5 μύθοι για τη Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ)

Συντάκτης: Ευρυδίκη Αγάτσα

Πριν μερικά χρόνια, λίγοι μόνο γνώριζαν για τη Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ). Σήμερα, παρόλο που ο όρος είναι, ευρέως, γνωστός, υπάρχουν πολλοί που ενστερνίζονται μύθους και επικίνδυνες γενικεύσεις, χωρίς, απαραίτητα να αντιπροσωπεύουν τα άτομα με ΔΕΠΥ.

Ας δούμε, παρακάτω, κάποιους από τους μύθους αυτούς και τις αλήθειες που πρέπει να μπουν στη θέση τους.

  • Μύθος: η ΔΕΠΥ δεν υπάρχει στην πραγματικότητα

Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι υπήρχαν άτομα με ΔΕΠΥ από τον 18ο αιώνα. Μόνο τα τελευταία χρόνια, όμως, οι γιατροί έχουν κατανοήσει τι είναι και ασχολούνται με αυτό. Πολλοί, επίσης, φοβούνται να κάνουν κάποιο τεστ ή να διαγνωστούν με ΔΕΠΥ. Αυτό, όμως, δε το καθιστά λιγότερο πραγματικό

Για τα παιδιά που πάσχουν από ΔΕΠΥ, η μη διάγνωση της διαταραχής μπορεί να έχει πολύ αρνητικές συνέπειες. Όσο δεν γνωρίζουν τι έχουν, τα παιδιά πείθονται ότι έχουν κάτι κακό και είναι ελαττωματικά. Έτσι, με τη σειρά τους, οι γονείς τιμωρούν περισσότερο τα παιδιά τους, λόγω συμπεριφορών που δεν μπορούν να ελέγξουν.

Ακόμα και στις περιπτώσεις, όμως, που κάποιο παιδί διαγιγνώσκεται με ΔΕΠΥ, δε λαμβάνει τη σωστή θεραπεία η οποία περιλαμβάνει φάρμακα και ψυχοθεραπεία. Η ψυχοθεραπεία, μάλιστα, μπορεί, μακροπρόθεσμα, να εξαλείψει την ανάγκη φαρμακευτικής αγωγής.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας στα παιδιά


  • Μύθος: ΔΕΠΥ έχουν μόνο τα παιδιά

Τα παιδιά έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να διαγνωστούν με ΔΕΠΥ, απ’ ότι οι ενήλικες, καθώς τα συμπτώματα είναι πιο έντονα, στην παιδική ηλικία. Αυτό, όμως, δε σημαίνει ότι εξαφανίζονται, κατά την ενηλικίωση. Πολλοί ενήλικες, μάλιστα, δεν είχαν συμπτώματα ΔΕΠΥ, στην παιδική τους ηλικία, αλλά εμφάνισαν στην ενήλικη ζωή τους, καθιστώντας, έτσι, τη διάγνωση δύσκολη. Αν, ωστόσο, δεν διαγνωσθεί έγκαιρα και παραμεληθεί, μπορεί να οδηγήσει σε άλλα προβλήματα, όπως κατάθλιψη, κατάχρηση ουσιών ή διάφοροι εθισμοί. 

  • Μύθος: Όλα τα άτομα με ΔΕΠΥ είναι υπερκινητικά

Οι γιατροί έχουν διαχωρίσει το σύνδρομο σε δύο καταστάσεις: Διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και διαταραχή υπερκινητικότητας και ελλειμματικής προσοχής. Δεν είναι απαραίτητο ένα άτομο να πάσχει και από τα δύο. Επειδή, όμως, τα περισσότερα άτομα διαγιγνώσκονται με υπερκινητικότητα και ελλειμματική προσοχή, παρά από ελλειμματική προσοχή μόνο, η υπερκινητικότητα είναι πιο «δημοφιλής». 

Πολλά άτομα, με ελλειμματική προσοχή, δεν έχουν υπερκινητικότητα. Έχουν, όμως, υπερσυγκέντρωση προσοχής (κυρίως στην τηλεόραση και τα βιντεοπαιχνίδια), χρόνια πλήξη, δυσκολεύονται να ακούσουν τους άλλους ή διασπάται η προσοχή τους από ασήμαντα πράγματα. Το ότι δεν εμφανίζουν υπερκινητικότητα, δε σημαίνει, λοιπόν, ότι δεν πάσχουν από ΔΕΠΥ.

  • Μύθος: Τα φάρμακα για ΔΕΠΥ είναι επικίνδυνα

Όλα τα φάρμακα είναι, δυνητικά, επικίνδυνα. Και αυτό ισχύει και για τη φαρμακευτική αγωγή της ΔΕΠΥ, καθώς περιλαμβάνει φάρμακα αρκετά εθιστικά και με διάφορες παρενέργειες. Γι’ αυτό είναι άκρως σημαντικό, τα άτομα που λαμβάνουν τα αντίστοιχα φάρμακα να παρακολουθούνται, συχνά, από τους γιατρούς και να έχουν επίβλεψη. 

Ωστόσο, η μη λήψη των φαρμάκων είναι ακόμα πιο επικίνδυνη για ένα άτομο με ΔΕΠΥ, καθώς, αν το άτομο δε λάβει φαρμακευτική αγωγή, μπορεί,  εύκολα, να οδηγηθεί σε καταχρήσεις ουσιών και άλλα προβλήματα. Επομένως, η λήψη φαρμάκων είναι ασφαλής και αποτρέπει το άτομο από το να εκτεθεί στους κινδύνους και τα προβλήματα της διαταραχής. 

  • Μύθος: Η ΔΕΠΥ στέκεται εμπόδιο στην επιτυχία

Η διάγνωση της ΔΕΠΥ μπορεί να είναι τρομαχτική, ειδικά στην αρχή. Οι γονείς μπορεί να ανησυχούν ότι το παιδί τους θα δυσκολευτεί πολύ να τα βγάλει πέρα στον πραγματικό κόσμο. Δεν είναι απαραίτητο, όμως, αυτό. Η ΔΕΠΥ μπορεί να είναι μία διαταραχή, συνοδεύεται, ωστόσο, από ένα δικό της σύνολο δεξιοτήτων: Έντονη ενέργεια, δημιουργικότητα, επιθυμία για δοκιμή νέων πραγμάτων και πολλά άλλα. 

Άτομα με ΔΕΠΥ μπορούν να καταφέρουν πολλά και να διαπρέψουν σε κάθε επάγγελμα. Ως ενήλικες, συχνά, διαπιστώνουν ότι αυτά που τους έβαζαν σε μπελάδες στην παιδική τους ηλικία, λόγω της διαταραχής, είναι αυτά που τους κάνουν να πλεονεκτούν στην καριέρα και τις σχέσεις τους, στην ενήλικη ζωή. 

Ενημερωθείτε, λοιπόν, σωστά για εσάς ή για άτομα που έχουν ΔΕΠΥ, ώστε να μπορείτε να το διαχειριστείτε σωστά και να το μετατρέψετε σε κάτι που θα λειτουργήσει υπέρ σας.

Συντάκτης: Ευρυδίκη Αγάτσα,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.