5 άγνωστοι αρχαιολογικοί χώροι στην Ελλάδα

Συντάκτης: Αγγελική Κουτρουμάνου

Οι αρχαιολογικοί χώροι στην Ελλάδα είναι πολλοί και ξεχωρίζουν για την σπουδαιότητά τους και την ιστορία τους. Άλλοι είναι περισσότερο και άλλοι λιγότερο γνωστοί. Οι λιγότερο δημοφιλείς αρχαιολογικοί χώροι στην Ελλάδα ασκούν μία ιδιαίτερη γοητεία.

Αυτοί είναι 5 αρχαιολογικοί χώροι της Ελλάδας που είναι άγνωστοι σε πολλούς.

Νικόπολη

Βρίσκεται περί τα δέκα χιλιόμετρα έξω από την Πρέβεζα, Ήταν η πόλη που έχτισε ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Οκταβιανός μετά τη νίκη του στο Άκτιο ενάντια στον Αντώνιο και την Κλεοπάτρα της Αιγύπτου. Το μέγεθος και η έκταση στην οποία απλώνονται τα τείχη της είναι από μόνα τους αρκετά για να σας αφήσουν με το στόμα ανοιχτό, πριν καν μπείτε στην αρχαία πόλη. Η Νικόπολη θεωρείται ως η μεγαλύτερη αρχαία πόλη της χώρας μας.

Το εντυπωσιακό ρωμαϊκό ωδείο, οι δύο παλαιοχριστιανικές βασιλικές με τα πολύχρωμα μωσαϊκά τους, οι δεξαμενές του νερού, το στάδιο, το γιγάντιο αρχαίο θέατρο και το Μνημείο του Οκταβιανού είναι μερικά από τα εντυπωσιακότερα αξιοθέατά της. Επιπλέον, πολλά από τα ευρήματα των ανασκαφών στη Νικόπολη φιλοξενούνται στο ομώνυμο Αρχαιολογικό Μουσείο, 5 χιλιόμετρα έξω από την Πρέβεζα.

Μεσσήνη

Περνώντας με το αυτοκίνητο μέσα από την επιβλητική Αρκαδική Πύλη, που μοιάζει να την έχουν χτίσει Κύκλωπες, δεν φαντάζεται κανείς ότι μετά από δυο στροφές του δρόμου απλώνεται μια ολόκληρη, αρχαία πόλη. Η πόλη που έχτισε ο Θηβαίος στρατηγός Επαμεινώνδας τον χειμώνα του 370 π.Χ.-369 π.Χ., μετά τη νίκη του ενάντια στους Σπαρτιάτες, για να συμβολίζει την ελεύθερη Μεσσηνία, υπήρξε το πολιτιστικό κέντρο της περιοχής για έξι περίπου αιώνες, μέχρι να ερημωθεί από την επιδρομή των Γότθων. Θα τη βρείτε περί τα τριάντα χιλιόμετρα από την Καλαμάτα.

Η Αρχαία Μεσσήνη, με το μικρό της θέατρο, το Εκκλησιαστήριο με τα χαρακτηριστικά χρωματιστά μωσαϊκά, το Ασκληπιείο, την Κρήνη της Αρσινόης και το υποβλητικό στάδιο, το μέγεθος και η θέα του οποίου κόβουν την ανάσα, είναι σαφώς ένας από τους ωραιότερους αρχαιολογικούς χώρους που έχετε δει ποτέ.

Στάγειρα

Η πόλη που ο Αριστοτέλης εγκατέλειψε για να έρθει στην Αθήνα είναι σήμερα ένας από τους ωραιότερους αρχαιολογικούς χώρους της Βόρειας Ελλάδας –και ένας από τους λίγους που σχεδόν ακουμπούν τη θάλασσα. Τα Στάγειρα ιδρύθηκαν το 655 π.Χ. από αποίκους που ήρθαν από την Άνδρο, έγιναν τμήμα της Αθηναϊκής Συμμαχίας, την οποία απαρνήθηκαν λίγο πριν τον Πελοποννησιακό Πόλεμο, στον οποίο ήταν με τους Σπαρτιάτες, και τελικά ενσωματώθηκαν στο βασίλειο του Φιλίππου της Μακεδονίας.

Μαντίνεια

Δεκατέσσερα χιλιόμετρα έξω από την Τρίπολη βρίσκεται μια από τις μεγαλύτερες και σπουδαιότερες πόλεις της αρχαιότητας. Μόνιμος ανταγωνιστής της Σπάρτης, η πόλη που σύμφωνα με τον μύθο ίδρυσε ο εγγονός του Πελασγού Μαντινέας καταστράφηκε από το βασιλιά της Σπάρτης Αγησίπολι το 385 π.Χ., για να επανασυσταθεί από τον Επαμεινώνδα το 370 π.Χ.

Τα σημαντικότερα μνημεία στον αρχαιολογικό χώρο της Μαντίνειας είναι το αρχαίο θέατρό της, το Βουλευτήριο, τα τμήματα της αρχαίας Αγοράς, τα ρωμαϊκά λουτρά και ένας ναός που ήταν αφιερωμένος στη Μεσοπολίτιδα Άρτεμι. Απέναντι από τον αρχαιολογικό χώρο βρίσκεται ο χριστιανικός ναός της Αγίας Φωτεινής, ένα οικοδόμημα τόσο παράξενο –μισό βυζαντινό και μισό αρχαιοελληνικό– που σίγουρα θα σας εντυπωσιάσει…

Κασσώπη

Άλλη μια στάση στην Ήπειρο, αυτή την φορά κοντά στον Ζάλογγο, στην εντυπωσιακά συμμετρική πόλη της Κασσώπης, της αρχαίας πρωτεύουσας των Κασσωπαίων. Οι Κασσωπαίοι ήταν Θεσπρωτείς (εξ ου και το σημερινό όνομα του νομού) που διακρίθηκαν κυρίως στο εμπόριο διά θαλάσσης, και η πόλη τους γνώρισε την καλύτερη περίοδό της τον 4ο αιώνα π.Χ. Το εντυπωσιακότερο ίσως χαρακτηριστικό της πόλης είναι η… συμμετρία της: Κτισμένη κατά το Ιπποδάμειο σύστημα, η Κασσώπη διέθετε 20 παράλληλους δρόμους, που μεταξύ τους απείχαν 30 μέτρα και διασταυρώνονταν με τους πλατύτερους δρόμους σχηματίζοντας 60 περίπου οικοδομικά τετράγωνα.

Τέλος, στον εντυπωσιακό, καταπράσινο αρχαιολογικό χώρο μπορεί κανείς σήμερα να δει τα κυκλώπεια πολυγωνικά τείχη, το ιερό της Αφροδίτης, τα δύο αρχαία θέατρα της πόλης, τον θολωτό μακεδονικό τάφο και τις στοές της αρχαίας Αγοράς.

Συντάκτης: Αγγελική Κουτρουμάνου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.