5 κανόνες υγιεινής για ευεξία

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου

Η υγιεινή μας συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με την ευεξία μας. Γι’ αυτό αν υιοθετήσουμε μερικές καθημερινές ή εβδομαδιαίες συνήθειες μπορούμε να βελτιώσουμε κατά πολύ την ποιότητα ζωής μας.

Αερισμός δωματίων

Έρευνες έχουν δείξει ότι όσοι έχουν αερίσει το σπίτι τους και είναι καθαρό (σε αντίθεση με αυτούς που το έχουν συνεχώς κλειστό), έχουν καλύτερη διάθεση και σκέφτονται καλύτερα και πιο καθαρά. Και αυτό γιατί αν δεν αερίζεις το σπίτι και ο αέρας δεν ανανεώνεται, το διοξείδιο του άνθρακα ανεβαίνει και εσύ νιώθεις πιο κουρασμένη και δεν έχεις καθαρό μυαλό. Ποιος είπε ότι ένα σπίτι με καθαρό αέρα, δεν θα σου φτιάξει και την διάθεση;

Όσο περισσότερο ανοίγεις το σπίτι, ο αέρας μέσα ανανεώνεται και τόσο τα μικρόβια όσο και τα βακτήρια εξαφανίζονται και αυτό στη συνέχεια αντικατοπτρίζεται στην υγεία σου. Ειδικότερα αν ανήκεις στους ανθρώπους που έχουν άσθμα ή διάφορες αλλεργίες, ο αερισμός όλων των χώρων σου – και ειδικότερα του δωματίου σου – επιβάλλεται να αερίζονται μια και δύο φορές τη μέρα.

Καθαρίστε τα σώματα κλιματισμού και θέρμανσης

Εάν χρησιμοποιείτε κλιματιστικό φροντίστε να το καθαρίζετε σε τακτική βάση καθώς προσελκύει σκόνη και βρωμιά. Φροντίστε επίσης να κάνετε την απαραίτητη συντήρησή του. Εάν χρησιμοποιείτε καλοριφέρ, τα σώματα είναι πιθανότατα γεμάτα σκόνη. Χρησιμοποιήστε ένα μαλακό πανί μικροϊνών για να τα καθαρίσετε προτού τα θέσετε ξανά σε λειτουργία.

Βγάλε το στρώμα σου στον ήλιο

Εάν η μέρα είναι ηλιόλουστη, τοποθετήστε το στρώμα σας έξω στον ήλιο. Με αυτόν τον τρόπο θα απαλλαγείτε από μικρόβια και αλλεργιογόνα και θα μειώσετε τον κίνδυνο ανάπτυξης μούχλας ή μυκήτων. Θυμηθείτε, εκτός από τη σκόνη που κατακάθεται στο στρώμα σας, ο ιδρώτας, τα νεκρά κύτταρα του δέρματος και άλλα σωματικά υγρά, «κρύβονται» σε αυτό και τα σεντόνια σας. Γι’ αυτό και ο αερισμός του καθώς και η συχνή αλλαγή σεντονιών, είναι απαραίτητα.

Τακτικό πλύσιμο χεριών

Το τακτικό και σωστό πλύσιμο των χεριών είναι η καλύτερη άμυνά σας ενάντια σε ιούς και βακτήρια που μπορεί να σας αρρωστήσουν κατά τη χειμερινή περίοδο. Πλένετε τακτικά τα χέρια σας για 20 δευτερόλεπτα με σαπούνι και νερό για να αποτρέψετε την εξάπλωση μικροβίων.Είναι επίσης σημαντικό να μην αγγίζετε το πρόσωπό σας με άπλυτα χέρια, καθώς τα μικρόβια που μεταφέρονται από τα χέρια στο πρόσωπό σας μπορεί να προκαλέσουν μολύνσεις.

Μάζεψε φως

Μπορεί να είναι δελεαστικό να μείνετε κουλουριασμένοι στην κουβέρτα σας όλη μέρα, αλλά είναι απαραίτητο να λαμβάνετε ηλιακό φως. Το φως παρέχει στο σώμα την απαραίτητη βιταμίνη D, η οποία είναι ένα από τα πιο σημαντικά συστατικά για περισσότερες από 1000 χημικές διεργασίες που συμβαίνουν στο σώμα. Επιπλέον, βοηθά ορισμένες πληγές να επουλωθούν πιο γρήγορα, ενισχύει το ανοσοποιητικό και κρατά μακριά τις κοινές ασθένειες του χειμώνα.

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.