5 παράγοντες που σκοτώνουν την αυτοπεποίθηση στον εργασιακό χώρο

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου

Η διατήρηση της αυτοπεποίθησης είναι το κλειδί για να πετύχετε στην καριέρα σας. Δείτε πώς να διατηρείτε την αυτοπεποίθησή σας και να πετυχαίνετε τους στόχους σας.

Ο μέσος εργασιακός χώρος είναι γεμάτος από παράγοντες που σκοτώνουν την αυτοπεποίθηση, τόσο εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς.Η χαμηλή αυτοπεποίθηση μπορεί να αποτρέψει τους εργαζόμενους από το να μοιραστούν ιδέες με τις ομάδες τους, με αποτέλεσμα οι εταιρείες τους να χάνουν πιθανές καινοτομίες.Εξασκηθείτε σε αποδεδειγμένες τεχνικές,για να θεμελιώσετε την αυτοπεποίθησή σας, για να βελτιώσετε την εργασιακή σας απόδοση και να νιώσετε καλύτερα με τον εαυτό σας.

Πάρα πολλοί εργαζόμενοι παλεύουν με χαμηλή αυτοπεποίθηση και αφήνουν την αυτό-αμφισβήτηση να τους εμποδίζει να μοιραστούν τις ιδέες τους και να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους στην εργασία. Ωστόσο, η αυτοπεποίθηση είναι τόσο μια δεξιότητα όσο και μια προοπτική. Όπως κάθε δεξιότητα, μπορείτε να μάθετε να έχετε αυτοπεποίθηση, αν δουλέψετε σκληρά.

Τελειομανία

Οι εργαζόμενοι με υψηλές επιδόσεις συχνά πιέζουν τους εαυτούς τους να επιτύχουν γελοία, μη ρεαλιστικά πρότυπα και μερικές φορές αποθαρρύνονται όταν αποτυγχάνουν να τα επιτύχουν. Ο καθένας έχει διαφορετικές δυνάμεις και αδυναμίες. Κάθε φορά που αποτυγχάνετε σε ένα έργο, ρωτήστε τον εαυτό σας αν τα δώσατε όλα. Αν το κάνατε, να ξέρετε ότι είστε άνθρωποι και δεν μπορείτε να τα κάνετε όλα τέλεια – και να το αποδεχτείτε αυτό.

5 παράγοντες που σκοτώνουν την αυτοπεποίθηση στον εργασιακό χώρο

Micromanager αφεντικά 

Η μικροδιοίκηση μπορεί να σας κάνει να νιώθετε ότι δεν είστε αρκετά καλοί. Γιατί αλλιώς το αφεντικό να σας τσιγκλάει και να σας λέει ακριβώς πώς να ολοκληρώσετε μια εργασία;Στις περισσότερες περιπτώσεις, πιθανότατα δεν κάνετε τίποτα λάθος. Ο φόβος βρίσκεται συνήθως πίσω από την ελεγκτική συμπεριφορά.Το micromanaging του αφεντικού σας πιθανώς έχει να κάνει περισσότερο με το πώς αισθάνεται το άτομο αυτό για τον εαυτό του, όχι με εσάς. Αν έχετε πραγματική αυτοπεποίθηση, κανείς δεν μπορεί να σας γκρεμίσει. Ένα κακό αφεντικό μπορεί να σας προκαλέσει κάποιες ανασφάλειες, αλλά υπενθυμίστε στον εαυτό σας πόσο μακριά έχετε φτάσει και πού θέλετε να πάτε.

Αποσύνδεση στην εργασία

Ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους για να αισθάνεστε αποκομμένοι από τη δουλειά σας – και να μην έχετε εμπιστοσύνη στις ικανότητές σας – είναι ότι η εργασία σας δεν αξιοποιεί τις δεξιότητές σας. Όλοι έχουν ταλέντα και ικανότητες και αν δεν τα χρησιμοποιείτε στη δουλειά σας, ίσως να θέλετε να εξετάσετε άλλες ευκαιρίες. Μια άλλη επιλογή είναι να διατηρήσετε μια αισιόδοξη στάση απέναντι στην απόδοσή σας στη δουλειά. Αν αισθάνεστε αδιάφοροι, δοκιμάστε μια νέα προοπτική ή προσέγγιση. Ίσως έχετε πέσει σε μια ρουτίνα ή μια ρουτίνα που σας εξαντλεί. Αλλάξτε την κατάσταση, ακολουθήστε μια διαφορετική προσέγγιση που να τονώνει τα πάθη σας. Τι μπορείτε να κάνετε διαφορετικά που θα μπορούσε να κάνει τη δουλειά σας πιο ευχάριστη; Μη φοβηθείτε να συζητήσετε με τον εργοδότη σας τρόπους για να ενισχύσετε τη δέσμευσή σας στο χώρο εργασίας.

5 παράγοντες που σκοτώνουν την αυτοπεποίθηση στον εργασιακό χώρο

Φόβος της αποτυχίας

Όλοι βιώνουν φόβο – κάποιοι περισσότερο από άλλους. Ωστόσο, είναι ζωτικής σημασίας να αντιμετωπίζουμε τον φόβο κατά μέτωπο.Ο φόβος μπορεί να είναι τόσο παραλυτικός που κρατάει τους ανθρώπους πίσω με τρόπους που δεν συνειδητοποιούν καν, είτε πρόκειται για το φόβο να μιλήσει κανείς σε συσκέψεις, οπότε ο εργαζόμενος θεωρείται ως κάποιος που δεν συνεισφέρει μεγάλη αξία, είτε για το φόβο να είναι ο εαυτός του, προσπαθώντας αντί αυτού να μιμηθεί ένα αφεντικό και χωρίς ποτέ να μάθει να κατέχει πραγματικά αυτό που είναι μοναδικό και ξεχωριστό σε αυτόν. Φυσικά, θέλετε να “τα καταφέρετε” στην καριέρα σας, αλλά ο φόβος σας να “αποτύχετε” δεν πρέπει να σας εμποδίζει να δοκιμάσετε κάτι καινούργιο. Ένα έργο μπορεί να μην εξελιχθεί όπως το είχατε σχεδιάσει και μπορεί να κάνετε λάθη. Εφόσον μαθαίνετε από αυτές τις εμπειρίες, δεν έχετε πραγματικά αποτύχει.

Μη συνεργάσιμοι ή επικριτικοί συνάδελφοι

Η εργασία με αγενείς, αλαζόνες ή με άλλους δυσάρεστους συναδέλφους μπορεί να μειώσει την ικανοποίηση από την εργασία, ειδικά αν η αρνητικότητά τους στρέφεται εναντίον σας. Όπως και με τους micromanagers, μην παίρνετε τη συμπεριφορά πολύ προσωπικά, αλλά να καταβάλλετε προσπάθεια να τα βρείτε με τον συνάδελφό σας και να προσπαθήσετε να θεραπεύσετε τη σύγκρουση στον χώρο εργασίας.Υπάρχει κάτι που κάνετε για να συμβάλλετε στην αρνητικήκατάσταση; Αν ναι, λάβετε τα κατάλληλα μέτρα.

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.