5 σειρές του Νetflix για τους λάτρεις της ψυχολογίας

Συντάκτης: Ευφροσύνη Σπύρου

Οι σειρές που βασίζονται σε ένα αμιγώς ψυχολογικό υπόβαθρο και στοχεύουν στο να αναλύσουν τα άδυτα της ανθρώπινης συνείδησης, εξάπτουν σχεδόν πάντα το ενδιαφέρον του κοινού.

Μέσω των σειρών ψυχολογικού ενδιαφέροντος γίνεται μία προσπάθεια αποκωδικοποίησης του πολύπτυχου και περίπλοκου ψυχισμού, των κινήτρων και των ικανοτήτων του ανθρώπου.

Επιπλέον, στις τηλεοπτικές παραγωγές που αφορμώνται από την ψυχολογία, παρουσιάζεται το πώς η δομή της κοινωνίας, η τεχνολογία και το περιβάλλον μπορούν να επιδράσουν στην ανθρώπινη ψυχοσύνθεση και να ωθήσουν σε συγκεκριμένες πράξεις και συμπεριφορές, ακραίες και μη.

Οι ψυχολογικές σειρές δεν αποτελούν εύπεπτα τηλεοπτικά προϊόντα, αλλά είναι δομημένες με τέτοιο τρόπο, ώστε να θέτουν τη νόηση σε εγρήγορση, όπως κατά την επίλυση ενός δύσκολου προβλήματος. Στην ουσία τα έργα αυτά «παίζουν» με το μυαλό μας, προσφέροντάς μας παράλληλα αξέχαστες εμπειρίες και δυνατές συγκινήσεις.

Mindhunter

Η σειρά διαδραματίζεται στα τέλη της δεκαετίας του 1970, όπου δύο πράκτορες του FBI αναλαμβάνουν να πάρουν συνεντεύξεις από διάσημους κατά συρροή δολοφόνους. Η πρακτική αυτή θα τους βοηθήσει να ανασυνθέσουν τα ψυχολογικά προφίλ των ατόμων αυτών, ώστε να μπορέσουν να λύσουν ανοιχτές υποθέσεις.

Ο Holden Ford και ο συνάδελφός του Bill Tench προσπαθούν να αναπτύξουν ένα καινοτόμο ερευνητικό πεδίο, που ενσωματώνει την ψυχολογία, την ανθρωπολογία και την κοινωνιολογία, ως μέθοδο αποκάλυψης του κινήτρου του εγκληματία. Η ψυχολογική προσέγγιση του Ford εισβάλλει στη σκοτεινή πλευρά του ανθρώπινου μυαλού, θέτοντας τις βάσεις για την ανάπτυξη της εγκληματολογίας, στην αμερικανική αστυνομία.

5 σειρές του Νetflix για τους λάτρεις της ψυχολογίας

Manhunt: Unabomber

Στη σειρά, ένας πράκτοραςγλωσσολόγος του FBI, ο James R. Fitzgerald προσπαθεί με εναλλακτικούς τρόπους να προσεγγίσει και να συλλάβει διαβόητους εγκληματίες, με υψηλό νοητικό προφίλ. Στο πρώτο μέρος, ο Fitzgerald χρησιμοποιώντας ασυνήθιστα μέσα θα φέρει ενώπιον της δικαιοσύνης, τον Ted Kaczynski, διαβόητο βομβιστή, μετά από σχεδόν 20 χρόνια ανθρωποκυνηγητού.

Η σειρά εμβαθύνει στις μύχιες σκέψεις του νου του εγκληματία, και παράλληλα εγκύπτει στις ψυχολογικές επιπτώσεις που έχουν οι υποθέσεις στους πράκτορες του FBI, οι οποίοι έχουν αναλάβει να κυνηγήσουν τους πιο επικίνδυνους εγκληματίες. Έτσι, η μελέτη του παραβατικού νου, τους οδηγεί στο μονοπάτι της τρέλας, αφού απορροφώνται ολοκληρωτικά από τα εγκλήματα και αναγκάζονται να ζουν μέσα στα πιο σκοτεινά μυαλά για χρόνια.

The Sinner

Η σειρά προσπαθεί να εξετάσει, το «πώς και το γιατί» οι απλοί άνθρωποι μπορούν να οδηγηθούν στο έγκλημα. Τα επεισόδια επικεντρώνονται σε μία νεαρή μητέρα, η οποία όταν την κυριεύει μία ανεξήγητη έκρηξη οργής, διαπράττει μία τρομακτική πράξη βίας. Ωστόσο, η γυναίκα δεν μπορεί να αντιληφθεί την αιτία για την οποία κατέφυγε σε αυτή τη φρικαλέα πράξη, τον φόνο ενός –φαινομενικά- αθώου ανθρώπου.

Η πρωτοτυπία της σειράς έγκειται στο ότι αποτελεί ένα ανεστραμμένο θρίλερ, που ξεκινά από το τέλος, για να καταλήξει στην αρχή. Επίσης, το σενάριο δεν θέτει ως βασικό του ερώτημα, το «ποιος» ή το «τι», αλλά το γιατί, το κίνητρο για τη συμπεριφορά της γυναίκας. Η σειρά αποτελεί ένα ενδόμυχο, οδυνηρό ταξίδι στα βάθη της ψυχής της και στα βίαια μυστικά που κρύβονται στο παρελθόν της.

The Black mirror

Τα τελευταία χρόνια η τεχνολογία έχει μεταμορφώσει σχεδόν κάθε πτυχή της ζωής μας, προτού προλάβουμε να το καταλάβουμε. Σε κάθε σπίτι, γραφείο ή παλάμη μία μαύρη οθόνη, ένα smartphone, ένας μαύρος καθρέφτης της ύπαρξής μας, στον 21ο αιώνα.

Η βρετανική σειρά έχει σκοπό να αναδείξει τις πιο σκοτεινές πτυχές της ανθρωπότητας και της κοινωνίας, μέσα από τη λανθασμένη χρήση της τεχνολογίας.

Ως σημείο εκκίνησης των πραγμάτων θέτει τα σύγχρονα φαινόμενα – από την υπέρμετρη δημοτικότητα των σόου ταλέντων και των reality, μέχρι τον αντίκτυπο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην καθημερινότητά μας. Η τηλεοπτική ανθολογία εκφράζει καίρια ερωτήματα, όπως το: «πώς θα μπορούσαν τα φαινόμενα αυτά να εξελιχθούν στο μέλλον;».

5 σειρές του Νetflix για τους λάτρεις της ψυχολογίας

Maniac

Η σειρά καταπιάνεται με τα παιχνίδια που μπορεί να κάνει το ανθρώπινο μυαλό. Στα επεισόδια παρακολουθούμε δύο αγνώστους, την Annie και τον Owen να εγγράφονται ως εθελοντές σε ένα μυστηριώδες πρόγραμμα φαρμακευτικών δοκιμών. Οι δυο τους είναι σίγουροι ότι το φάρμακο που θα λάβουν δεν θα έχει παρενέργειες και είναι πεπεισμένοι ότι θα λύσει οριστικά τα προβλήματά τους. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του προγράμματος αποκαλύπτονται σε αυτούς μέρη των αναμνήσεων και του μυαλού τους, που δεν είχαν αντιληφθεί στο παρελθόν.

Επιπλέον, τα όνειρα και τα υποσυνείδητά τους αλληλοσυνδέονται. Εντούτοις, την ίδια στιγμή ελλοχεύει ένας κίνδυνος, που είναι άγνωστος σε αυτούς. Ο γιγαντιαίος υπολογιστής που εκτελεί τις δοκιμές, απειλεί να καταστρέψει το πρόγραμμα…

Συντάκτης: Ευφροσύνη Σπύρου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.