5 αιτίες που εμφανίζονται σπυράκια στο πρόσωπο

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου

Τα σπυράκια είναι πλέον πολύ συνηθισμένα και εμφανίζονται σε όλους. Η ευαισθησία του μετώπου, της μύτης ή κάποιας άλλης περιοχής του προσώπου μπορεί να αντανακλά διαφορετικές ανισορροπίες του οργανισμού και επιβάλλεται επομένως να ακολουθήσετε διαφορετικές στρατηγικές αντιμετώπισης. 

Τι είναι τα σπυράκια; 

Η εμφάνιση ενός σπυριού είναι στην ουσία μια φλεγμονή στους σμηγματογόνους αδένες του δέρματος, οι οποίοι παράγουν τα φυσικά έλαια της επιδερμίδας μας. Η μόλυνση αυτή μπορεί να οδηγήσει στα σπυράκια με πύον, τα μαύρα στίγματα, τα άσπρα σκληρά σπυράκια (κηλίδες γάλακτος) και τα εσωτερικά τύπου κύστης. Αυτά είναι τα βασικά είδη σπυριών.

Συγκεκριμένα, οι αδένες αυτοί δημιουργούν το σμήγμα για να απομακρύνουν τα νεκρά κύτταρα από το δέρμα. Όταν ωστόσο οι πόροι του δέρματος είναι φραγμένοι, τα νεκρά κύτταρα, αλλά και τα μικρόβια που έχουν συσσωρευτεί στο εσωτερικό τους παγιδεύονται εκεί. Έτσι, ο πόρος γεμίζει, φουσκώνει και διογκώνεται, δημιουργώντας τα σπυράκια στο πρόσωπο που συνήθως γίνονται από την υπερβολική έκκριση σμήγματος.

Αιτίες που δεν περίμενες να «φταίνε» για τα σπυράκια 

Η έλλειψη ύπνου 

Ο ύπνος είναι όχι μόνο μια φυσιολογική διαδικασία ξεκούρασης του οργανισμού, αλλά και ο κατάλληλος χρόνος για ολική επισκευή των κυττάρων του δέρματος, χάρη στην μείωση των επιπέδων της κορτιζόλης. Λιγότερες ώρες ύπνου σημαίνει ότι οι πόροι σας εκτίθενται σε συνεχώς υψηλά επίπεδα κορτιζόλης, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν ξεσπάσματα μέσα σε μια νύχτα.

Το τρίψιμο του προσώπου 

Η τακτική απολέπιση δεν είναι μια από τις αιτίες της ακμής, όσο η συνήθειά σας να τρίβετε με σκληρές πετσέτες το πρόσωπό σας όταν το πλένετε πρωί και βράδυ μετά τον καθαρισμό με μια λοσιόν. Η ιδέα εδώ, έγκειται στην προστασία του φυσικού φραγμού της επιδερμίδας. Με το βίαιο τρίψιμο με μια πετσέτα ή  ακόμη και με ένα χαρτομάντιλο που δεν είναι εμποτισμένο με ενυδατικά συστατικά, τα βακτήρια που πολιορκούν τους πόρους σας θα κάνουν πάρτι.  

Τα προϊόντα μαλλιών 

Αυτοί οι ίδιοι ενυδατικοί παράγοντες και τα θειικά άλατα, που βοηθούν τα μαλλιά σας να είναι απαλά, καθαρά και καλά φορμαρισμένα, ευθύνονται επίσης για την ανάπτυξη ακμής ή ξεσπάσματα σπυριών όχι μόνο γύρω από το πρόσωπο, αλλά και στον αυχένα, στο στήθος, στους ώμους ή σε όλη την πλάτη -εξαιτίας των υπολειμμάτων που μένουν στα μαλλιά και έρχονται σε άμεση επαφή με το δέρμα. 

Τροφές 

Οι ντομάτες και οι καυτερές πιπεριές, δύο κοινά συστατικά σε πικάντικες σάλτσες, περιέχουν λυκοπένιο -μια όξινη και ερεθιστική αντιοξειδωτική ουσία- που μπορεί να ρίξει τα επίπεδα pH του δέρματος και να προκαλέσει ξεσπάσματα γύρω από το στόμα. Μερικοί άνθρωποι, επίσης, έχουν αντίδραση στα γαλακτοκομικά προϊόντα και στη γλουτένη. Το πώς η διατροφή επηρεάζει το δέρμα εξαρτάται από τον οργανισμό κάθε ατόμου, γι’ αυτό είναι σκόπιμο να μιλήσετε με τον δερματολόγο σας ή κλείστε ραντεβού με έναν γαστρεντερολόγο για να δείτε εάν οι τροφές που καταναλώνετε είναι η πηγή του προβλήματός σας ή εάν κάτι πιο σοβαρό συμβαίνει στο γαστρεντερικό σας σωλήνα, το οποίο πυροδοτεί τα ξεσπάσματα σπυριών σε όλο το σώμα. 

Κάπνισμα 

Κάθε φορά που ανάβετε ένα τσιγάρο, μειώνετε την ποσότητα οξυγόνου που πηγαίνει στο δέρμα του προσώπου σας. Εκτός από το γεγονός ότι το κάπνισμα προκαλεί καρκίνο, προκαλεί επίσης σφοδρή διάσπαση του κολλαγόνου και της ελαστίνης, οδηγώντας σε δημιουργία ρυτίδων και αυξημένο μέγεθος πόρων, προκαλώντας το δέρμα να παράγει περισσότερα έλαια και σμήγμα, συνεπώς και μεγαλύτερη πιθανότητα για αντιαισθητικά ξεσπάσματα ακμής. 

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.