρώνετε περισσότερο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω υπαίθριων δραστηριοτήτων ή απλώς επειδή είστε πιο δραστήριοι, θα πρέπει να πλένετε το πρόσωπό σας μέχρι τη γραμμή των μαλλιών σας – αυτή η περιοχή συνήθως παραβλέπεται, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε ακμή κατά μήκος της γραμμής των μαλλιών ή τις εξωτερικές άκρες του προσώπου σας. 

Θαυματουργό συστατικό θεωρείται το υπεροξείδιο του βενζοϋλίου και τα τζελ καθαρισμού που περιέχουν σαλικυλικό οξύ, που αποφράζουν τους πόρους και σκοτώνουν τα βακτήρια που προκαλούν ακμή.

  1. Περιορίστε τη χρήση των ρετινοειδών

Αν και δεν υπάρχουν συστατικά που θα πρέπει να σταματήσετε να χρησιμοποιείτε το καλοκαίρι, ίσως χρειαστεί να μειώσετε τη χρήση συσττατικών όπως τα ρετινοειδή κατά τους καλοκαιρινούς  μήνες. Το καλοκαίρι οι άνθρωποι αρχίζουν να παρατηρούν περισσότερο ερεθισμό από τη ρετινόλη/ρετινοειδή τους. 

Οι ρετινόλες και τα ρετινοειδή μας κάνουν πιο ευαίσθητους στον ήλιο και για αυτόν τον λόγο, προτείνεται είτε να μειώσετε τη συχνότητα χρήσης είτε να είστε πιο γενναιόδωροι με το αντηλιακό σας. Με επιπλέον αντηλιακή προστασία, μπορείτε να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τα ρετινοειδή ή τη ρετινόλη σας κανονικά. 

Συντάκτης: Χρυσάνθη Σταυροπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.