5 σημάδια ότι η ψυχή σου θεραπεύεται

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου

Η ψυχή μας και το μυαλό μας περνάνε πολλά καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας. Η θεραπεία τους, το healing που λέμε, είναι μια πολύ σημαντική διαδικασία, για να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε να διαμορφώνουμε μια ευτυχισμένη ζωή. Αν αναγνωρίσεις έστω και ένα από τα παρακάτω σημάδια, σημαίνει ότι βρίσκεσαι σε καλό δρόμο.

Αφήνεις τον εαυτό σου να νιώθει ό,τι χρειάζεται να νιώσει και δεν απορρίπτεις πλέον ούτε αρνείσαι τον πόνο

Τα συναισθήματα μας είναι πολύ χρήσιμα, τόσο τα θετικά όσο και τα αρνητικά. Όλα έχουν να μας προσφέρουν κάτι. Ειδικά τα αρνητικά συναισθήματα όπως ο πόνος, ο θύμος ή το άγχος, είναι ο τρόπος με το οποίο καταφέρνουμε να μάθουμε καλύτερα τον εαυτό μας. Το να αφήνεις τον εαυτό σου να τα νιώσει, χωρίς να τα αγνοείς ή να τα καταπιέζεις, σου δίνουν και το περιθώριο να μάθεις να τα διαχειρίζεσαι.

Γίνεσαι πιο συνειδητοποιημένος απέναντι σε αυτά που προκαλούν τα όριά σου και έτσι ξεκινάς να βάζεις τους δικούς περιορισμούς.

Το να γνωρίζουμε τα όριά μας είναι πολύ σημαντικό, τόσο για εμάς όσο και για τις σχέσεις με τους γύρω μας. Καθορίζουν κατά πολύ τη συναναστροφή μας με τους δικούς μας ανθρώπους, αλλά και με τον ευρύτερο κοινωνικό μας κύκλο. Οι περιορισμοί δεν είναι για να μας απομονώσουν από αυτούς, αντιθέτως εγγυώνται μια πιο ομαλή και υγιή σχέση μαζί τους. Είναι οι προτιμήσεις, τα θέλω μας, αυτά που μπορούμε να προσφέρουμε, αλλά και να πάρουμε μέσα από την κοινωνική επαφή.

Ξεκινάς να σπας ανθυγιεινά μοτίβα και να σταματάς να προσπαθείς να διατηρήσεις τοξικές σχέσεις στη ζωή σου με το ζόρι.

Για να έχουμε μια πιο ευτυχισμένη ζωή, είναι πολύ σημαντικό να αποβάλλουμε οτιδήποτε μπορεί να στέκεται εμπόδιο σε αυτό. Τα μη υγιή μοτίβα και οι τοξικές σχέσεις στη ζωή μας είναι μερικά από αυτά. Όταν βλέπουμε ότι μια συνήθεια ή μια συμπεριφορά που έχουμε δεν μας προσφέρει κάτι καλό ή δεν μας βοηθάει να εξελιχθούμε σαν προσωπικότητες, δεν έχει λόγο να υπάρχει στην καθημερινότητά μας. Αντίστοιχα, οι άνθρωποι και οι σχέσεις που μας κρατάνε πίσω, δεν μας κάνουν καλύτερους και -στην περίπτωση των τοξικών σχέσεων και ανθρώπων ειδικότερα- μας κάνουν κακό θα πρέπει να αποβάλλονται άμεσα από τη ζωή μας.

Γίνεσαι λιγότερο επικριτικός απέναντι στον εαυτό σου και τους άλλους. Υπάρχει λιγότερος φόβος, κριτική και ενοχές.

Η Ψυχολογία λέει ότι πολλές φορές καθρεφτίζουμε τις δικές μας ανησυχίες και ανασφάλειες στους άλλους. Όταν βρίσκεσαι στον δρόμο της θεραπείας αυτό αρχίζει να εξαλείφεται και με τον καιρό να εξαφανίζεται πλήρως (ή σε πολύ πολύ μεγάλο βαθμό). Το να είσαι επικριτικός με τον εαυτό σου, δηλαδή να τον κρίνεις σε αυστηρό βαθμό, να βλέπεις μόνο τα αδυναμίες του και να είσαι απαιτητικός σε υπερβολικό βαθμό, κάνει σίγουρα μεγάλο κακό στην αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθησή σου. Ο φόβος και ενοχές είναι επακόλουθο των παραπάνω. Όταν αποβάλλουμε την κριτική, μειώνεται και ο βαθμός επιρροής των συναισθημάτων αυτών.

Ξεκινάς να βάζεις σε προτεραιότητα τις ανάγκες σου, να είσαι εκεί για εσένα και να γιορτάζεις τις μικρές «νίκες» στην καθημερινότητά σου.

Απομυθοποιείς πλέον ότι το να βάζεις τον εαυτό σου προτεραιότητα είναι κάτι κακό ή εγωιστικό. Καλώς ή κακώς, χρειάζεται να επενδύσεις χρονικά και ποιοτικά σε όσα σε κάνουν ευτυχισμένο άνθρωπο, να τα έχεις σε πρωτεύοντα ρόλο στην καθημερινότητά σου. Είναι διαφορετικό να έχεις προτεραιότητα μερικές φορές τους δικούς σου ανθρώπους, αυτούς που σου δίνουν την αγάπη τους, και διαφορετικό να καθορίζουμε τη ζωή μας με βάση τις ανάγκες των άλλων. Βάλε πρώτο στις επιλογές σου να ξεκινήσεις αυτό το χόμπι που τόσο καιρό θέλεις, φρόντισε τον εαυτό σου όταν νιώθει ότι δεν είναι πολύ καλά και γιόρτασε επιτέλους ότι κατάφερες να βγεις γεμάτος αυτοπεποίθηση σήμερα, χωρίς να σε νοιάζει η γνώμη των άλλων.

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.