5 ελληνικές υπερτροφές που βελτιώνουν την υγεία μας

Συντάκτης: Αθηνά Ρούντου, Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Οι υπερτροφές, είναι πλέον τόσο διάσημες και είναι εύκολο να καταλάβουμε το γιατί. Οι τροφές αυτές είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, ασβέστιο, βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία που έχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία μας. Τα Acai και goji berries, η μάκα και ο σπόρος τσία βρίσκονται στη κορυφή της λίστας με τις υπερτροφές και προέρχονται από φυτά, δέντρα και ρίζες της Ν. Αμερικής και του Αμαζονίου. Βέβαια πρέπει να γνωρίζουμε ότι κι από την Ελλάδα προέρχονται πολλές νόστιμες υπερτροφές.

5 τέτοιες τροφές που μπορούμε να λάβουμε υπόψιν και για δίαιτα είναι οι εξής:

Αμύγδαλα

Τα αμύγδαλα έχουν υψηλή θρεπτική αξία, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και ακόρεστα λιπαρά οξέα. Μια μερίδα αμυγδάλων είναι πλούσια σε βιταμίνη Ε, μαγνήσιο, κάλιο, πρωτείνες, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Έρευνες δείχνουν ότι οι ξηροί καρποί δρουν προστατευτικά ενάντια σε ορισμένες μορφές καρκίνου λόγω της υψηλής τους περιεκτικότητας σε αντιοξειδωτικά.

Ρόδι

Το ρόδι θεωρείται το φρούτο της ζωής αλλά και… καλή τύχη κι όχι χωρίς λόγο. Το ρόδι είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, C, Ε, φυλλικό οξύ, σίδηρο, κάλιο, ασβέστιο και φυτικές ίνες. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ένα ρόδι καλύπτει το 40% της ποσότητας της βιταμίνης C και το 25% του φυλλικού οξέος που έχει καθημερινά ανάγκη ένας ενήλικας. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες (ταννίνες, ανθοκυανίνες, ελλαγικό οξύ) και η συνολική αντιοξειδωτική ικανότητά του έχει υπολογιστεί ότι είναι 2-3 φορές μεγαλύτερη από αυτήν του κόκκινου κρασιού ή του πράσινου τσαγιού. Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι ο χυμός ροδιού εμποδίζει την οξείδωση της «κακής» χοληστερόλης (LDL), που αποτελεί σοβαρό παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα. Συγκεκριμένα, οι ταννίνες το ροδιού συμβάλλουν στη μείωση του οξειδωτικού στρες, βασικού συντελεστή στην εμφάνιση νοσημάτων όπως είναι η αθηροσκλήρυνση και το έμφραγμα του μυοκαρδίου. Σε μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε ασθενείς που παρουσίαζαν υψηλή πίεση, η κατανάλωση χυμού ροδιού για δύο εβδομάδες έδειξε ότι συμβάλλει στη μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης, καθώς και στη μείωση του ενζύμου ACE, του οποίου τα επίπεδα σχετίζονται με την υπέρταση. Επίσης, η κατανάλωση ροδιού συμβάλλει στην προστασία κατά του καρκίνου του δέρματος και του προστάτη, βοηθάει επιπλέον στην εξάλειψη των συμπτωμάτων της πρωινής ναυτίας στις εγκύους και συστήνεται ιδιαίτερα μετά από έντονη σωματική άσκηση.

Κάπαρη

Η κάπαρη έχει πολύ χαμηλές θερμίδες αλλά υψηλές ποσότητες σε ασβέστιο, μαγνήσιο, φυτικές ίνες και βιταμίνη C.

Δίκταμο

Στην ελληνική μυθολογία, ο ήρωας Αινείας ήταν τόσο βαριά τραυματισμένος από βέλος, που δεν υπήρχε τρόπος να το βγάλει. Η μητέρα του η θεά Αφροδίτη, είχε αυτό το βότανο από τη Κρήτη και το τοποθέτησε στη πληγή του. Αμέσως μετα το βέλος βγήκε και η πληγή του θεραπεύτηκε. Το συμπέρασμα είναι λοιπόν είναι ότι το δίκταμο, που μπορούμε να το καταναλώσουμε σε μορφή τσαγιού, έχει αντιμικροβιακές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Κορινθιακές σταφίδες

Προέρχεται από την αφυδάτωση σταφυλιού σε συνδυασμό με προσθήκη ζάχαρης.

Σήμερα έχει κριθεί απαραίτητη η διαθεσιμότητά της στις καντίνες των σχολείων ως σνακ αντικαθιστώντας λιπαρά γλυκά στα οποία καταφεύγουν συνήθως τα παιδιά. Θεωρείται ιδιαίτερα θρεπτική διότι είναι καλή πηγή σιδήρου (βοηθά στην σιδηροπενική αναιμία), περιέχει φυτικές ίνες, κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, σελήνιο που δίνουν ενέργεια στον οργανισμό, Βιταμίνες Α και Β6, δρώντας κατά της δυσκοιλιότητας και μειώνοντας την χοληστερόλη. Επίσης, οι σταφίδες περιέχει φθόριο, ένα συστατικό που συνήθως εμπεριέχεται στις οδοντόκρεμες και καταπολεμά τη δημιουργία της οδοντικής πλάκας και βοηθά στην καλή υγεία των δοντιών.

Ρούντου Αθηνά, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Επιστημονική διευθύντρια Λόγω… διατροφής Κατερίνη-Λάρισα

Ιδρυτικό μέλος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας

www.logodiatrofis.gr

Συντάκτης: Αθηνά Ρούντου, Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr