5 καυγάδες για τα χρήματα που έχει κάθε ζευγάρι και πώς να τους επιλύσετε

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου

Τα ζευγάρια διαφωνούν για πολλά πράγματα, όπως το σεξ και οι δουλειές του σπιτιού, αλλά τα χρήματα είναι ίσως η μεγαλύτερη πηγή σύγκρουσης, η οποία μπορεί να εμποδίσει άλλους τομείς της σχέσης, όπως το σεξ και οι δουλειές του σπιτιού!

Στην πραγματικότητα, σχεδόν τρία στα τέσσερα ζευγάρια λένε ότι οι οικονομικές αποφάσεις προκαλούν συνεχώς άγχος στη σχέση τους, ενώ σχεδόν τα μισά παραδέχονται ότι επηρεάζουν αρνητικά την οικειότητα με τον σύντροφό τους.

Σύγκρουση #1: Όταν ο ένας σύντροφος ξοδεύει περισσότερα από όσα εγκρίνει ο άλλος σύντροφος

Γνωρίζετε το σενάριο: σπαταλήσατε την επιστροφή φόρου σας σε μια μέρα σπα, ενώ ο σύντροφός σας θα προτιμούσε να πάει στις αποταμιεύσεις σας. Ο καυγάς είναι εξασφαλισμένος. Είναι φυσιολογικό σε μια δυναμική μεταξύ ξοδεύοντος και αποταμιευτή. Αυτό μπορεί συχνά να οδηγήσει σε δυσαρέσκεια και από τις δύο πλευρές, με τον “αποταμιευτή” να δυσανασχετεί με τον “ξοδευτή”  επειδή ξοδεύει τα κοινά τους οικονομικά, και τον “ξοδευτή” να δυσανασχετεί με τον “αποταμιευτή- επειδή προσπαθεί να τον συγκρατήσει. Μπορεί να αισθάνονται ότι ο ‘αποταμιευτής’ παραβιάζει την οικονομική τους αυτονομία. Αυτή η αμοιβαία δυσαρέσκεια συχνά επιδεινώνεται από το άγχος από την πλευρά του ‘αποταμιευτή’ καθώς τσιμπάει τις δεκάρες, και από την ντροπή και τις ενοχές από την πλευρά του σπάταλου καθώς κρύβει τις σακούλες με τα ψώνια από τον σύντροφό του.

Πώς να επιλύσετε το πρόβλημα: Καλό θα είναι να διαχέεται η δυσαρέσκεια πριν συσσωρευτεί, επικοινωνώντας. Να είστε διαφανείς με τον σύντροφό σας σχετικά με τις καταναλωτικές σας συνήθειες. Σε αυτές τις περιπτώσεις, συχνά είναι αποτελεσματικό στα ζευγάρια να διατηρούν ξεχωριστές πιστωτικές κάρτες και τραπεζικούς λογαριασμούς, ώστε και οι δύο να έχουν την ελευθερία να ξοδεύουν όπως επιλέγουν. Εάν επιλέξετε να δημιουργήσετε κοινό λογαριασμό με τον σύντροφό σας, κάντε μια εκ των προτέρων συζήτηση σχετικά με το για ποιο σκοπό θα χρησιμοποιηθούν αυτά τα χρήματα. Αυτή είναι η ευκαιρία σας να εκφράσετε τυχόν ανησυχίες που έχετε σχετικά με τα χρήματα, ώστε ο σύντροφός σας να δείξει μεγαλύτερη κατανόηση στη συνέχεια. Αυτό θα βοηθήσει επίσης να μειωθεί ο αριθμός των διαφωνιών σχετικά με τις καθημερινές δαπάνες. Αυτό ισχύει και για τυχόν μεγάλες αγορές που πραγματοποιούνται σε κοινό λογαριασμό. Η εκ των προτέρων επίτευξη συμφωνιών θα μειώσει τη σοβαρότητα και τον αριθμό των διαφορών στη σχέση σας.

5 καυγάδες για τα χρήματα που έχει κάθε ζευγάρι και πώς να τους επιλύσετε

Σύγκρουση #2: Όταν ο ένας σύντροφος ασκεί οικονομική απιστία

Η οικονομική απιστία είναι κάθε μορφή ανεντιμότητας ή μυστικότητας όταν πρόκειται για χρήματα στη σχέση σας. Αυτό μπορεί να κυμαίνεται από μικρές παρασπονδίες που κρύβετε από τον σύντροφό σας – σκεφτείτε να κρύβετε σακούλες για ψώνια και αποδείξεις – μέχρι βαριές αποσκευές, όπως μεγάλα ποσά υφιστάμενων χρεών και υπερβολικός τζόγος. Γιατί συμβαίνει αυτό; Για τους ανθρώπους που ασκούν οικονομική απιστία, μπορεί να νιώθουν ντροπή για το οικονομικό παρελθόν ή τις τρέχουσες συνήθειές τους. Εν τω μεταξύ, οι σύντροφοί τους μπορεί να αισθάνονται αιφνιδιασμένοι ή προδομένοι από το άλλο τους μισό.

Πώς να επιλύσετε το πρόβλημα: Από την αρχή, θα πρέπει πάντα να είστε ειλικρινείς με τον σύντροφό σας. Μερικές φορές ο ένας σύντροφος μπορεί να τη γλιτώσει κρατώντας τους σκελετούς του στη ντουλάπα και αποκρύπτοντας τις κρυφές καταναλωτικές του συνήθειες για χρόνια. Η καλύτερη στιγμή για να κάνετε μια ανοιχτή και ειλικρινή συζήτηση με τον σύντροφό σας είναι τώρα- πρέπει να βεβαιωθείτε ότι κρατάτε τα περιουσιακά σας στοιχεία ασφαλή.

Όταν κάθεστε να συζητήσετε την οικονομική τους απιστία, δώστε προτεραιότητα στην ακρόαση. Μάθετε όλες τις λεπτομέρειες και ενθαρρύνετέ τους να τα εκθέσουν όλα στο τραπέζι, ώστε να μπορέσετε να καθορίσετε από κοινού την καλύτερη πορεία δράσης για το μέλλον. Εάν διακυβεύεται μεγάλο ποσό χρέους, μπορείτε να μιλήσετε με έναν έμπιστο οικονομικό σύμβουλο ή δικηγόρο για να αποκτήσετε σαφήνεια σχετικά με τους νόμους της χώρας σας.

Σύγκρουση #3: Όταν η ευρύτερη οικογένεια μπαίνει στην εικόνα

Τα πεθερικά μπορούν να αποτελέσουν μια συνήθη πηγή έντασης μεταξύ των ζευγαριών, και τα οικονομικά δεν διαφέρουν. “Η συναναστροφή με τα πεθερικά μπορεί να είναι αρκετά εξαντλητική και χωρίς να προστεθεί και μια οικονομική συνιστώσα. Και όταν η εκτεταμένη οικογένεια αρχίζει να έρχεται σε εσάς ή στον σύντροφό σας ζητώντας οικονομική υποστήριξη, μπορεί να υπάρξει ένα εντελώς νέο σύνολο προκλήσεων.

Για παράδειγμα, ένας φροντιστής μπορεί να βρεθεί σε δύσκολη θέση αν ο σύντροφός του είναι αντίθετος με την οικονομική υποστήριξη της ευρύτερης οικογένειάς του. Εν τω μεταξύ, ο σύντροφός του μπορεί να αισθάνεται ότι τον εκμεταλλεύονται τα πεθερικά του και να τρέφει δυσαρέσκεια.

Πώς να επιλύσετε το πρόβλημα: Να είστε ανοιχτοί και ειλικρινείς σχετικά με τις οικονομικές ανάγκες της οικογένειάς σας. Μερικές φορές οι πολιτισμικές διαφορές παίζουν ρόλο στο πώς οι σύζυγοι βλέπουν την οικογενειακή υποστήριξη. Είναι πάντα καλό να έχετε κατά νου αυτές τις διαφορές και να κατανοείτε τις οικονομικές ευθύνες του συντρόφου σας απέναντι στην οικογένειά του. Κάντε μια συζήτηση με τον σύντροφό σας για να περιγράψετε την αναμενόμενη ποσότητα και τον ρυθμό των οικονομικών συνεισφορών.

Σύγκρουση #4: Όταν τα ζευγάρια αντιμετωπίζουν μια ξαφνική αλλαγή στην οικονομική τους κατάσταση

Μερικές φορές η ζωή συμβαίνει. Η αρρώστια, η απώλεια εισοδήματος ή μια απρογραμμάτιστη εγκυμοσύνη, μπορούν να ασκήσουν οικονομική πίεση σε μια σχέση και να προκαλέσουν συχνές διαφωνίες.

Πώς να επιλύσετε: Ιδανικά θα πρέπει να έχετε ήδη δημιουργήσει ένα ταμείο έκτακτης ανάγκης και να έχετε συμφωνήσει σε ένα σχέδιο για τέτοιου είδους καταστάσεις. Ωστόσο, αν δεν το έχετε κάνει, δεν έχει χαθεί κάθε ελπίδα. Καθίστε με τον σύντροφό σας και καταγράψτε όλα τα ατομικά και κοινά περιουσιακά σας στοιχεία για να δείτε από ποιους πόρους μπορείτε να αντλήσετε στο μεταξύ.

5 καυγάδες για τα χρήματα που έχει κάθε ζευγάρι και πώς να τους επιλύσετε

Επιπλέον, διαμορφώστε από κοινού έναν ρεαλιστικό προϋπολογισμό που θα μπορείτε να ακολουθήσετε και οι δύο για το άμεσο μέλλον με βάση τις πραγματικές οικονομικές σας συνήθειες. Είναι μη ρεαλιστικό να κόψετε όλα τα έξοδα και ο καθορισμός δραστικών στόχων θα σας προετοιμάσει μόνο για αποτυχία και θα προκαλέσει περισσότερες διαφωνίες. Εξετάστε τις τρέχουσες καταναλωτικές σας συνήθειες και εντοπίστε τα σημεία στα οποία μπορείτε και οι δύο να περικόψετε τα έξοδα.

Σύγκρουση #5: Όταν οι προσεγγίσεις στη γονεϊκή φροντίδα διαφέρουν

Από την αποταμίευση για το κολλέγιο για να τους χαρίσετε εκείνο το ακριβό τζιν ή το παιχνίδι, είναι σύνηθες τα ζευγάρια να διαφωνούν για το πώς θα μεγαλώσουν καλύτερα τα παιδιά τους και η ανάγκη να διασφαλιστεί η οικονομική τους ασφάλεια μπορεί να γίνει ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη, καθώς κάθε σύζυγος παλεύει για να “κερδίσει” η δική του προσέγγιση στην ανατροφή των παιδιών έναντι της προσέγγισης του συντρόφου του.

Μερικές φορές, η δυναμική “σπατάλη εναντίον αποταμίευσης” σε μια σχέση μπορεί να επεκταθεί και στο στυλ ανατροφής, με τον έναν γονέα να έχει μεγαλύτερη τάση να ξοδεύει για τα παιδιά του και τον πιο συνετό γονέα να θέλει να περιορίσει τις δαπάνες του συντρόφου του για να διδάξει στα παιδιά του τη σημασία της αποταμίευσης. Αυτό μπορεί να είναι ένα διαρκές ζήτημα καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, καθώς ο ένας γονέας μοιράζει επιπλέον χρήματα στα ενήλικα παιδιά τους, τα οποία έχουν συνηθίσει στην οικονομική βοήθεια των γονέων τους με την πάροδο των ετών.

Πώς να το επιλύσετε: Μην αφήνετε τους καβγάδες για μικρότερα προβλήματα. Αντίθετα, διοχετεύστε αυτή την ενέργεια προς τα πιο σοβαρά ζητήματα του οικονομικού μέλλοντος του παιδιού σας. Καθίστε κάτω και κάντε προσεκτικές συζητήσεις με τον σύντροφό σας σχετικά με την εκπαίδευση και τον προγραμματισμό της κληρονομιάς. Αν δεν το έχετε ήδη κάνει, επιλέξτε μαζί ένα σχέδιο για το μέλλον του παιδιού σας. Καθορίστε το ποσό και τον ρυθμό των ατομικών σας εισφορών και ρυθμίστε αυτόματες επαναλαμβανόμενες καταθέσεις.

Προτείνει επίσης να κάνετε ανοιχτές συζητήσεις σχετικά με το σχέδιο κληρονομιάς σας. Βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά σας αναφέρονται ως δικαιούχοι στη διαθήκη σας. Δημιουργήστε ένα καταπίστευμα για τα παιδιά σας. Ένα καταπίστευμα μπορεί να είναι ιδιαίτερα επωφελές για τη μελλοντική οικονομική ευημερία του παιδιού σας, καθώς οι διαθήκες μπορούν να προσβληθούν. Με τον σύντροφό σας καθορίστε ποιοι θα είναι οι διαχειριστές. Ενώ ορισμένοι γονείς θα διορίσουν ένα διευρυμένο μέλος της οικογένειας, διορίστε ένα πιο ουδέτερο τρίτο πρόσωπο όπως έναν επαγγελματία εμπιστευματοδόχο ή μια τράπεζα εμπιστοσύνης.

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.