5 εθελοντικές οργανώσεις που αξίζει να γνωρίσετε!

Συντάκτης: Ευαγγελία Περγαντή

Ο εθελοντισμός προσφέρει εμπειρίες, γνώσεις, φιλία. Αναπτύσσεις την ανιδιοτέλεια και τις δεξιότητές σου ενώ παράλληλα αποκτάς και μία πρώτη επαφή με πραγματικό εργασιακό περιβάλλον. Είναι πολύ σημαντικό ο οργανισμός που θα επιλέξεις να ενταχθείς να ταιριάζει με τα ενδιαφέροντά σου, καθώς από αυτό θα εξαρτηθεί και η συνολική εικόνα σου πάνω στον εθελοντισμό. Παρακάτω σου παραθέτω κάποιες εθελοντικές ομάδες που αξίζει να γνωρίσεις. Εάν, λοιπόν, επιθυμείς να ενταχθείς σε μία ομάδα δεν έχεις παρά να δηλώσεις συμμετοχή.

Best (Board οf European Students of Technology)

Αποτελεί μία μη κερδοσκοπική οργάνωση που δραστηριοποιείται σε 34 χώρες μέσω 97 τοπικών ομάδων. Ξεκίνησε το 1989 με στόχο να συνδέσει τους φοιτητές όλων των χωρών. Σήμερα αριθμεί πάνω από 3400 μέλη διεθνώς, ενώ παράλληλα οι δράσεις τους απευθύνονται σε πάνω από 1.000.000 φοιτητές. Επιθυμούν να δώσουν πρακτικές γνώσεις στους φοιτητές πέραν από τις θεωρητικές που παρέχει η σχολή. Η κύρια δράση τους είναι τα ακαδημαϊκά σεμινάρια, τα οποία αποτελούν διαλέξεις από το διδακτικό προσωπικό του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Συμμετέχουν 22 φοιτητές από το εξωτερικό και 10 από το Αριστοτέλειο. Μέσα από αυτό το σεμινάριο δίνεται η δυνατότητα σε φοιτητές τεχνολογικών επιστημών να αναπτύξουν τις γνώσεις τους και τις δεξιότητές τους και παράλληλα να δικτυωθούν. Διοργανώνουν και άλλες δράσεις όπως την Local Events on Education (LEoEs), European BEST Engineering Competition (EBEC), Εκδηλώσεις Καριέρας (JobFair) και  Διημερίδες BEST – ΤΙΤΑΝ

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε: http://best.web.auth.gr/

ΕΛΙΞ

Πρόκειται για μία εθελοντική οργάνωση παγκόσμιου βεληνεκούς. Ιδρύθηκε το 1987 με στόχο την προώθηση του εθελοντισμού στην Ελλάδα. Έκτοτε και κάθε χρόνο υλοποιούν πλειάδα από εθελοντικά και κοινωνικά προγράμματα, που συμμετέχουν άνθρωποι, τόσο από Ελλάδα, όσο και από το εξωτερικό. Τέτοια είναι τα workcamps, το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης – European Solidarity Corps (ESC) και εθελοντικές δράσεις μικρής διάρκειας. Παράλληλα, αναλαμβάνουν διάφορες εκστρατείες και προωθούν την εκπαίδευση μέσα από τα σεμινάρια που διοργανώνουν.

Περισσότερες Πληροφορίες: https://www.elix.org.gr/

Infinity Greece

Το Infinity Greece ξεκίνησε το 2014 ως μια τοπική, φοιτητική εθελοντική ομάδα στην Θεσσαλονίκη, με στόχο την ανάπτυξη των δεξιοτήτων των νέων. Σήμερα, έχει εξελιχθεί σε κοινωνική επιχείρηση. Χωρίζεται στο Infinity Greece, που είναι ο οργανισμός και το αδερφάκι του το infititis.gr, που ασχολείται με το content. Υπάρχουν οι ομάδες blog, radio, web TV, marketing, HR, academy και photography και εσείς μπορείτε να γίνετε μέλος σε όποια σας ταιριάζει. Επιπλέον, ο οργανισμός διοργανώνει δράσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα αλλά και σεμινάρια τόσο για τα μέλη όσο και για τον κόσμο. Δυστυχώς, αποτελεί έναν οργανισμό που βρίσκεται μόνο στην Θεσσαλονίκη και άρα μπορούν να συμβάλουν ουσιαστικά μόνο οι κάτοικοι της πόλης.

Περισσότερες Πληροφορίες: http://infinitygreece.com/

TED- TEDx

Το TED είναι μία μη κερδοσκοπική οργάνωση με στόχο να μεταδώσει ιδέες που αξίζουν να διαδοθούν. Για αυτόν τον σκοπό, διοργανώνει εκδηλώσεις με διάφορες θεματικές και καλεί κάποιους ανθρώπους να μοιραστούν τις γνώσεις τους. Το ίδιο ακριβώς σκοπό έχει και το TEDx, με την διαφορά ότι οργανώνεται σε τοπικό επίπεδο. Μπορείτε, φυσικά, να παρακολουθήσετε τις ομιλίες ή να βοηθήσετε στην υλοποίηση του event. Δίνετε η δυνατότητα σε λάβετε μέρος ως οργανωτική επιτροπή αναλαμβάνοντας έναν μεγάλο ρόλο και διοργανώνοντας την εκδήλωση ή να γίνετε εθελοντές και να αφήσετε το δικό σας στίγμα. Ως εθελοντές θα μπείτε την διαδικασία, για ένα χρονικό διάστημα να ανήκετε σε μία ομάδα και να βοηθάτε τον υπεύθυνο στην υλοποίηση αυτού του σκοπού. Μία ακόμα παράμετρος του TED, αφορά τους λάτρεις των μεταφράσεων. Μπορείτε να γίνετε μέλη του TED.com, να μεταφράσετε ομιλίες, και να δείτε το όνομά σας στο βίντεο των ομιλιών.

Περισσότερες Πληροφορίες: https://www.ted.com/#/

Afixis

Αποτελεί μία μη κερδοσκοπική οργάνωση με στόχο την προώθηση και την αναμόρφωση της εκπαίδευσης. Ιδρύθηκε το 2014 στη Θεσσαλονίκη με την βοήθεια φοιτητών Νομικής. Σήμερα, η ομάδα απαρτίζεται από φοιτητές διαφορετικών επιστημονικών πεδίων, που προσπαθούν να προάγουν την παιδεία και τον τρόπο με τον οποίο την σκεφτόμαστε. Υλοποιούν διάφορα προγράμματα, όπως τις εικονικές δίκες «Πρωταγόρας», το World Academic Venture, το Afixis Hackathon και το Μοντέλο Βουλής των Ελλήνων (ΜΒΕ). Μέσα από αυτά δίνεται η δυνατότητα σε φοιτητές ή μαθητές να καλλιεργήσουν τα ταλέντα τους και να αποκτήσουν γνώσεις.

Περισσότερες Πληροφορίες: https://afixis.org/

Φυσικά, υπάρχουν πάρα πολλές οργανώσεις. Η κάθε μία είναι ξεχωριστή και όλες έχουν κάτι να σας προσφέρουν. Επιλέξτε αυτή που σας ταιριάζει και ανακαλύψτε τον μαγικό κόσμο του εθελοντισμού.

Συντάκτης: Ευαγγελία Περγαντή,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.