5 κοινοί μύθοι για την αφυδάτωση

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

5 κοινοί μύθοι για την αφυδάτωσηΑφυδάτωση είναι η σημαντική μείωση του νερού του σώματος και, σε διαφορετικό βαθμό, των ηλεκτρολυτών. Οι περισσότεροι θεωρούμε ότι πίνουμε αρκετά υγρά καθημερινά, και όντως πίνουμε καφέδες, τσάι, αναψυκτικά ή άλλα ροφήματα. Αυτά τα υγρά όμως τις περισσότερες φορές λειτουργούν αντίθετα, αντί να ενυδατώνουν τον οργανισμό τον αφυδατώνουν αυξάνοντας τις απώλειες μέσα από τη διούρηση και την εφίδρωση. Διάβασε παρακάτω τους μύθους που έχουν δημιουργηθεί περί αφυδάτωσης και φρόντισε αυτό το καλοκαίρι να παραμείνεις ενυδατωμένος!

Μύθος 1: Η αφυδάτωση είναι σχετικά σπάνια και εμφανίζεται μόνο όταν το σώμα στερείται του νερού για ημέρες.

Πραγματικότητα: Η αφυδάτωση είναι ένα χρόνιο, ευρέως διαδεδομένο πρόβλημα που έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ευημερία, την ενέργεια, την εμφάνιση και την ελαστικότητα. Ειδικοί θεωρούν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι υποφέρουν συχνά από αυτό το είδος της χρόνιας αφυδάτωσης λόγω της κακής διατροφής και τις συνήθειες κατανάλωσης οινοπνεύματος. Η χρόνια αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει πεπτικές διαταραχές, επειδή το σώμα μας χρειάζεται νερό για την παραγωγή των πεπτικών υγρών που βοηθούν τη διαδικασία της πέψης. Αν δεν πιούμε νερό, δεν εκκρίνουμε αρκετά πεπτικά υγρά. Τότε εμφανίζονται διάφορα προβλήματα, όπως αέρια, φούσκωμα, ναυτία, κακή πέψη και απώλεια της όρεξης.

Μύθος 2: Το σώμα σας χρειάζεται οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα.

Πραγματικότητα: Το σώμα σας έχει ανάγκη από σταθερή πρόσληψη νερού για να λειτουργήσει αποτελεσματικά και να εκτελέσει τις πολλές και συνηθισμένες εργασίες «καθαριότητας» που σας κρατούν υγιείς και γεμάτους ενέργεια.

Δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη που να βεβαιώνει ότι θα πρέπει να πίνετε οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα. Το 2002 ο Heinz Valtin, ένας συνταξιούχος καθηγητής φυσιολογίας από την ιατρική σχολή του Dartmouth και συγγραφέας δύο βιβλίων σχετικά με τη λειτουργία των νεφρών, δημοσίευσε σχετικά με το θέμα αυτό στο περιοδικό American Journal of Physiology. Αφιέρωσε 10 μήνες ερευνώντας την ιατρική βιβλιογραφία για επιστημονικές αποδείξεις του κανόνα 8 ποτήρια την ημέρα για να καταλήξει με άδεια χέρια. Το 2004, το Ινστιτούτο Ιατρικής, ένα τμήμα της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών, θέτει ως επαρκή πρόσληψη νερού συνολικά ημερησίως τα 3,7 λίτρα για τους άνδρες και τα 2,7 λίτρα για τις γυναίκες. Αλλά αυτοί οι αριθμοί αναφέρονται στη συνολική πρόσληψη του νερού μέσα από τα ποτά και τα τρόφιμα που περιέχουν νερό. Φρούτα και λαχανικά, για παράδειγμα, με το καρπούζι και τα αγγούρια να πρωταγωνιστούν στην κορυφή της λίστας.

5 κοινοί μύθοι για την αφυδάτωσηΜύθος 3: Από τη στιγμή που θα διψάσετε, είστε ήδη αφυδατωμένοι.

Πραγματικότητα: Και πάλι, αυτό εξαρτάται από το τι εννοείτε αφυδατωμένοι. Ειδικοί από τον ιατρικό χώρο θεωρούν ότι εκείνοι που βρίσκονται στα πρόθυρα της υποκλινικής αφυδάτωσης μπορεί να μην αισθάνονται δίψα, αλλά να εμφανίζονται άλλα συμπτώματα στον οργανισμό εξαιτίας της ανεπαρκούς ενυδάτωσης, όπως πονοκέφαλοι και στομαχόπονοι.

Φυσικά, η δίψα είναι ένας καλός δείκτης για το πότε θα πρέπει να πιείτε νερό. Καθώς τα επίπεδα του νερού στο σώμα μειώνονται, το αίμα γίνεται πυκνότερο. Όταν η συγκέντρωση των στερεών στο αίμα αυξάνεται κατά 2%, ενεργοποιείται ο μηχανισμός της δίψας. Μία αύξηση 1% σε στερεά αίματος θα μπορούσε να ονομαστεί «ήπια αφυδάτωση», αλλά θα μπορούσε επίσης να θεωρείται μια φυσιολογική διακύμανση στα σωματικά υγρά. Είτε έτσι είτε αλλιώς, το αίσθημα της δίψας είναι ένας καλός δείκτης για την πρόσληψη νερού στο σώμα σας. Πάντως, τα σοβαρά συμπτώματα της αφυδάτωσης δεν θα προκύψουν έως ότου τα στερεά αίματος αυξηθούν κατά 5%. Αλλά, προφανώς, δεν θέλετε να περιμένετε τόσο πολύ.

Μύθος 4: Τα υγιή ούρα είναι πάντα ανοιχτόχρωμα.

Πραγματικότητα: Το χρώμα των ούρων είναι άμεσα συνδεδεμένο με την κατάσταση της ενυδάτωσης, επειδή η κίτρινη απόχρωση είναι ένα μέτρο του πόσο πολλά στερεά σωματίδια απεκκρίνονται, όπως νάτριο, χλωριούχο, άζωτο και κάλιο. Η ένταση του χρώματος εξαρτάται από το πόσο νερό στα νεφρά αναμειγνύονται με τα στερεά. Λιγότερο νερό ισούται με πιο σκούρα ούρα. Περισσότερο νερό ισούται με ανοιχτόχρωμα ούρα. Σκούρα ή δύσοσμα ούρα είναι σημάδι ότι το σώμα σας μπορεί να έχει ανάγκη από περισσότερο νερό. Τα κίτρινα ούρα είναι μια χαρά. Τα διαυγή ούρα υποδηλώνουν ότι τα νεφρά σας επιβαρύνονται από το ποσό του υγρού που διακινείται μέσω αυτών.

Επίσης, σημειώστε ότι ορισμένες βιταμίνες, όπως η ριβοφλαβίνη ή Β2 μπορεί να μετατρέψουν τα ούρα σε φωτεινό κίτρινο, οπότε μην ανησυχήσετε αν τα ούρα σας έχουν ένα αστείο χρώμα μετά από την κατάποση ενός πολυβιταμινούχου σκευάσματος.

5 κοινοί μύθοι για την αφυδάτωσηΜύθος 5: Δεν μπορείτε να πίνετε πάρα πολύ νερό.

Πραγματικότητα: Υπό κανονικές συνθήκες το σώμα αποβάλλει το νερό που δεν χρειάζεται. Αλλά είναι δυνατόν -κατά κανόνα κάτω από ακραίες συνθήκες, όταν πίνετε περισσότερο από 12 λίτρα σε 24 ώρες ή ασκείστε σε μεγάλο βαθμό- να διαταράξει την ωσμωτική ισορροπία του σώματος με την αραίωση και την έκχυση μεγάλης ποσότητας νατρίου, ένας ηλεκτρολύτη που βοηθά στην εξισορρόπηση της πίεσης των υγρών εντός και εκτός των κυττάρων. Αυτό σημαίνει ότι τα κύτταρα πρήζονται από την εισροή και μπορεί ακόμα και να σκάσουν.

Ενώ η κατάσταση που ονομάζεται υπονατριαιμία είναι σπάνια, συμβαίνει. Δρομείς μεγάλων αποστάσεων βρίσκονται σε υψηλότερο κίνδυνο για οξεία υπονατριαιμία (που σημαίνει ότι η ανισορροπία συμβαίνει σε λιγότερο από 48 ώρες). Βέβαια, ο καθένας μπορεί να αντιμετωπίσει μία τέτοια κατάσταση αν πίνει υπερβολικές ποσότητες νερού χωρίς την αντικατάσταση απαραίτητων ηλεκτρολυτών και μεταλλικών στοιχείων. Η ακραία υπερκατανάλωση νερού μπορεί επίσης να επιβαρύνει τα νεφρά.

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Influence:

Η Σάννα Νάνου γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1983. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης…