5 αγγλικά συγκροτήματα που έχουν αφήσει ιστορία

Συντάκτης: Κλεωνάντα Χρούμπ

Αυτή η λίστα περιλαμβάνει τους Βρετανούς καλλιτέχνες με τις μεγαλύτερες πωλήσεις δίσκων παγκοσμίως μέχρι και σήμερα. Ειδικότερα παρατίθενται οι καλλιτέχνες που έχουν καταφέρει μέχρι πωλήσεις 200 εκατομμυρίων σε δίσκους. 

Η ταξινόμηση καλλιτεχνών της λίστας βασίζεται σε αξιόπιστες πηγές και σε πωλήσεις που αντιπροσωπεύουν έναν συνολικό αριθμό πωληθέντων άλμπουμ, singles, συλλογή άλμπουμ, μουσικά βίντεο καθώς και άλμπουμ πλήρους μήκους. Αυτή η λίστα δεν έχει λογαριασμό πωλήσεων μετά τις αρχικές ημερομηνίες κυκλοφορίας, ορισμένοι καλλιτέχνες συνεχίζουν να πωλούν άλμπουμ που κυκλοφόρησαν αρχικά. 

Οι 1οι στη λίστα είναι οι Beatles, με πωλήσεις 400 εκατομμυρίων και άνω για το άλμπουμ “Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band”. Ειδικότερα αυτό είναι το όγδοο στούντιο άλμπουμ τους και κυκλοφόρησε στις 26 Μαΐου 1967. 

5 αγγλικά συγκροτήματα που έχουν αφήσει ιστορία

Πέρασε 27 εβδομάδες στον νούμερο 1 στο chart του Record Retailer στο Ηνωμένο Βασίλειο και 15 εβδομάδες στον νούμερο ένα στο Billboard Top LPs στις Ηνωμένες Πολιτείες. 

Επαινέθηκε από τους κριτικούς για τις καινοτομίες του στη συγγραφή τραγουδιών, την παραγωγή και τη γραφιστική, για τη γεφύρωση ενός πολιτιστικού χάσματος μεταξύ της λαϊκής μουσικής και της υψηλής τέχνης, και για τον προβληματισμό των συμφερόντων της σύγχρονης νεολαίας και της αντικουλτούρας.

 Η κυκλοφορία του ήταν μια καθοριστική στιγμή για την ποπ κουλτούρα της δεκαετίας του 1960, προαναγγέλλοντας το “Summer of Love”, ενώ η λήψη του άλμπουμ πέτυχε πλήρη πολιτιστική νομιμοποίηση για την ποπ μουσική και αναγνώριση για το μέσο ως γνήσια μορφή τέχνης.

Οι 2οι στη λίστα με 300-400 εκατομμύρια πωλήσεις είναι Led Zeppelin με τον δίσκο “Led Zeppelin IV”. Αποτελεί το τέταρτο άλμπουμ στούντιο και κυκλοφόρησε στις 8 Νοεμβρίου 1971 από την Atlantic Records.

5 αγγλικά συγκροτήματα που έχουν αφήσει ιστορία  

Αποτελεί δημιούργημα του γνωστού κιθαρίστα Jimmy Page και ηχογραφήθηκε μεταξύ Δεκεμβρίου 1970 και Φεβρουαρίου 1971, κυρίως στο εξοχικό Headley Grange. Το άλμπουμ είναι αξιοσημείωτο λόγω του γνωστού σε όλους “Stairway to Heaven”, το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως το κατεξοχήν χαρακτηριστικό τραγούδι της μπάντας.

Μπήκε στο chart του Ηνωμένου Βασιλείου του Top 10, ανεβαίνοντας στο Νο.1 την επόμενη εβδομάδα και πέρασε συνολικά 90 εβδομάδες στο γράφημα. 

Στις ΗΠΑ ήταν το άλμπουμ με τις καλύτερες πωλήσεις των Led Zeppelin, αλλά δεν ήταν στην κορυφή του chart άλμπουμ του Billboard, φτάνοντας το νούμερο 2. 

Σε ένα σημείο, κατατάχθηκε ως ένα από τα πέντε κορυφαία άλμπουμ με τις καλύτερες πωλήσεις όλων των εποχών, με περισσότερα από 37 εκατομμύρια αντίτυπα να πωλούνται από το 2014. Από το 2020, έχει δεσμευτεί για το έκτο υψηλότερο πιστοποιημένο άλμπουμ στις ΗΠΑ από τον Σύνδεσμο Βιομηχανίας Ηχογραφήσεων της Αμερικής με 23 φορές Πλατινένιο δίσκο. 

3οι στη λίστα είναι οι Pink Floyd με 200 εκατομμύρια πωλήσεις, με τον δίσκο “Dark Side of the Moon”, το οποίο είναι το όγδοο στούντιο άλμπουμ τους. Κυκλοφόρησε την 1η Μαρτίου 1973 από την Harvest Records. 

5 αγγλικά συγκροτήματα που έχουν αφήσει ιστορία

Ο δίσκος αναπτύχθηκε κυρίως κατά τη διάρκεια live παραστάσεων τους, όπου το συγκρότημα έκανε πρεμιέρα σε μια πρώτη έκδοση του δίσκου αρκετούς μήνες πριν ξεκινήσει η ηχογράφηση. Ο δίσκος σχεδιάστηκε ως άλμπουμ που επικεντρώθηκε στις πιέσεις που αντιμετώπισε το συγκρότημα κατά τη διάρκεια του επίπονου τρόπου ζωής τους και ασχολήθηκε με τα φαινομενικά προβλήματα ψυχικής υγείας που υπέστη το πρώην μέλος του συγκροτήματος Syd Barrett, ο οποίος αποχώρησε από την ομάδα το 1968. Νέο υλικό ηχογραφήθηκε σε δύο συνεδρίες το 1972 και το 1973 στο Abbey Road Studios στο Λονδίνο.

To “Dark Side of the Moon” συγκαταλέγεται μεταξύ των πιο αναγνωρισμένων δίσκων στην ιστορία, που συχνά εμφανίζονται σε επαγγελματικές λίστες με τα καλύτερα άλμπουμ όλων των εποχών.

Έχει πιστοποιηθεί πλατινένιο 14 φορές στο Ηνωμένο Βασίλειο και ήταν το κορυφαίο διάγραμμα των κορυφαίων LPs & Tapes του Billboard των ΗΠΑ, όπου σημείωσε συνολικά 957 εβδομάδες. Με εκτιμήσεις είναι το πιο επιτυχημένο εμπορικό άλμπουμ των Pink Floyd και ένα από τα άλμπουμ με τις καλύτερες πωλήσεις παγκοσμίως. Το 2013, επιλέχθηκε για διατήρηση στο Εθνικό Μητρώο Ηχογραφήσεων των Ηνωμένων Πολιτειών από τη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου επειδή θεωρήθηκε «πολιτιστικά, ιστορικά ή αισθητικά σημαντική».

4οι στη λίστα οι The Rolling Stones με 200 εκατομμύρια πωλήσεις, με τον δίσκο Hot Rocks 1964–1971, που κυκλοφόρησε από το London Records τον Δεκέμβριο του 1971. Έγινε η πιο επιτυχημένη κυκλοφορία των Rolling Stones της καριέρας τους, ενώ το άλμπουμ φέρνει τις περισσότερες από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της μπάντας κατά την πρώτη δεκαετία, όπως το “Play With Fire”, “Under My Thumb” και “Gimme Shelter”, το τελευταίο από τα οποία έχει γίνει ένα από τα πιο δημοφιλή τραγούδια των Rolling Stones. 

5 αγγλικά συγκροτήματα που έχουν αφήσει ιστορία

Οι επιλογές τραγουδιών δίνουν στους ακροατές μια πιο ολοκληρωμένη εντύπωση της μουσικής των Rolling Stones σε αυτήν την εποχή. Η εικονική φωτογραφία εξωφύλλου των σιλουέτες μέσα σε σιλουέτες είναι του φωτογράφου Ron Raffaelli.

Το Hot Rocks 1964-1971 έφτασε στο νούμερο 4 στο γράφημα του άλμπουμ Billboard 200 και από τον Μάιο του 2021, το άλμπουμ έχει μείνει 355 εβδομάδες στο chart.

Το άλμπουμ πιστοποιήθηκε ως πλατινένιος 12 φορές από την Ένωση Βιομηχανιών Ηχογραφήσεων της Αμερικής. Επίσης, κυκλοφόρησε στο Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι τις 21 Μαΐου 1990, για να συμπέσει με το Urban Jungle Tour, φτάνοντας στο Νο. 3 και από τον Μάιο του 2021, έχει περάσει 292 εβδομάδες στο Top 200 του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι 5οι  στη λίστα είναι οι Queen με 170- 200 εκατομμύρια πωλήσεις, με τον δίσκο «Greatest Hits» που κυκλοφόρησε παγκοσμίως στις 26 Οκτωβρίου 1981. Το άλμπουμ αποτελούνταν από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της Queen από την πρώτη εμφάνισή τους το 1974 με το “Seven Seas of Rhye”, μέχρι το “Flash” του 1980. 

5 αγγλικά συγκροτήματα που έχουν αφήσει ιστορία

Δεν υπήρχε καθολική λίστα κομματιών ή εξώφυλλο για το άλμπουμ, και τα κομμάτια κάθε περιοχής εξαρτώνταν από το τι single κυκλοφορούσαν εκεί και ποια ήταν επιτυχημένα. Το 1992, η αμερικανική έκδοση του άλμπουμ “Classic Queen” κυκλοφόρησε μετά την αναζωογονημένη δημοτικότητα της μπάντας. 

Το “Greatest Hits” ήταν μια εμπορική επιτυχία παγκοσμίως με πωλήσεις άνω των 25 εκατομμυρίων αντιγράφων, καθιστώντας το ένα από τα άλμπουμ με τις μεγαλύτερες πωλήσεις όλων των εποχών. Έφτασε στο νούμερο ένα στο Βιβλίο Άλμπουμ του Ηνωμένου Βασιλείου, ξοδεύοντας τέσσερις εβδομάδες στην κορυφή και πούλησε με συνέπεια καθ’ όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980, καθιστώντας το τέταρτο μεγαλύτερο άλμπουμ πωλήσεων της δεκαετίας. Το σινγκλ “Under Pressure“, το οποίο κυκλοφόρησε την ίδια εβδομάδα με τα “Greatest Hits”, ήταν επίσης στην κορυφή του UK Singles Chart.

Από τον Νοέμβριο του 2020, το “Greatest Hits” έχει περάσει πάνω από 900 εβδομάδες στο UK Albums Chart και έχει πιστοποιηθεί 22 φορές πλατίνα με πωλήσεις άνω των 6 εκατομμυρίων αντιγράφων, καθιστώντας το άλμπουμ με τις καλύτερες πωλήσεις όλων των εποχών στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι Queen έφτασαν στο νούμερο 8 στο Billboard 200 τον Νοέμβριο του 2020, η δεύτερη πιο αργή ανάβαση στα δέκα κορυφαία chart του αμερικανικού άλμπουμ στην ιστορία. Επιπλέον, ως το άλμπουμ που έχουν παραμείνει περισσότερο σε διάρκεια σε chart στις ΗΠΑ, από τον Νοέμβριο του 2020, έχει περάσει πάνω από 400 εβδομάδες στο Billboard 200 και έχει πιστοποιηθεί 9 φορές πλατίνα στις ΗΠΑ. Έχει επίσης πιστοποιηθεί 15 φορές πλατινένιος στην Αυστραλία, 10 φορές πλατινένιος στη Νέα Ζηλανδία και 3 φορές στον Καναδά. 

Συντάκτης: Κλεωνάντα Χρούμπ,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.