5 ταινίες για την απώλεια μνήμης

Συντάκτης: Παρασκευή Κουλουρά

Η μνήμη είναι ταυτότητα. Οι ήρωες των 5 ταινιών που ακολουθούν έχασαν τη μνήμη και κινδυνεύουν να χάσουν την ταυτότητά τους. Θα τα καταφέρουν;

Η μνήμη και οι διάφορες παράμετροί της (η διάρκεια ή τα είδη της, π.χ.) απασχολούν τους επιστήμονες πολλών διαφορετικών κλάδων. Γιατροί, ψυχολόγοι, ανθρωπολόγοι και κοινωνικοί, ακόμη, λαογράφοι προσπαθούν να λύσουν αυτό το «μυστήριο» του ανθρώπινου εγκεφάλου. Αν και προσπαθούν ο καθένας από τη δική του σκοπιά, δεν παύουν να μελετούν το ίδιο αντικείμενο. Εμείς, με τη σειρά μας, εντοπίζουμε τους προβληματισμούς περί μνήμης πολύ έντονους στις τέχνες. Σήμερα, θα μας απασχολήσει η 7η τέχνη: ο κινηματογράφος. Ας δούμε, λοιπόν, 5 ταινίες με θέμα την απώλεια της μνήμης:

 1. Still Alice (2014)

5 ταινίες για την απώλεια μνήμης

Μια 50χρονη καθηγήτρια γλωσσολογίας, σύζυγος και μητέρα τριών παιδιών πληροφορείται ότι βρίσκεται στα πρώτα στάδια της νόσου Αλτσχάιμερ. Καθώς η μνήμη της εξασθενεί όλο και περισσότερο, εκείνη αποφασίζει να αφήσει ένα καθοριστικό βίντεο-υπενθύμιση στον εαυτό της. Τα σχέδιά της ανατρέπονται και δεν αφαιρεί τη ζωή της. Παρά την εκφυλιστική πορεία της ασθένειας, συνεχίζει να αναγνωρίζει την αγάπη γύρω της…

 2. The Notebook (2004)

5 ταινίες για την απώλεια μνήμης

Όλοι, ή σχεδόν όλοι, έχουμε ακούσει για το περίφημο lovestory που εκτυλίσσεται στο «TheNotebook». Αυτό που δε μας έχουν πει είναι ότι η ηλικιωμένη πλέον Άλι πάσχει από Αλτσχάιμερ και δε θυμάται κανένα από τα πρόσωπα που «παρελάζουν» στο ημερολόγιό της. Όταν, σε μια έκλαμψη, καταφέρνει να αναγνωρίσει τον αφοσιωμένο σε αυτή Νόα, συγκινεί ακόμα και τους πιο «σκληρούς» θεατές. Πρόκειται για την κορυφαία στιγμή της ταινίας-κατά την ταπεινή, πάντα, άποψή μας.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 5 δικαστικά δράματα που αγαπήσαμε


 3. The Vow (2012)

5 ταινίες για την απώλεια μνήμης

Μετά από ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα, ένα ζευγάρι δοκιμάζεται από τα «παιχνίδια» της μνήμης. Η κοπέλα υφίσταται τραύμα στον εγκέφαλο με αποτέλεσμα να ξεχάσει ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής της: αυτό που αφορά τον άντρα της. Ο τελευταίος καλείται να ξαναχτίσει τη σχέση τους από την αρχή. Η λατρεμένη σύντροφός του είναι, όμως, ένας «άλλος άνθρωπος». Η ιστορία βασίζεται σε αληθινά γεγονότα.

 4. 50 First Dates (2004)

5 ταινίες για την απώλεια μνήμης

Μια πιο ανάλαφρη ρομαντική κομεντί που αναδεικνύει το ίδιο θέμα. Μια κοπέλα παθαίνει μια ιδιότυπη «αμνησία» μετά από ατύχημα. Θυμάται μέχρι και την ημέρα του ατυχήματος και κάθε 24 ώρες «διαγράφονται» οι νέες μνήμες. Βλέπει, όμως, στον ύπνο της και ζωγραφίζει ένα πρόσωπο που γνώρισε μετά το ατύχημα. Αν μη τι άλλο, μας κάνει να αισιοδοξούμε ότι ταυτότητα δεν είναι μόνο η ικανότητα ανάμνησης γεγονότων.

 5. Memento (2000)

5 ταινίες για την απώλεια μνήμης

Ένα πραγματικό αφηγηματικό αριστούργημα. Ο πρωταγωνιστής θυμάται μέχρι την ημέρα της ληστείας και δολοφονίας της γυναίκας του. Κάθε λίγα λεπτά ξεχνά οτιδήποτε έχει συμβεί. Βάζει σκοπό της ζωής του να σκοτώσει τον δολοφόνο και,για να το πετύχει, αναπτύσσει ένα περίπλοκο σύστημα υπενθυμίσεων με τατουάζ και σημειώσεις. Στην προσπάθειά του αυτή, χάνει τον έλεγχο των πράξεων του…

Οι ταινίες που είδαμε μεταδίδουν διαφορετικά μηνύματα για την απώλεια μνήμης. Το θέμα είναι περισσότερο επώδυνο και σύνθετο απ’ όσο κάποιες αφήνουν να φανεί. Εμείς κρατάμε την αισιοδοξία ορισμένων και την επαγρύπνηση που «συστήνουν» οι υπόλοιπες. Αν αυτοί οι 5 ήρωες έχασαν και την ταυτότητά τους καλείστε να το κρίνετε κι εσείς. Καλή παρακολούθηση!

Συντάκτης: Παρασκευή Κουλουρά,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.