5 δημιουργικές ιδέες-παιχνίδια για να ενθαρρύνετε το παιδί σας να γράψει

Συντάκτης: Σταυρίνα Κούτρη

Τα παιδιά συνηθίζουν να εξισώνουν τη γραφή με το σχολείο, για αυτό και αποφεύγουν το να γράφουν το οτιδήποτε πέρα από τις σχολικές εργασίες. Δεν χρειάζεται να συμβαίνει αυτό όμως, αφού η γραφή είναι πολλά περισσότερα από αυτό που υπάρχει στα σχολικά τετράδια!

Η αλήθεια να λέγεται· τα σημερινά παιδιά είναι κανονικοί εργαζόμενοι! Γλώσσα, μαθηματικά, ιστορία, αγγλικά και πολλά άλλα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς τους. Ωστόσο, ο όγκος των μαθημάτων που προκύπτει ορισμένες φορές κάνει τα παιδιά να αποφεύγουν το διάβασμα και το γράψιμο όποτε μπορούν, αφού τα συνδέουν με τα μαθήματα για το σχολείο. Η ανάγνωση και η γραφή όμως αποτελούν ικανότητες του ανθρώπου που βοηθούν τόσο στην έκφραση όσο και στην εξέλιξή του.

Για το λόγο αυτό σας παραθέτω ορισμένες δημιουργικές ιδέες ώστε να κάνετε τα παιδιά να βάλουν μπρος τα μυαλά και τα χέρια τους και να γράφουν περισσότερο με όρεξη!

  1. Πείσε με!

Μέσω ενός γράμματος μπορεί κανείς να καταφέρει κάτι σπουδαίο, που όλοι το επιθυμούμε ανεξαρτήτως ηλικίας – να πείσουμε κάποιον να κάνει κάτι που θέλουμε! Με βάση αυτό, επιλέξτε ένα θέμα στο οποίο δε συμφωνείτε με το παιδί (π.χ. τι ώρα να πέφτει για ύπνο ή σε πόσα χρήματα θα αντιστοιχεί το χαρτζιλίκι του) και ζητήστε του να σας γράψει ένα γράμμα με το οποίο θα προσπαθεί να σας αλλάξει γνώμη. Αφού χρησιμοποιήσει τη κριτική του σκέψη και επιχειρήματα για να σας παραθέσει το γιατί έχει δίκιο, σκεφτείτε μήπως πράγματι μπορείτε να κάνετε κάποια αλλαγή στην καθημερινότητά του και να το επιβραβεύσετε!

  1. Το βιβλίο των «Μπορώ»

Όσο το παιδί μεγαλώνει μαθαίνει να κάνει όλο και περισσότερα πράγματα! Το να φτιάξετε ένα βιβλίο με τα επιτεύγματά του θα το βοηθήσει και στο να εξασκεί τις δεξιότητες γραφής αλλά και να καταγράφει, θυμάται και αναγνωρίζει τι έχει καταφέρει! Το βιβλίο μπορεί να φτιαχτεί είτε με τη συρραφή χαρτιών Α4 είτε με τη χρήση ενός τετραδίου που έχει λευκά πλαίσια στις σελίδες του. Έτσι, με κάθε επίτευγμα του παιδιού (π.χ. όταν μάθει να δένει τα κορδόνια των παπουτσιών του) θα γίνεται μία καταγραφή και περιγραφή της νέας του δεξιότητας που θα συνοδεύεται από μία ζωγραφιά του.

5 δημιουργικές ιδέες-παιχνίδια για να ενθαρρύνετε το παιδί σας να γράψει

  1. Οικογενειακό Λεύκωμα

Ένα οικογενειακό λεύκωμα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να κρατήσετε ζωντανές αναμνήσεις με τα παιδιά σας αλλά και να ωθήσετε το παιδί σας να γράψει. Χρησιμοποιήστε ένα άλμπουμ φωτογραφιών και ξεκινήστε να  τοποθετείτε μέσα του αναμνηστικά από πράγματα που κάνετε μαζί. Αυτά μπορεί να είναι φωτογραφίες, εισιτήρια ή αντικείμενα π.χ. ένα ιδιαίτερο φύλλο ή ένα σπάνιο νόμισμα που βρήκατε κάτω.

Το παιδί μπορεί να ξεκινήσει γράφοντας την ημερομηνία και μια πρόταση για το που ήσασταν και τι κάνατε. Στη συνέχεια, μπορείτε να συνεργαστείτε για να γράψετε μια πιο λεπτομερή περιγραφή. Μην παραλείψετε τις αστείες (ή και ενοχλητικές) στιγμές!

  1. Το παιχνίδι του «Ευτυχώς» και του «Δυστυχώς»

Αυτό το εξαιρετικό και πολύ διασκεδαστικό παιχνίδι βασίζεται σε ένα κλασικό παιδικό βιβλίο του Remy Charlip που ονομάζεται «Ευτυχώς». Σε αυτό το βιβλίο όποτε συμβαίνει κάτι τυχερό μετά από λίγο συμβαίνει κάτι ατυχές. Κάθε συμβάν εισάγεται είτε με τη λέξη «ευτυχώς» είτε με τη λέξη «δυστυχώς».

Για να παίξετε, πάρτε ένα κομμάτι χαρτί και γράψτε μια πρόταση που αρχίζει με τη λέξη «ευτυχώς», για παράδειγμα «Ευτυχώς είχε ήλιο έξω. Για αυτό σκέφτηκα να πάω στον κήπο να παίξω». Δώστε το χαρτί στο παιδί, το οποίο θα προσθέσει μια πρόταση που θα ξεκινά με το «δυστυχώς», όπως «Δυστυχώς είχα ξεχάσει πως έπρεπε να καθαρίσω το δωμάτιό μου”. Συνεχίστε μέχρι η ιστορία να είναι πολύ αστεία για να εξελιχθεί κι άλλο!

  1. Πες μου πώς

Σε αυτή τη δραστηριότητα το παιδί σας προσποιείται ότι γράφει σε έναν εξωγήινο που δεν γνωρίζει τίποτα για την ανθρωπότητα και τη ζωή στη Γη. Ο εξωγήινος κάνει τα πάντα ακριβώς όπως λέγεται ή γράφεται.

Η δουλειά του παιδιού σας είναι να επιλέξει μια καθημερινή εργασία, όπως να βουρτσίζει τα δόντια του ή να φτιάξει ένα τοστ. Στη συνέχεια, πρέπει να γράψει τις οδηγίες βήμα προς βήμα για το πώς να κάνει το ίδιο πράγμα ο εξωγήινος. Όταν τελειώσει, θα γίνετε εσείς ο εξωγήινος και θα προσπαθήσετε να ακολουθήσετε τα βήματα ακριβώς όπως τα έγραψε. Δεν φαντάζεστε πόσο μπορεί να εκπλαγεί με αυτά που παρέλειψε να γράψει!

Συντάκτης: Σταυρίνα Κούτρη,

Influence:

Γεννημένη και μεγαλωμένη στην πολύπλευρη πρωτεύουσα, διανύοντας την δεκαετία των ρίσκων και των μεγάλων αλλαγών για την ώρα…