Περίπατος στον πολιτισμό: 5 Μουσεία της Αθήνας γεμάτα θησαυρούς

Συντάκτης: Μαρία Μαθιουδάκη

Κάθε μουσείο είναι ένα παράθυρο στον πολιτισμό, είναι ο χώρος που φυλάσσονται τα πολιτισμικά κειμήλια κάθε λαού. Κάθε βήμα του επισκέπτη σε ένα μουσειακό χώρο είναι ένας μικρός περίπατος στο παρελθόν. Η γλώσσα, τα ήθη και τα έθιμα, οι τέχνες, οι καθημερινές συνήθειες, οι επιστήμες, τα κείμενα, στοιχεία της ταυτότητας του παρελθόντος ξεδιπλώνονται μπροστά μας.

Η λέξη «Μουσείο» στην αρχαία Ελλάδα σήμαινε «Τέμενος των Μουσών». Εκεί καλλιεργούνταν οι τέχνες, η μουσική, ο χορός, η φιλοσοφία, η ποίηση. Ήταν ο χώρος στον οποίο γεννιόταν η έμπνευση. Ο ρόλος του αυτός έχει σήμερα διαφοροποιηθεί, το κάθε μουσείο είναι ένας ακόμη φύλακας του θησαυροφυλακίου, μέσα στο οποίο κρύβεται η πολιτισμική μας κληρονομιά. Εγώ θα το χαρακτήριζα σύμβολο της αέναης αλλαγής. Η περιήγηση ανάμεσα στα εκθέματα είναι αφορμή για σκέψη, σκέψη η οποία οδηγεί στη δράση με τελικό προορισμό την εξέλιξη.

Η Αθήνα, η καρδιά του ελληνικού πολιτισμού, φιλοξενεί πλήθος μουσείων. Κάθε μουσείο και ένα διαφορετικό-μα πάντοτε συναρπαστικό-ταξίδι στο χρόνο. Σε αυτό το άρθρο εμείς θα σας παρουσιάσουμε αυτά που εμείς ξεχωρίζουμε. Η ξενάγηση ξεκινάει!

1. Μουσείο Ακρόπολης

Το εντυπωσιακό αυτό κτήριο 25.000 τ.μ. στεγάζει μέσα του, τους πολύτιμους θησαυρούς της αρχαιότητας. Όλα αυτά, τα οποία ως παιδιά θαυμάζαμε στις εικόνες των βιβλίων της ιστορίας. Ο εκθεσιακός χώρος διαιρείται σε τρία επίπεδα. Μπαίνοντας στο κτίριο ο επισκέπτης βρίσκεται η αίθουσα «των Κλιτύων της Ακρόπολης». Αριστερά και δεξιά στις προσθήκες μπορείτε να θαυμάσετε αντικείμενα από τον οικιστικό ιστό της Αθήνας που είχε αναπτυχθεί στις πλαγιές του Ιερού Βράχου. Εντυπωσιακό είναι το γυάλινο δάπεδο, το οποίο επιτρέπει τη θέαση του χώρου των αρχαιολογικών κατασκευών. Θα παρατηρήσετε επίσης ότι το δάπεδο έχει μια ελαφριά ανηφορική κλίση, ώστε να δίδεται στον επισκέπτη η εντύπωση της ανάβασης στο βράχο της Ακρόπολης.

Στον πρώτο όροφο εκτίθενται γλυπτά και αναθήματα (αφιερώματα προς τους Θεούς) από την Αρχαϊκή Εποχή (7ος αι. π.Χ. έως τέλος Περσικών πολέμων). Πριν εισέλθετε στο χώρο σταθείτε λίγο να παρατηρήσετε το αριστουργηματικό αέτωμα με τα λιοντάρια που κατασπαράζουν έναν ταύρο από τον «Εκατόμπεδο Ναό». Επίσης εκτός από τα αρχαϊκά ευρήματα μπορείτε να θαυμάσετε ευρήματα της κλασσικής εποχής, το Ερέχθειο, τα Προπύλαια, ο Ναός της Αθηνάς Νίκης , καθώς και εκθέματα που χρονολογούνται από τον «Χρυσό Αιώνα» (5ος αι. π.Χ.) έως και τον 5ο αι. μ.Χ., ανάμεσα σε αυτά και αναθήματα των ρωμαϊκών χρόνων. Η περιήγηση στο μουσείο τελειώνει στον 3ο όροφο, στην αίθουσα του Παρθενώνα, όπου δίδεται η ευκαιρία στον επισκέπτη να έλθει σε επαφή με όλο τον γλυπτικό διάκοσμο του Ναού.

2. Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου

Ένα κτίριο ασύλληπτου αρχιτεκτονικού σχεδιασμού στην καρδιά της Αθήνας, αφιερωμένο στην ιστορική εξέλιξη των 4 τροχών. Αριστουργήματα της παγκόσμιας βιομηχανίας παίρνουν σάρκα και οστά μπροστά στα μάτια σας προσφέροντας σας ένα ταξίδι 2 αιώνων. Ένας προσομοιωτής οδήγησης Formula 1 περιμένει όσους θέλουν να νιώσουν την έξαψη της ταχύτητας, την αδρεναλίνη τους να χτυπάει κόκκινο και τη δυνατή συγκίνηση που προσφέρει η οδήγηση στο διασημότερο Πρωτάθλημα Αγώνων Αυτοκινήτου. Ανάμεσα στα εκθέματα θα συναντήσετε την Chrysler Ιmperial κατασκευής 1959, απόκτημα μέλους των Led Zeppelin, Cadillac Seville Gucci του 1979, το σαλόνι της οποίας σχεδιάστηκε από το γνωστό οίκο μόδας, την Chevrolet Corvette Stingray, την «Στρίγγλα» του Τζώνυ Πεσμαζόγλου και πλήθος άλλων «μεγάλων ονομάτων» του χώρου.

Τip: Αναζητήστε πληροφορίες για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Κυκλοφορώ με ασφάλεια. Οι μικροί μας φίλοι έχουν επίσης τη δυνατότητα να τραβήξουν μοναδικές φωτογραφίες με το όχημα των…”Flintstones”!!

3. Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου

Το πρώτο βιομηχανικό μουσείο της πρωτεύουσας άνοιξε τις πύλες του το 2013 συμπληρώνοντας με τον καλύτερο τρόπο το μουσειακό χάρτη της Αθήνας. Θα το βρείτε στο χώρο της Τεχνόπολις στο Γκάζι, εκεί που βρισκόταν το παλιό εργοστάσιο φωταερίου, το οποίο παρείχε φωτισμό και ενέργεια από το 1857 έως το 1987. Η περιήγηση σας στους χώρους του εργοστασίου σας δίνει τη δυνατότητα να έλθετε σε επαφή με τα παλαιά μηχανήματα, να ενημερωθείτε για τη διαδικασία της παραγωγής φωταερίου, να γνωρίσετε τις συνθήκες εργασίας όπως και τους ίδιους του εργαζόμενους μέσα από προβολές συνεντεύξεων και να πάρετε μια γεύση για τη βιομηχανική κληρονομιά της χώρας μας. Ο εκθεσιακός χώρος εμπλουτίζεται με διαδραστικές εφαρμογές και προβολές. Μη ξεχάσετε επίσης να ενημερωθείτε για τις διάφορες δραστηριότητες παιδιών και εφήβων.

4. Νομισματικό Μουσείο

Το Νομισματικό Μουσείο, ένα από τα παλαιότερα πολιτιστικά ιδρύματα της Αθήνας, στεγάζεται στο Ιλίου Μέλαθρον , την κατοικία του αρχαιολόγου Ερίκου Σλήμαν. Η ιστορία του νομίσματος από τον 7ο αι. π.Χ. , η διάδοση του, η χρήση του, όλα αυτά και ακόμη περισσότερα ξεδιπλώνονται μπροστά σας. Νομίσματα, θησαυροί, μετάλλια, σφραγιδόλιθοι κ.α. στελεχώνουν την έκθεση του Μουσείου.

5. Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας

Μια διαφορετική επίσκεψη στην Κηφισιά, η οποία μοιάζει με ένα εικονικό «σαφάρι». Το μουσείο σας προσκαλεί να έλθετε σε επαφή με το ζωικό και φυτικό βασίλειο, να ανακαλύψετε τα μυστικά της θάλασσας, να παρατηρήσετε τις ελληνικές χελώνες, να γνωρίσετε τα πτηνά της Ελλάδας και να θαυμάσετε τα πετρώματα και τα απολιθώματα που φιλοξενούνται.

Η ξενάγηση συνεχίζεται στην Έκθεση Γαία, όπου παρουσιάζεται η λειτουργία και ιστορία του πλανήτη Γη, καθώς και οι προκλήσεις με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπος ο πλανήτης μας εξαιτίας της παρέμβασης του ανθρώπου. Ένα μουσείο αφιερωμένο στο φυσικό περιβάλλον.

Έτοιμοι για μια βουτιά στα άδυτα της γνώσης και του πολιτισμού;

Συντάκτης: Μαρία Μαθιουδάκη,

Influence:

Γεννήθηκα στο Ηράκλειο Κρήτης το 1996. Σπουδάζω στο 4ο έτος του τμήματος Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, στην πόλη του Ρεθύμνου…