5 απλές, αλλά σημαντικές οικολογικές συνήθειες!

Συντάκτης: Αλεξάνδρα Τζίμα

Η κλιματική κρίση μας έχει χτυπήσει προ πολλού το καμπανάκι. Τα τελευταία ιδίως χρόνια η φύση μας δείχνει με τον χειρότερο πλέον τρόπο ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια αδράνειας. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς οικολόγος για να έχει γνώση του πόσο κρίσιμη είναι η κατάσταση, και κυρίως, για να κάνουμε όλοι με τη σειρά μας κάποιες απλές μεν ενέργειες, οι οποίες όμως σίγουρα θα είναι σωτήριες για τον πλανήτη.

Πώς μπορείς κι εσύ να βοηθήσεις:

1.Ανακύκλωσε: Τι πιο ωφέλιμο για τον πλανήτη από μια τόσο απλή, καθημερινή και παράλληλα πανεύκολη λύση; Σχεδόν κάθε συσκευασία που υπάρχει στην αγορά έχει το σηματάκι της ανακύκλωσης, συνήθως στο πίσω μέρος της. Καλό θα ήταν, λοιπόν, αντί να πετάμε λ.χ. την συσκευασία της κονσέρβας απευθείας στα σκουπίδια, να την ξεπλένουμε και να την τοποθετούμε στην σακούλα της ανακύκλωσης και από εκεί στον αντίστοιχο για κάθε υλικό κάδο. Το ιδανικό για τον πλανήτη μας θα ήταν να παρατείνουμε τη ζωή σε κάθε τι, όσο αυτό είναι δυνατό, από την κονσέρβα και το μπουκάλι της πορτοκαλάδας μας, μέχρι τα ρούχα μας, τα οποία μπορούμε είτε να τα ανακυκλώνουμε, είτε να τα πουλάμε σε secondhand καταστήματα ρούχων.

2. Όχι στις πλαστικές σακούλες: Είναι αλήθεια ότι στην Ελλάδα είναι αρκετά δύσκολο, έως και αναπόφευκτο, να μην βρεθούμε ανά πάσα στιγμή με μία πλαστική, μη ανακυκλώσιμη σακούλα. Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, μπορούμε να την επαναχρησιμοποιούμε, δίνοντάς της κάποια διάρκεια ζωής, αντί να την οδηγήσουμε επί τόπου στον κάδο απορριμάτων. Ωστόσο, μια σωτήρια κίνηση θα ήταν να αγοράσουμε οικολογικές, υφασμάτινες τσάντες, οι οποίες μπορούν να χρησιμεύσουν τόσο για τα ψώνια του supermarket, όσο και ως η καθημερινή μας τσάντα ώμου.

3.Βάλε τα οικολογικά προϊόντα στη ζωή σου: Ολοένα και περισσότερα καταστήματα βρίσκονται ανάμεσά μας (κάτι εξαιρετικά ενθαρρυντικό), στα οποία μπορείς να βρεις μια τεράστια ποικιλία από οικολογικά προϊόντα τα οποία, ομολογουμένως, σχεδόν δεν γνωρίζαμε ότι υπάρχουν. Σε αυτά μπορείς να βρεις από βιολογικά απορρυπαντικά, σαπούνια, σφουγγάρια, έως το θερμός και το καλαμάκι που θα πίνεις κάθε πρωί τον καφέ σου, αντί να σπαταλάς τα πλαστικά ποτήρια της καφετέριας, δίνοντας το δικό σου.

4.Μεταφορικά μέσα: Σίγουρα δεν είναι πάντα εφικτό, όμως τις περισσότερες φορές υπάρχει και πιο φιλικός προς το περιβάλλον τρόπος να μετακινούμαστε. Είτε αυτός θα είναι η αστική συγκοινωνία, είτε ακόμη καλύτερα το ποδήλατο ή το πατίνι. Είναι εκπληκτικό το ποσοστό των καυσαερίων που θα μπορούσαμε να γλιτώνουμε την ατμόσφαιρα και εμάς τους ίδιους εάν επιλέγαμε αντί για την άνεσή μας, ένα πιο οικολογικό και πολλές φορές και πιο ασφαλές μέσο μεταφοράς. Το καλοκαίρι κοντοζυγώνει. Μήπως να δώσουμε μια δεύτερη ευκαιρία στο ποδήλατό μας, που μάλλον, όπως και εμείς, μας έχει ξεχάσει;

5.Λιγότερο κρέας: Τις τελευταίες δεκαετίες έχει διαταραχθεί σε τεράστιο βαθμό η βιοποικιλότητα του πλανήτη, κάτι που συνεπάγεται την απειλή της ίδιας της ζωής. Η ασταμάτητη υπερκατανάλωση των ζωικών προϊόντων από το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού μπορεί να επιφέρει ολέθριες επιπτώσεις στην τροφική αλυσίδα. Ακόμη και η μείωση της μέσης ποσότητας κρέατος που καταναλώνεται εβδομαδιαία από τον καθένα, θα ήταν ένα λιθαράκι για να ισορροπήσει έστω και λίγο το πρόβλημα της μαζικής σφαγής και κατά συνέπεια της κατανάλωσης των ζώων. Μήπως τελικά αξίζει τον κόπο να ανακαλύψουμε μια πιο vegan πλευρά μας;

Συντάκτης: Αλεξάνδρα Τζίμα,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.