5 αποδεδειγμένα οφέλη της πικραλίδας για την υγεία

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου

Εκπλήσσουν τα πολλά και ποικίλα οφέλη της πικραλίδας για την υγεία μας! Ενημερωθείτε και εντάξτε την στην διατροφή σας!

Η πικραλίδα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης

Οι πικραλίδες είναι ένα φυσικό διουρητικό, το οποίο βοηθά τα νεφρά στην απομάκρυνση των περιττών υγρών αυξάνοντας την παραγωγή ούρων καθώς και τη συχνότητα ούρησης. Τα διουρητικά φάρμακα χρησιμοποιούνται για την απομάκρυνση της περίσσειας υγρών από το σώμα, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της αρτηριακής πίεσης, για αυτό και χρησιμοποιούνται συχνά για να βοηθήσουν στη διαχείριση της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Η πικραλίδα έχει διαπιστωθεί ότι είναι ένα αποτελεσματικό διουρητικό.

Οι πικραλίδες είναι πλούσιες σε κάλιο, ένα μέταλλο που συνδέεται με τη μείωση της αρτηριακής πίεσης σε άτομα με επίπεδα που ήταν προηγουμένως αυξημένα. Η πικραλίδα όχι μόνο επηρεάζει έμμεσα την αρτηριακή πίεση λόγω της περιεκτικότητάς της σε κάλιο, αλλά μπορεί επίσης να αντικαταστήσει μέρος του καλίου που χάνεται κατά τη διαδικασία της ούρησης.

Η πικραλίδα μπορεί να βοηθήσει στην υγιή πέψη

Η πικραλίδα χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή φυτική ιατρική για τη θεραπεία της δυσκοιλιότητας και άλλων συμπτωμάτων διαταραχής της πέψης. Μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της φυσιολογικής ροής της χολής και της απορρόφησης των μετάλλων, καθώς και να καταπραΰνει το βλεννογόνο του στομάχου.

Η πικραλίδα ενισχύει τον καθαρισμό και την αποτοξίνωση του πεπτικού συστήματος, ιδίως από τις επιπτώσεις της υπερκατανάλωσης λιπαρών τροφών, και συχνά συνδυάζεται με το γαϊδουράγκαθο, ένα άλλο βότανο που χρησιμοποιείται για την υποβοήθηση της υγείας του πεπτικού συστήματος.

Η πικραλίδα είναι ένα ήπιο καθαρτικό και βοηθά στην ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα. Οι αρουραίοι στους οποίους χορηγήθηκε εκχύλισμα πικραλίδας παρουσίασαν σημαντική αύξηση των συσπάσεων του στομάχου και του περιεχομένου του στομάχου που αδειάζει στο λεπτό έντερο.

Η ρίζα πικραλίδας περιέχει ινουλίνη, μια φιλική προς το έντερο ίνα που δρα ως προβιοτικό που συμβάλλει στην προώθηση της ανάπτυξης των ωφέλιμων βακτηρίων του εντέρου. Έρευνες έχουν δείξει ότι η ινουλίνη έχει θετική επίδραση στη λειτουργία του εντέρου συμβάλλοντας στη μείωση της δυσκοιλιότητας και στη βελτίωση της εντερικής κίνησης.

Η πικραλίδα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων της LDL χοληστερόλης

Η πικραλίδα έχει βρεθεί ότι συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων της LDL χοληστερόλης. Τα κουνέλια που τρέφονταν με δίαιτα υψηλής χοληστερόλης και συμπληρώνονταν με ρίζα πικραλίδας παρουσίασαν μείωση της LDL χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων καθώς και αύξηση της HDL χοληστερόλης. Μια άλλη μελέτη σε ποντίκια αποκάλυψε σημαντική μείωση των επιπέδων χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων μετά τη χορήγηση στα ποντίκια εκχυλίσματος πικραλίδας.

Υπάρχουν βιοδραστικές ενώσεις που βρίσκονται στην πικραλίδα που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη μείωση της χοληστερόλης, η οποία με τη σειρά της μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων.

Η υψηλή χοληστερόλη είναι ένας σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει στη στεφανιαία νόσο. Αυτή η ουσία μπορεί να συσσωρευτεί στα αιμοφόρα αγγεία, με αποτέλεσμα να σκληραίνουν και να στενεύουν οι αρτηρίες, δυσκολεύοντας την ελεύθερη ροή του αίματος.

Η πικραλίδα μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση φλεγμονών
Αν και η φλεγμονή μπορεί να είναι μια φυσική αντίδραση σε ασθένεια ή τραυματισμό, η υπερβολική φλεγμονή για παρατεταμένες περιόδους μπορεί να οδηγήσει σε μια ποικιλία χρόνιων ασθενειών. Αρκετές φυτοχημικές ενώσεις που βρίσκονται στην πικραλίδα, όπως το χλωρογενικό οξύ, η ταραξαστερόλη και οι σεσκιτερπενικέςλακτόνες, έχει αποδειχθεί ότι έχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι δείκτες φλεγμονής μειώθηκαν σημαντικά σε κύτταρα που υποβλήθηκαν σε θεραπεία με ενώσεις που βρίσκονται στην πικραλίδα. Η θεραπεία με πικραλίδα μείωσε σημαντικά τη φλεγμονή των πνευμόνων σε ποντίκια με φλεγμονώδη πνευμονοπάθεια.

Η πικραλίδα μπορεί να βοηθήσει στην υγεία του ήπατος

Η πικραλίδα είναι εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών που βοηθούν στην προστασία από το έντονο στρες και την κυτταρική βλάβη. Ορισμένα από αυτά τα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στην πικραλίδα έχουν προστατευτική επίδραση στο συκώτι.

Έχει αποδειχθεί ότι οι πολυσακχαρίτες της πικραλίδας προστατεύουν το συκώτι από βλάβες που προκαλούνται από τοξικά επίπεδα ακεταμινοφαίνης, ενός ευρέως χρησιμοποιούμενου φαρμάκου για την ανακούφιση από τον πόνο. Άλλες έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι η πικραλίδα θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων υπερβολικού λίπους που αποθηκεύονται στο ήπαρ και μπορεί να αποτελέσει μια πιθανή θεραπεία για τη μη αλκοολική λιπώδη ηπατική νόσο που σχετίζεται με την παχυσαρκία.Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι η πικραλίδα συμβάλλει στην πρόληψη της βλάβης του ήπατος από την τοξικότητα του αλκοόλ. Αυτές οι προστατευτικές επιδράσεις οφείλονται πιθανότατα στην περιεκτικότητα της πικραλίδας σε αντιοξειδωτικά.

Πηγή

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.