Οι 5 δημοφιλέστεροι σκηνοθέτες

Συντάκτης: Αθηνά Σιδέρη

Όλοι μας συνηθίζουμε να παρακολουθούμε συχνά ταινίες είτε στον κινηματογράφο, είτε στο σπίτι μας. Επίσης συχνά σχολιάζουμε με τους γύρω μας τις ταινίες που έχουμε δει. Σχολιάζουμε τους χαρακτήρες, τους ρόλους, ταυτιζόμαστε με αυτούς, διαφωνούμε με αυτούς και άλλα.

Η πιο συχνή ερώτηση που κάνουμε σε κάποιον που μας προτείνει μια ταινία ή ακόμα και σειρά είναι «ποιοι παίζουν σε αυτή; ». Οι ηθοποιοί παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην επιλογή μιας ταινίας από τους θεατές.

Επίσης, δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στα soundtrack των ταινιών. Τραγούδια που μπορεί να μας έχουν κάνει εντύπωση στη διάρκεια της ταινίας και τα οποία ίσως ακούμε συχνότερα γύρω μας και τα ακούσαμε και σε κάποια ταινία.

Ακόμα και τις στιλιστικές επιλογές συμβαίνει να σχολιάζουμε στις καθημερινές μας συζητήσεις αλλά και τις φήμες που περιτριγυρίζουν τις ταινίες.

Πολύ σπάνια όμως κάποιος που δεν είναι σινεφίλ θα αναφερθεί στο σκηνοθέτη μιας ταινίας. Οι ειδικοί ή οι μεγάλοι φανς του κινηματογράφου είναι οι μόνοι που γνωρίζουν τον σκηνοθέτη της κάθε ταινίας που έχουν παρακολουθήσει.

Ωστόσο, οι σκηνοθέτες παίζουν έναν από τους βασικότερους ρόλους στην παραγωγή μιας ταινίας. Η εικόνα που βλέπουμε, η αληθοφάνειά της, ο ρεαλισμός στους χαρακτήρες και στους ρόλους, αλλά και το συνολικό αποτέλεσμα στηρίζονται κυρίως σε αυτούς.

Είναι βέβαια κάποιοι σκηνοθέτες που τα ονόματά τους είναι γνωστά σε πολλούς από μας ακόμη κι αν δεν είμαστε φίλοι του κινηματογράφου. Ονόματα που μας ακούγονται οικεία είτε γιατί τα ακούμε συχνά, είτε γιατί γνωρίζουμε την επαγγελματική τους αξία.

1.Woody Allen

Είναι Αμερικανός σκηνοθέτης, σεναριογράφος, μουσικός, συγγραφές και κωμικός. Οι παραγωγές του είναι παγκοσμίως γνωστές και αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους και κορυφαίους σύγχρονους σκηνοθέτες.

2.Martin Scorsese

Επίσης Αμερικανός σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός. Βραβευμένος με Όσκαρ αλλά και Χρυσή σφαίρα, ενώ έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην αναπαλαίωση ταινιών και την αποφυγή καταστροφής των πρωτότυπων φιλμ μέσω του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Film Foundation στον οποίο είναι πρόεδρος.

3.Steven Spielberg

Άλλος ένας Αμερικανός σκηνοθέτης, σεναριογράφος αλλά και παραγωγός ταινιών. Ένας από τους πιο εμπορικούς σύγχρονους σκηνοθέτες, του οποίου οι ταινίες συχνά πραγματεύονται σύγχρονα ζητήματα κάθε είδους.

4.Francis Coppola

Ένας ακόμα Αμερικανός σκηνοθέτης, σεναριογράφος αλλά και παραγωγός, που δραστηριοποιείται και σε πολλούς άλλους τομείς εκτός του κινηματογράφου. Το βιογραφικό του είναι πλούσιο σε κορυφαίες επιτυχίες του σύγχρονου κινηματογράφου.

5.Quentin Tarantino

Ο Ταραντίνο είναι ένας από τους νεότερους Αμερικανούς σκηνοθέτες, σεναριογράφους και ηθοποιούς του κινηματογράφου. Θεωρείται ένας από τους κορυφαίους σκηνοθέτες που κατάφερε να ανανεώσει τον κινηματογράφο, με τη χρήση γραμμικών ιστοριών, με την εισαγωγή της ωμής βίας αλλά και τους απίθανους διαλόγους. Είναι βέβαια γνωστός και για την ευφυή προσωπικότητά του και τις απίστευτες γνώσεις του σχετικά με τον κινηματογράφο.

Συντάκτης: Αθηνά Σιδέρη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr