5 λόγοι για να δώσεις προσοχή στα όνειρά σου

Συντάκτης: Γεωργία Μυστριώτη

Τα όνειρα, αυτές οι σκηνές που βλέπουμε στον ύπνο μας, απεικονίζουν πολλά πράγματα που δεν φανταζόμαστε για την ψυχολογία και την ψυχική μας υγεία.

Τι είναι τα όνειρα;

Τα όνειρα είναι οι παραστάσεις που βιώνουμε στη διάρκεια του ύπνου. Κάποια από αυτά τα θυμόμαστε, αλλά τα περισσότερα όχι. Μέχρι η νευρολογία να βρει τις κατάλληλες απαντήσεις για τον μηχανισμό μέσα από τον οποίο προκύπτουν τα όνειρα, καλό είναι να σημειώνεις τα όνειρα που θυμάσαι και να έχεις και έναν ονειροκρίτη.

Χάρη στον Καρλ Γιουνγκ, η σημασία των ονείρων για την αποκάλυψη ψυχολογικών τάσεων που χρειάζονται την προσοχή μας έχει εδραιωθεί ακόμα και στις ιατρικές επιστήμες, παρά το γεγονός ότι τα όνειρα δεν θεωρούνται κατεξοχήν βιολογικό φαινόμενο.

  1. Κάποιες φορές τα όνειρα βγαίνουν αληθινά

Αναφερόμαστε στην κατηγορία των λεγόμενων «προφητικών» ονείρων. Τέτοιου είδους όνειρα δεν είναι συνηθισμένα και φυσικά σου μένουν χαραγμένα στο νου. Στην περίπτωση ενός κακού ονείρου, είναι πιθανόν να προλάβεις καταστάσεις, ενώ αν το όνειρο είναι καλό, τότε μπορείς να βρεις ανακούφιση.

  1. Καθρεφτίζουν την ψυχολογική σου κατάσταση

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στην περίπτωση των επαναλαμβανόμενων ονείρων. Αν και ένα σημαντικό ποσοστό των ονείρων δεν είναι προφητικό, αυτό δεν σημαίνει ότι τα όνειρα δεν δείχνουν με τι παλεύεις μέσα σου. Ο ψυχίατρος Ernest Hartmann στη «Σύγχρονη Θεωρία για τα όνειρα» αντιμετωπίζει τα όνειρα ως ένα μετατραυματικό γεγονός, καθώς δείχνουν πώς ο εγκέφαλος επεξεργάζεται όσα έχουμε υποστεί.

  1. Αποτελούν έμπνευση για την τέχνη

Τα όνειρα δεν υπακούν στους κανόνες της λογικής, αλλά ακολουθούν τους δικούς τους «νόμους», με αποτέλεσμα οι παραστάσεις να μην έχουν συνοχή μεταξύ τους. Ωστόσο, αυτή η τάση των ονείρων ενέπνευσε τον υπερρεαλισμό, ενώ μέχρι και το τραγούδι “Number of the Beast” των Iron Maiden προέκυψε από επαναλαμβανόμενο όνειρο του μπασίστα Steve Harris. Πού ξέρεις, μπορεί από ένα όνειρο να προκύψει το επόμενο αριστούργημα… από σένα!

  1. Προειδοποιούν για υποβόσκοντα θέματα υγείας

Κατά τον Γιουνγκ, τα όνειρα παρουσιάζουν καταστάσεις μακράς επώασης. Αυτό σημαίνει ότι τα όνειρα έχουν την τάση να αποκαλύπτουν θέματα υγείας πριν καν εμφανιστούν, ενώ υπάρχει και ο κίνδυνος ατυχήματος αν δεν δοθεί η δέουσα προσοχή. Για παράδειγμα, ενώ το κλασικό όνειρο με τα δόντια σημαίνει άσχημα νέα που θα μάθεις για κοντινά ή για πιο μακρινά πρόσωπα, ανάλογα με τη θέση των δοντιών που βγαίνουν, μπορεί, όμως, να είναι και προειδοποιητικό για τυχόν προβλήματα με τα δόντια που ανακύπτουν αργότερα. Θέλει προσοχή, λοιπόν.

  1. Φανερώνουν το συλλογικό ασυνείδητο

Τα όνειρα και οι συμβολισμοί τους δηλώνουν τις τάσεις της ψυχοσύνθεσης ενός πολιτισμού. Για παράδειγμα, σύμβολα όπως το άλογο φανερώνουν το μητρικό πρότυπο, ενώ άλλα, όπως το λιοντάρι, συνδέονται με αντρικές φιγούρες. Τα όνειρα, λοιπόν, δείχνουν τις προαιώνιες ψυχολογικές τάσεις του ανθρώπου, οι οποίες υπάρχουν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν ανεξάρτητα από την εξέλιξη της τεχνολογίας, καθώς αυτές αποτελούν εγγενή χαρακτηριστικά της φύσης του.

Συμπέρασμα:

Δώστε περισσότερη σημασία στα όνειρά σας. Θα παρατηρήσετε ότι μόλις αρχίσετε να τους δίνετε μεγαλύτερη προσοχή, θα αρχίσετε να θυμάστε περισσότερα. Δεν είναι απαραίτητο όλα τα όνειρα που θα δείτε να είναι προφητικά, αλλά σίγουρα θα σας δείξουν πολλά για τον εαυτό σας.

Συντάκτης: Γεωργία Μυστριώτη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.