5 θεραπείες για το ηλιακό έγκαυμα

Συντάκτης: Δήμητρα Βγενά

Ακούγοντας ηλιακό έγκαυμα, ίσως δεν δώσετε την πρέπουσα σημασία. Είτε έχει να κάνει μ’ ένα απλό ξεφλούδισμα είτε κάτι πιο σοβαρό που χρειάζεται ιατρική βοήθεια, το ηλιακό έγκαυμα χρίζει της προσοχής σας.

Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει άμεση θεραπεία από το έγκαυμα καθώς το δέρμα θέλει το χρόνο του ώστε να διορθώσει τη ζημιά. Αυτό που σας προτείνουμε εμείς είναι κάποιες θεραπείες με σκοπό να σας ανακουφίσουν από τον πόνο. Σας παραθέτουμε πέντε από αυτές!

Βάλτε πάγο

Οι κρύες κομπρέσες θα σας ανακουφίσουν. Τα τριχοειδή αγγεία έχουν διασταλεί από το έγκαυμα και από αυτή τη διαστολή έρχεται ο αυξημένος πόνος και το αίσθημα της φλόγωσης. Αυτό που κάνει το κρύο της κομπρέσας, είναι να συστέλλει τα αγγεία αυτά όπως και οι δροσερές αλοιφές. Όσο, λοιπόν, συστέλλονται τα αγγεία, τόσο λιγότερος θα είναι και ο πόνος. Παρολ’ αυτά, προσέξτε την απότομη αλλαγή θερμοκρασίας και βάλτε σαν ενδιάμεσο της παγοκύστης και της πληγής μια πετσέτα.

Πάρτε ασπιρίνη

Η ασπιρίνη πρέπει να ληφθεί το συντομότερο ώστε να μην εξελιχθεί περισσότερο η φλεγμονή. Καθώς το έγκαυμα είναι ένα είδος φλεγμονής, η ασπιρίνη το αντιμετωπίζει. Αυτό που θα σας προσφέρει η ασπιρίνη, είναι το να προλάβετε το πολύ πρήξιμο αλλά και ανακούφιση από τον πόνο προσωρινά.

Χρησιμοποιήστε Gel αλόης

Η ικανότητα της αλόης να δροσίζει το δέρμα και να ανακουφίζει από τον πόνο της φλεγμονής, είναι η ιδανική λύση και θεραπεία για το ηλιακό έγκαυμα. Για το λόγο αυτό, στις πιο πολλές περιπτώσεις εγκαυμάτων, η πιο συνήθης θεραπεία είναι το αγνό gel αλόης. Είναι σημαντικό να αποφεύγετε τα προϊόντα αλόης που έχουν τοπικά αναισθητικά όπως για παράδειγμα βενζοκαΐνη ή λιδοκαΐνη. Ο λόγος είναι πως υπάρχει πιθανότητα να προκληθεί κάποια αλλεργία στο δέρμα που, εκτός από πόνο, θα προκαλέσει και έντονη φαγούρα.

Κρέμες κορτιζόνης

Οι κρέμες αυτές, για να δώσουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, πρέπει να χρησιμοποιηθούν στο διάστημα των πρώτων έξι ωρών. Οι κορτιζονούχες κρέμες προσφέρουν αρκετή ανακούφιση από τον πόνο και το αίσθημα της φλόγωσης.

Το πιο σημαντικό που πρέπει να λάβετε υπόψη σας για τις κρέμες αυτές, είναι να τις χρησιμοποιείτε πάντα με τις οδηγίες του γιατρού και σε καμία περίπτωση αυθαίρετα.

Αλοιφή από αγγούρι

Το σημαντικό στην αλοιφή αυτή, είναι να είναι δροσερή, γιατί η δροσιά της είναι που βοηθά στη γρήγορη ανάπλαση των κυττάρων του δέρματος.

Τα αγγούρια είναι πλούσια σε φυσικά στοιχεία που έχουν αντιοξειδωτικές και αναλγητικές ιδιότητες και προσφέρονται για την ανακούφιση από το έγκαυμα. Ψύξτε το αγγούρι, κόψτε το σε φέτες και πολτοποιήστε το σε μια παχύρευστη αλοιφή. Απλώστε την στην τραυματισμένη περιοχή.

Συντάκτης: Δήμητρα Βγενά,

Influence:

Απόφοιτη του Δημόσιου ΙΕΚ Κηφισιάς Δημοσιογραφίας Συντάκτες και Ρεπόρτερ. Μιλάει Αγγλικά, Γαλλικά…