Πέντε νέες τάσεις της εκπαίδευσης παγκοσμίως

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου

Πέντε νέες τάσεις της εκπαίδευσης παγκοσμίωςΑλλάζουν οι νοοτροπίες παγκοσμίως… αλλάζουν και οι τάσεις της εκπαίδευσης! Και όμως από ήπειρο σε ήπειρο τα δεδομένα μετατρέπονται και η μάθηση αλλάζει τροπή και μεθόδους. Σήμερα παρατηρούμε σε όλο τον κόσμο πέντε νέα δεδομένα στο χώρο της μάθησης και των πανεπιστημίων, τα οποία φαίνεται οτι ήρθαν για να μείνουν. Οι παρακάτω εκπαιδευτικές τάσεις παρατηρούνται σε διάφορες χώρες του πλανήτη, κυρίως στην Αμερική και λιγότερο στην Ευρώπη!

Εκπαίδευση με… μουσική υπόκρουση

Η ψυχολογία του «πώς μαθαίνουμε» κατά πάσα πιθανότητα θα επηρεάσει τους καθηγητές στο «πώς να διδάξουν». Οι εξελίξεις στις νευροεπιστήμες και τη γνωστική ψυχολογία τροφοδοτούν νέους τρόπους σκέψης σχετικά με τον εγκέφαλο, τις αντιλήψεις και τα συναισθήματα που βοηθούν στη μάθηση. Για παράδειγμα, οι τάξεις που είναι αφιερωμένες στη μουσική είναι αποδεδειγμένο οτι ενισχύουν την απόδοση της μάθησης μέσα από την αλληλεπίδραση εγκεφάλου-μουσικής. Τώρα πια μπορεί ακόμα και τα τυποποιημένα τεστ των πανεπιστημίων να πραγματοποιούνται με τη μουσική υπόκρουση του Μπαχ ή του Μότσαρτ!

Επιστρέφουν οι τάξεις σε εξωτερικούς χώρους

Πέντε νέες τάσεις της εκπαίδευσης παγκοσμίωςΤα υπαίθρια εκπαιδευτικά προγράμματα έχουν αρχίσει να νικούν ακόμα και τις ψηφιακές τάξεις χωρίς τοίχους, αφού χαλαρώνουν τον μαθητή. Τελευταία, εμφανίζονται όλο και περισσότερα μαθήματα που αφορούν τον τομέα της γεωργίας και της φύσης. Βέβαια, το ipad δεν θα φύγει ακόμα από τις ζωές των μαθητών, αν αναλογιστούμε οτι το Υπουργείο Παιδείας των ΗΠΑ αναμένεται να δώσει χρηματοδότηση για την εκκίνηση ενός νέου έργου που ονομάζεται «Ψηφιακή υπόσχεση».

Λένε οτι θα υπάρξουν δουλειές!

Ακόμα και μέσα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής ύφεσης, οι ειδικοί αναφέρουν οτι το μέτωπο της απασχόλησης θα ανακάμψει! Οι εργοδότες στην Αμερική έδωσαν το παράδειγμα, αναφέροντας οτι σκοπεύουν να προσλάβουν 9,5% περισσότερους απόφοιτους από την τάξη του 2012 σε σχέση με την τάξη του 2011. Φυσικά, στην κορυφή των επιλογών τους βρίσκονται τα πανεπιστήμια που ασχολούνται με την τεχνολογία, την επιστήμη, τη μηχανική και τα μαθηματικά.

Τελευταία τάση… οι κινήσεις κατά του σχολικού εκφοβισμού

Εκπαιδευτικοί σε πολιτείες των Η.Π.Α, όπως το New Jersey, αντιμετωπίζουν κάθε μέρα χιλιάδες καταγγελίες εκφοβισμού στα σχολεία! Ωστόσο, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί προβληματίζονται, αφού η αστυνομία βρίσκεται διαρκώς έξω από τις τάξεις και το σχολείο. Πολλοί προβλέπουν οτι οι οργισμένοι γονείς θα ξεσπάσουν, αφού τα σχολεία ερευνούν τις ζωές των παιδιών τους και αισθάνονται ότι εισβάλλουν στην ιδιωτική ζωή τους.

Πέντε νέες τάσεις της εκπαίδευσης παγκοσμίωςΤο Cambridge «πάει»… Βομβάη

Προγράμματα του Cambridge «προχωράνε» προς την Βομβάη, το οποίο αποτελεί έναν τεράστιο μαγνήτη φοιτητών παγκοσμίως! Το Harvard Business School έχει ανακοινώσει ένα νέο πρόγραμμα στην Ινδία που επικεντρώνεται στην επιχειρηματικότητα, τη στρατηγική διαχείριση, την καινοτομία και τη λογοδοσία των εταιριών. Πρόκειται για μια κίνηση που θα εξοντώσει τα παρόμοια προγράμματα στις Η.Π.Α.

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.