5 διαφορετικά μουσεία που θα σε εντυπωσιάσουν

Συντάκτης: Κλεωνάντα Χρούμπ

Στο παρόν άρθρο πρόκειται να παρουσιάσουμε διαφορετικές επιλογές μουσείων σχετικά με ψευδαισθήσεις, αυτοκίνητα, διαφορετικούς πολιτισμούς κ.τ.λ., που μπορείτε να επισκεφτείτε με τους φίλους σας.

Όταν ακούμε τη λέξη μουσείο, αμέσως μας έρχεται στο μυαλό το Μουσείο της Ακρόπολης, το Ιστορικό Μουσείο, το Κυκλαδικό Μουσείο, μουσεία δηλαδή που πρεσβεύουν μια αυστηρότητα, μια επισημότητα, ένα κύρος καθώς συνδέονται με την γνώση της ιστορίας, της τέχνης και του πολιτισμού των προγόνων μας. Επομένως, πολλοί δε θα θεωρήσουμε την επίσκεψη σε μουσείο, μια διασκεδαστική και ανέμελη διαδικασία και αν στο σαββατοκύριακο μας προταθεί κάτι τέτοιο, μάλλον θα κοιτάξουμε περίεργα τον συνομιλητή μας. 

Παρόλα αυτά, εμείς μαζέψαμε συνοπτικά μια λίστα με «εναλλακτικά» μουσεία, που θα ξυπνήσουν το παιδί μέσα σας,  θα κινήσουν το ενδιαφέρον σας προς νέες ασχολίες και χόμπι, θα σας κάνουν να περάσετε αξέχαστα και θα σας αποδείξουν ότι τα μουσεία μπορεί να είναι και άκρως διασκεδαστικά.

Στο παρόν άρθρο πρόκειται να παρουσιάσουμε διαφορετικές επιλογές μουσείων σχετικά με ψευδαισθήσεις, αυτοκίνητα, διαφορετικούς πολιτισμούς κ.τ.λ., που μπορείτε να επισκεφτείτε με τους φίλους σας.

Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου

5 διαφορετικά μουσεία που θα σε εντυπωσιάσουν

Το Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου στην Αθήνα, είναι μουσείο αφιερωμένο στην ιστορία του αυτοκινήτου και ανήκει στο Ίδρυμα Θεόδωρου Χαραγκιώνη. Το μουσείο βρίσκεται κοντά στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, στους 3 τελευταίους ορόφους του πολυχώρου Athenian Capitol.

Εκεί θα συναντήσεις συλλογή με περίπου 300 αυτοκίνητα, εκ των οποίων τα 110 θα τα δεις από κοντά. Θα δεις από κοντά το αρχαιότερο όχημα της συλλογής, μια πυροσβεστική αντλία του 1895 ουγγρικής προέλευσης και μεταξύ άλλων γνωστά αυτοκίνητα, όπως την Mercedes 300 SL Gullwing του Πωλ Νιούμαν , την Chrysler Ιmperial κατασκευής 1959 που ανήκε στον Ρόμπερτ Πλαντ των Led Ζeppelin, την Lancia Αurelia κατασκευής 1953, προσωπικό αυτοκίνητο του Lorenzo Βandini του οδηγού της Formula 1, την Cadillac Seville Gucci του 1979, με σαλόνι ειδικά σχεδιασμένο από τον Οίκο Gucci, την Chevrolet Corvette Stingray με την οποία ο αείμνηστος Τζόνι Πεσμαζόγλου κέρδισε πολλά ελληνικά πρωταθλήματα και αποτελεί ευγενική προσφορά της οικογένειάς του, καθώς και αυτοκίνητα που ανήκαν σε δούκες, όπως τη Αston Martin Lagonda που ανήκε στο Δούκα του Westminster.

Επίσης, προσφέρονται και δραστηριότητες, όπως τον προσομοιωτή της Φόρμουλα 1, προγράμματα οδικής ασφάλειας για μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και αμφιθέατρο που προσφέρεται για εκδηλώσεις 200 θέσεων, το οποίο λειτουργεί ως χώρος συνεδρίων, παρουσιάσεων και εκπαίδευσης προσελκύοντας μεγάλο αριθμό εταιρειών και οργανισμών κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ το βράδυ μετατρέπεται στην πιο σύγχρονη κινηματογραφική αίθουσα 3D της Αθήνας.

Museum of Illusions

5 διαφορετικά μουσεία που θα σε εντυπωσιάσουν

Το μουσείο των Ψευδαισθήσεων είναι αλυσίδα μουσείων που βρίσκονται σε όλο τον κόσμο, Αμερική, Κάιρο, Βουδαπέστη κ.ο.κ. και στην Ελλάδα (Αθήνα και Θεσσαλονίκη), όπου διατίθεται συλλογή με ψευδαισθήσεις.

Ειδικότερα, το μουσείο των Ψευδαισθήσεων αποτελεί χώρο κατάλληλο για κοινωνικές και ψυχαγωγικές περιηγήσεις για όλες τις ηλικίες, από παιδιά έως παππούδες, για παρέες, οικογένειες έως και ζευγάρια.

Κάποια από τα αξιοθέατα που θα συναντήσεις είναι η περιστρεφόμενη Σήραγγα (Vortex Tunnel), όπου θα νιώσεις την ψευδαίσθηση πως όλα γυρίζουν γύρω σου ενώ θα παραμένεις ακίνητος και το Περιστρεφόμενο Δωμάτιο (Upside Down) όπου θα δεις τα πάνω κάτω στην κυριολεξία.

Επίσης, θα βρεις συλλογή με ολογράμματα και οφθαλμαπάτες μέσα από κατασκευές. Πρόκειται για ευφυή και παιχνιδιάρικη υπενθύμιση, σύμφωνα με την ιστοσελίδα τους, πως η αντίληψή μας συχνά αποτελεί ψευδαίσθηση. Η δική μας συμβουλή αποτελεί να μην ξεχάσεις να φορτίσεις πλήρως το κινητό σου και να κάνεις χώρο στη κάρτα μνήμης σου, γιατί θα αποθανατίσεις πολλές από τις στιγμές σου εκεί.

Μουσείο αρχαίας ελληνικής τεχνολογίας

5 διαφορετικά μουσεία που θα σε εντυπωσιάσουν

To Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας του Κώστα Κοτσανά στην Αθήνα παρουσιάζει ουσιαστικά την συμβολή των αρχαίων στις θετικές και τεχνολογικές επιστήμες. Εκεί θα συναντήσετε και θα γνωρίσετε σε βάθος την σχετικά άγνωστη πτυχή του αρχαιοελληνικού πολιτισμού στις μηχανές, όπως τις  Hi-Tech εφευρέσεις στην Αρχαία Ελλάδα και τις απαρχές της σύγχρονης τεχνολογίας μέσα από 100 περίπου επιλεγμένα εκθέματα, από το ρομπότ-υπηρέτρια και τον κινηματογράφο του Φίλωνος μέχρι το αυτοκίνητο, το κουκλοθέατρο του Ήρωνος, κι από το αυτόματο υδραυλικό ωρολόγιο του Κτησιβίου μέχρι το Μηχανισμό των Αντικυθήρων. Παράλληλα, στο ίδιο κτίριο στεγάζεται μόνιμα και η ανεξάρτητη έκθεση Αρχαίων Ελληνικών Μουσικών Οργάνων με 42 πλήρως λειτουργικά, θα παρουσιάζονται σε ειδικό χώρο περιοδικές εκθέσεις, όπως η έκθεση «Αρχιμήδη» ή εκθέσεις αρχαίων ελληνικών παιχνιδιών, κ.ά.

Τα εκθέματα συνοδεύονται από πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό και επεξηγηματικές πινακίδες και γιγαντοαφίσες με πολλές πληροφορίες, αναλυτικά σχέδια, φωτογραφίες και πλήρεις βιβλιογραφικές αναφορές, ενώ πολλά από τα εκθέματα είναι διαδραστικά. Υπάρχουν σταθμοί προβολής βίντεο και κινουμένων σχεδίων επίδειξης της λειτουργίας των μηχανισμών καθώς και προβολή ντοκιμαντέρ, όπου ο εκθέτης εξηγεί τη λειτουργία και τη σημασία των μηχανισμών. Η έκθεση ταξινομημένη σε ενότητες ακολουθεί όλες τις σύγχρονες εκπαιδευτικές αντιλήψεις της Παιδαγωγικής και Μουσειακής Αγωγής, ώστε να δρα πολυεπίπεδα, γεγονός που καθιστά πιο εύληπτη την έκθεση.

Εθνικό Αστεροσκοπείο 

5 διαφορετικά μουσεία που θα σε εντυπωσιάσουν

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών αποτελεί ερευνητικό κέντρο στην Αθήνα και αστεροσκοπείο. Εμπνευστής του είναι ο Μακεδόνας αστρονόμος και καθηγητής αστρονομία Γεώργιος Βούρης. Ενδιαφέρουσα πληροφορία αποτελεί πως την ημέρα της ανέγερσης του αστεροσκοπείου Αθηνών συνέπεσε και η έκλειψη του ηλίου, που περιέγραψε ο Δανός ιστορικός και γεωγράφος Koppen, ενώ το αρχικό κτίριο του πρώτου ερευνητικού ιδρύματος ήταν προσανατολισμένο στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα και χτίστηκε με βάση τα σχέδια του Θεόφιλου Χάνσεν στο Λόφο των Νυμφών, έναν από τους επτά λόφους που δεσπόζουν στην πόλη των Αθηνών. Στο αστεροσκοπείο θα βρει κανείς τα τηλεσκόπια του ΕΑΑ, όπως το τηλεσκόπιο του Δωρίδη, που ήταν το μεγαλύτερο τηλεσκόπιό μας μέχρι το 1959 όταν στον Λόφο Κουφός της Πεντέλης εγκαταστάθηκε το μεγάλο διοπτρικό τηλεσκόπιο Newall. 

Επίσης, στο Εθνικό Αστεροσκοπείο, θα βρει κανείς και το Μουσείο Γεωαστροφυσικής, που περιλαμβάνει μερικά από τα σπανιότερα όργανα που είτε καθόριζαν το χρόνο, είτε πραγματοποιούσαν αστρονομικές, γεωδετικές, μετεωρολογικές και σεισμολογικές μετρήσεις. Εκτός από τα μεγάλα τηλεσκόπια του 19ου αιώνα εκτίθενται επίσης και μικρότερα όπως ο «Κύκλος του Borda» κατασκευής 1798, το οποίο χρησιμοποίησε η Γαλλική Χαρτογραφική Εταιρεία για τη χαρτογράφηση του Αιγαίου το 1810, και όργανα που πραγματικά έμειναν στην ιστορία, όπως μετεωρολογικά, αυτογραφικά και σεισμολογικά όργανα του 19ου αιώνα. Επίσης εκτίθεται και μία από τις πρώτες συσκευές μέτρησης του όζοντος στην Αθήνα, κατασκευής 1880, και φυσικά ο σπουδαιότατος χάρτης της Σελήνης του Σμιντ.

Επιπρόσθετα, έχει δημιουργηθεί ένα πρότζεκτ από το 2008, ο αστροφυσικός Περίπατος στον Λόφο των Νυμφών του Θησείου που στοχεύει στη διατήρηση και ανάδειξη του ιστορικού χώρου του Εθνικού Αστεροσκοπείου. Ο Περίπατος περιλαμβάνει, εκτός από την αποκατάσταση των ιστορικών κτιρίων, την επανάχρησή τους για μουσειακές και εκπαιδευτικές λειτουργίες, καθώς και τη διαμόρφωση του υπαίθριου χώρου ώστε να δημιουργηθεί ένας θεαματικός περίπατος με αναφορές στη γη και στα ουράνια σώματα σε σχήμα σπείρας, που συνδέει τις στροβιλοειδείς κινήσεις που παρατηρούνται στη μικροκλίμακα των γήινων ρευστών στη Γη μέχρι την μακροκλίματά των γαλαξιακών δομών.

Μουσείο Κοσμήματος

5 διαφορετικά μουσεία που θα σε εντυπωσιάσουν

Το Μουσείο Κοσμήματος στην περιοχή της Ακρόπολης αποτελεί το μοναδικό μουσείο κοσμήματος και διακοσμητικών τεχνών στην Ελλάδα και μάλιστα ένα από τα τρία στο είδος του στον κόσμο

Αποτελείται από δύο κτήρια που συνδέονται εσωτερικά, όπου παλαιότερα περίπου το 1968 φιλοξενούσε τα πρώτα σύγχρονα εργαστήρια κοσμήματος στην Ελλάδα, ενώ το κτήριο στην οδό Καρυάτιδων αποτελούσε την οικία του ιδρυτή του μουσείου, Ηλία Λαλαούνη. Στο ισόγειο, διατίθενται δύο επιπλέον βασικοί εκθεσιακοί χώροι και έναν δευτερεύοντα που λειτουργεί ως γλυπτοθήκη. Το μουσείο φιλοξενεί πωλητήριο, καφετέρια και χώρους ανάπαυσης καθώς επίσης και ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα πολλαπλών χρήσεων.

Στο μουσείο κοσμήματος θα συναντήσει κανείς πάνω από 3.500 κοσμήματα και μικρογλυπτά από 50 συλλογές σχεδιασμένες από τον Ηλία Λαλαούνη κατά την περίοδο 1940-2002. Επίσης, θα βρει κανείς κοσμήματα εμπνευσμένα από την προϊστορική τέχνη, την τέχνη της αρχαίας Ελλάδας, την τέχνη και την αρχιτεκτονική του Βυζαντίου και 15 διαφορετικών πολιτισμών, συλλογές εμπνευσμένες από την φύση, την τεχνολογία καθώς και ειδικές παραγγελίες όπως την ολυμπιακή δάδα, σπαθιά ακαδημαϊκών και παραγγελίες για προσωπικότητες του 20ου αιώνα. Τέλος, διαθέτει τμήμα Ιδιωτικών Δωρεών το οποίο φιλοξενεί τουλάχιστον 1000 δωρεές από ιδιώτες από όλον τον κόσμο.

Συντάκτης: Κλεωνάντα Χρούμπ,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.