50 Χρόνια Αφίσες για τη Διεθνή Αμνηστία

Συντάκτης: Κατερίνα Βορβή

Στα εγκαίνια της Έκθεσης για τον εορτασμό των 50 χρόνων από την ίδρυση της Διεθνούς Αμνηστίας, στις 24 Νοεμβρίου στην «Τεχνόπολις» στο Γκάζι παραβρέθηκε το flowmagazine.gr. Βλέποντας τις αφίσες, αναρωτηθήκαμε πως γίνεται εικόνες με βίαιο περιεχόμενο, να περνούν μηνύματα ειρηνικά;

Λένε ότι οι «συγκλονιστικές φωτογραφίες μπορούν να αντισταθούν στην αδικία ή και να την ξεσκεπάσουνε» και μάλλον κάπου εκεί κρύβεται η απάντηση στο ερώτημά μας.

Στην έκθεση λοιπόν είχαμε την ευκαιρία να δούμε 50 αφίσες, 50 έργα ανθρώπων από την Ελλάδα μέχρι τις ΗΠΑ και από την Γαλλία μέχρι την Ιαπωνία, που επιστράτευσαν τον ταλέντο τους στην τέχνη, για να υπερασπιστούνε τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Θαυμάσαμε σχέδια του Μιρό, του Πικάσο και του Μποτέρο, τα οποία δώρισαν οι μεγάλοι αυτοί καλλιτέχνες στην Διεθνή Αμνηστία για ιδία χρήση. Είδαμε την Αφίσα του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας με τίτλο «Δράσε με τη φωνή σου» αλλά και αφίσα από το Γερμανικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας για το Μουντιάλ του 1978 στην Αργεντινή με μήνυμα «Ναι στο ποδόσφαιρο, όχι στα βασανιστήρια».

Πολλοί και διάφοροι καλλιτέχνες από το χώρο της φωτογραφίας, της διαφήμισης, γελοιογράφοι και ανώνυμοι δημιουργοί προσπάθησαν να περάσουν το δικό τους ανθρώπινο μήνυμα στον κόσμο. Συγκινητική ήταν η αφίσα με τη φωτογραφία από Βόσνιους πρόσφυγες, ενώ με συναισθήματα μας πλημμύρισε και μία άλλη αφίσα που δείχνει μία μόλις 10 χρόνων Αφγανή πρόσφυγα που μένει κάπου στο Πακιστάν και δεν έχει δει ποτέ την πατρίδα της.

Στην έκθεση όμως πέρα από απλός παρατηρητής των εντυπωσιακών δουλειών όλων αυτών των δεκαετιών, ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία αν το θέλει, να… αναλάβει δράση. Συγκεκριμένα, στα μισά της έκθεσης ξεχωρίζει ένα έργο που δείχνει έναν άνθρωπο με κουκούλα στο κεφάλι. Ακριβώς από κάτω, υπάρχουν φυλλάδια για τη συγκέντρωση υπογραφών, που μπορούν να συμπληρώσουν όσοι επισκέπτες θέλουν να προσφέρουν έστω κι έτσι, στο έργο της Διεθνούς Αμνηστίας κατά της θανατικής ποινής.

Άλλωστε αυτό είναι και το βασικότερο μήνυμα που θέλουν οι διοργανωτές να περάσουν στους επισκέπτες τους μέσα από την έκθεση αυτή. Όπως είπε χαρακτηριστικά στο flowmagazine.gr η υπεύθυνη Τύπου και Επικοινωνίας, Μάρω Σαββοπούλου: «αρκεί πολλές φορές και μόνο μια υπογραφή προς έναν άνθρωπο ο οποίος το έχει ανάγκη ή μία υπογραφή για να ασκήσουμε πίεση σε κυβερνήσεις που δεν σέβονται τα δικαιώματα των πολιτών τους για να φέρουμε την αλλαγή στις ζωές των ανθρώπων».

Μία έκθεση που αξίζει να δει κανείς και να προβληματιστεί. Ο επισκέπτης δεν θα θαυμάσει μόνο τις δημιουργίες κορυφαίων καλλιτεχνών ανά τον κόσμο, αλλά θα νιώσει πως και πότε η Τέχνη συναντά τον ακτιβισμό για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 4 Δεκεμβρίου, στην «Τεχνόπολις», αίθουσα «Κωστής Παλαμάς».

Συντάκτης: Κατερίνα Βορβή,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.