5 μαθήματα από τον εγκλεισμό (ως τώρα)

Συντάκτης: Γεωργία Μυστριώτη

Ο εγκλεισμός που έχει επιβληθεί λόγω του κορωνοϊού αποτελεί μια πρωτόγνωρη εμπειρία που έχει διαφορετικό αντίκτυπο στον καθένα μας. Έχουμε αρκετό δρόμο μπροστά μας, αυτό είναι σίγουρο, αλλά χρειάζεται μια δόση αισιοδοξίας.

Πλησιάζει η 3η εβδομάδα του εγκλεισμού λόγω κορωνοϊού, οι μετακινήσεις περιορίζονται στις πλέον απαραίτητες και η μοναξιά ενισχύεται. Ωστόσο, μέσα από την κατάσταση αυτή ήρθε η ώρα της ειλικρινούς αναμέτρησης με τον εαυτό μας, μπορώντας πλέον να τον αφουγκραστούμε μακριά από τον θόρυβο της καθημερινής ζωής. Μέσα από τη διαδικασία αυτή, προκύπτουν και μαθήματα, που είναι χρήσιμα και για μετά την περίοδο αυτή.

  1. Μείωσα το ίντερνετ…

…και ενίσχυσα την ψυχική μου υγεία. Σε αυτή τη φάση, μην το παρακάνεις με τα social media και τα διάφορα άρθρα περί κορωνοϊού. Αν θέλεις να μάθεις πώς είναι τα πράγματα, υπάρχει η σελίδα του ΕΟΔΥ (https://eody.gov.gr/). Εκεί θα βρεις ό,τι χρειάζεσαι για να προστατεύσεις τον εαυτό σου και τους γύρω σου. Πρόκειται για ένα διάστημα όπου οι θεωρίες συνωμοσίας, σε συνδυασμό με το γενικότερο άγχος δεν προσφέρουν τίποτα άλλο από περιττά βάρη.

  1. Η δύναμη της ευγνωμοσύνης

Η ευγνωμοσύνη είναι πολύ σημαντική δύναμη στην παρούσα φάση. Αν είσαι σχετικά υγιής, έχεις στέγη και φαγητό, τότε έχεις σημαντικά όπλα για να αντιμετωπίσεις αυτό που συμβαίνει. Αν έχεις και ανθρώπους να μιλήσεις, τότε είναι ακόμα καλύτερα τα πράγματα. Αν ξυπνάς υγιής κάθε μέρα από όλο αυτό, να είσαι ευγνώμων. Η ευγνωμοσύνη βοηθάει και στην ψυχική και τη σωματική μας υγεία, με αποτέλεσμα να γινόμαστε πιο δυνατοί.

  1. Ξαναβρήκα παλιά χόμπι

Υπήρξε εποχή πριν από τα social media, τα οποία ψάχνεις όλη μέρα στο κινητό σου, όπου περνούσες τον ελεύθερο χρόνο σου με διάφορα άλλα χόμπι. Ήμουν φοιτήτρια όταν το Facebook έγινε γνωστό στην Ελλάδα, αλλά ακόμα και τότε δεν ήταν τόσο έντονη η χρήση του. Αυτό σημαίνει ότι πέρασα μέρος της φοιτητικής μου ζωής παίζοντας επιτραπέζια, λύνοντας σταυρόλεξα και διαβάζοντας κόμικς. Πραγματικά, τα επαναφέρω αυτά σταδιακά και είναι τόσο ωραία, που με βλέπω να τα κρατάω και για μετά την καραντίνα!

  1. Ο υγιεινός τρόπος ζωής είναι πιο απαραίτητος από ποτέ!

Αυτό δεν ισχύει μόνο για τη σωματική υγεία, αλλά και για την ψυχική. Είναι φυσιολογικό το πρώτο διάστημα του εγκλεισμού να τη βγάζεις με τις πιτζάμες όταν δεν σε βλέπουν οι συνάδελφοι στην τηλεδιάσκεψη και να το παρακάνεις με τα γλυκά, μπας και γεμίσεις το συναισθηματικό κενό σου. Σταδιακά, όμως, θα δεις ότι δεν σε βοηθάει ιδιαίτερα αυτό, και θα χρειαστεί κάποια στιγμή να επανέλθεις στους ρυθμούς σου, γιατί κάποια στιγμή θα τελειώσει ο εγκλεισμός και η ζημιά θα έχει γίνει.

  1. Ό,τι και να βιώνεις αυτή τη στιγμή, δεν είσαι μόνος σου!

Αν και είμαστε κλεισμένοι στα σπίτια μας, πρόκειται για μια εμπειρία που δεν επικρατεί μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε πολλές χώρες του κόσμου. Είναι ευκαιρία, λοιπόν, να επικοινωνήσεις με ανθρώπους από παντού και να ενισχύσεις την κοινωνικότητά σου, ακόμα και αν είσαι ιδιαίτερα ντροπαλός. Μέσα από το κοινό αυτό βίωμα, είναι δυνατόν να βρεις ανθρώπους με κοινά ενδιαφέροντα, αλλά και να επανασυνδεθείς με παλιούς γνωστούς που είχες ξεχάσει.

Συμπέρασμα:

Έχουμε όλοι μας πολλά να μάθουμε ακόμα. Μέχρι να επανέλθουμε στη δράση, όμως, είναι καλό να περνάμε αυτό το στάδιο μάθησης. Εύχομαι να υπάρξουν σταδιακά και άλλοι που θα γράψουν τι έμαθαν για τους ίδιους και για τους άλλους κατά το διάστημα της πανδημίας.

Συντάκτης: Γεωργία Μυστριώτη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.