5 δραστηριότητες για ξεκούραση από την τηλεργασία

Συντάκτης: Γεωργία Μυστριώτη

Κατά την καραντίνα λόγω κορωνοϊού, αυξάνονται δραματικά οι ώρες εργασίας μπροστά στον υπολογιστή, ενώ δεν υπάρχει πάντα η δυνατότητα άσκησης στο ύπαιθρο. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετές εναλλακτικές που δεν απαιτούν να στέκεστε πάνω από μια οθόνη. Υιοθετήστε κάποιες συνήθειες στην ημέρα σας που και θα σας ξεκουράζουν, αλλά και θα σας αποσπούν το μυαλό από την εργασία.

Αυτές τις μέρες, παρατηρούμε όλοι ότι όχι μόνο αυξάνονται οι ώρες που περνάμε μπροστά από τον υπολογιστή, αλλά και οι ώρες εργασίας. Αυτό σημαίνει μεγαλύτερη κούραση για τα μάτια μας και περισσότερη ταλαιπωρία για τη σπονδυλική στήλη. Υπάρχουν, όμως, διάφορες δραστηριότητες που δεν απαιτούν καν τη χρήση κινητού ή άλλων συσκευών που απαιτούν συγκέντρωση για πολλή ώρα, όπως η τηλεόραση.

  1. Σύντομες δουλειές του σπιτιού

Υπάρχουν δραστηριότητες όπως το πλύσιμο των πιάτων, το σφουγγάρισμα ή το σκούπισμα, τα οποία σε απομακρύνουν από τον υπολογιστή και σε επαναφέρουν στον φυσικό κόσμο. Η προσοχή που πρέπει να έχεις κατά τη διάρκεια των δραστηριοτήτων αυτών σου καθαρίζει το μυαλό και το σπίτι, με αποτέλεσμα να γίνεσαι ακόμα πιο παραγωγικός στη συνέχεια.

  1. Διάβασμα βιβλίων

Αυτό βοηθάει περισσότερο όταν πρόκειται για έντυπα και όχι ηλεκτρονικά βιβλία. Εκτός από τη μαγεία του να ξεφυλλίζεις τις σελίδες, τα βιβλία εξάπτουν και τη φαντασία. Καλό είναι να διαβάζεις βιβλία μετά τη δουλειά και τις λοιπές υποχρεώσεις, ώστε να έχεις τη δυνατότητα να χαθείς για λίγο στον δικό σου κόσμο και να ξεχάσεις τόσο τις έγνοιες της δουλειάς, όσο και τον κορωνοϊό.

  1. Παλιά μου παιχνίδια κόσκινο

Αντί να ρίχνεις πασιέντζες στον υπολογιστή, βρες μια τράπουλα! Αν ζεις με άλλους μέσα στο σπίτι, ψάξε τα παλιά σου επιτραπέζια και ξαναθυμήσου τα φοιτητικά σου χρόνια που έλιωνες στο τάβλι στα κενά μεταξύ των μαθημάτων ή το σκάκι, το οποίο σου οξύνει το νου, καθώς σε ωθεί να σκεφτείς με στρατηγική. Βάζεις τη μνήμη σου να δουλέψει και άνετα θα θυμηθείς όλα αυτά τα παιχνίδια που έπαιζες παλιά.

  1. Άσκηση στο μπαλκόνι

Βρίσκεις τα ξεχασμένα σου βαράκια και ασκείσαι απολαμβάνοντας τη φύση, η οποία συνεχίζει να είναι όμορφη εκεί που όλα είναι άσχημα. Καθώς ασκείσαι, εντόπισε και όποια πηγή πρασίνου μπορεί να σε φέρει σε επαφή με τη φύση, είτε πρόκειται για τα γλαστράκια στο μπαλκόνι ή το δεντράκι που έχει φυτρώσει στο απέναντι πεζοδρόμιο. Η άσκηση με θέα τη φύση υπενθυμίζει ότι ανεξάρτητα από την τεχνολογία, το σώμα μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το φυσικό περιβάλλον και αποτελεί προϊόν του.

  1. Γράψε…

…ή ζωγράφισε. Με χαρτί και μολύβι. Και μάλιστα, μπορείς να το κάνεις και στο διάλειμμα, χωρίς να σε βλέπει κανείς ή να αποσπάται η προσοχή σου. Με αυτόν τον τρόπο εκτονώνεσαι δημιουργικά εκεί που το περιβάλλον της τηλεργασίας δεν σου δίνει χώρο για δημιουργικότητα, και προσφέρει προσωρινή ξεκούραση μέχρι να επανέλθεις δριμύτερος στη δουλειά σου.

Και όπως είπαμε: όλα αυτά χωρίς οθόνη!

Συντάκτης: Γεωργία Μυστριώτη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.