4 βλαβερές συνήθειες για το στομάχι

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου

Δυστυχώς, πολλές από τις καθημερινές μας συνήθειες επιβαρύνουν τη λειτουργία του στομαχιού. Το αλκοόλ, οι καφέδες και το κάπνισμα μπορεί να ενοχλήσουν το στομάχι ή να προκαλέσουν επιδείνωση κάποιας πάθησής του. Επιβαρυντικά, επίσης, για την υγεία τού στομάχου μπορεί να είναι το στρες και ορισμένα φάρμακα. Γνωρίζοντας τι μισεί το στομάχι σας, θα μάθετε να το προστατεύετε και καλύτερα.

Κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων

Οι μεγαλύτεροι ένοχοι συνήθως είναι τα πλήρη ή μη παστεριωμένα γάλατα και τα βαριά τυριά. Ωστόσο, όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα κάθονται βαριά στο στομάχι. Ορισμένοι άνθρωποι πιστεύουν ότι αυτό οφείλεται στα τεχνητά συστατικά που προστίθενται σε αυτά ενώ άλλοι διαφωνούν υποστηρίζοντας ότι ως θηλαστικά παρουσιάζουμε δυσανεξία στη λακτόζη εφόσον σταματάμε να πίνουμε μητρικό γάλα. Η  αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν αισθάνονται καλά μετά την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι από το σώμα μας λείπει ένα ένζυμο που είναι απαραίτητο για τη χώνεψή τους και έτσι κολλούν στα τοιχώματα των εντέρων. Αυτό προκαλεί τη δημιουργία φλεγμονών στο στομάχι, αέρια, δυσπεψία και τη συσσώρευση τοξινών και λίπους.

Φρούτα ως επιδόρπιο

Ταφρούτα, δικαίως θεωρούνται ως υγιεινή επιλογή ομάδας τροφίμων, διότι προσφέρουν μια σειρά από βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά και ίνες. Τα σάκχαρα τους είναιεξαιρετικά εύπεπτα και γίνονταιάμεσα πηγή ενέργειας για το σώμα μας.Ωστόσο, αν επιλέξεις να τα φας μετά το κυρίως γεύμα σου, το σώμα σου δεν θα μπορεί να ξεκινήσει τη πέψη τους, πριν τελειώσει η πέψη του προηγούμενο γεύματος. Έτσι, τα σάκχαρα μένουν για ώρα στο στομάχι, ώσπου αρχίσει η ζύμωση, η οποία καταλήγει στη παραγωγή αέριου υδρογόνου. Αυτό προκαλεί κοιλιακό άλγος, κράμπες, αέρια και φούσκωμα.

4 βλαβερές συνήθειες για το στομάχι

Καφές

Αν υποφέρετε από κάποια πάθηση του στομάχου, όπως γαστρίτιδα ή έλκος, ο καφές μπορεί να επιδεινώσει την κατάστασή σας. Ακόμα, οι πολλοί καφέδες μπορεί να σας ενοχλήσουν αν έχετε απλώς κάποια ευαισθησία. O καφές έχει την ιδιότητα να αυξάνει την έκκριση γαστρικών υγρών, και για το λόγο αυτόν επηρεάζει τα άτομα που έχουν ευαισθησία στο στομάχι, ιδιαίτερα αν πιούν καφέ νηστικοί. Αντιθέτως, ο καφές με γεμάτο στομάχι -για τον ίδιο πάλι λόγο (ότι αυξάνει δηλαδή την έκκριση γαστρικών υγρών)- μπορεί να είναι ακόμη και χωνευτικός.

Αν έχετε παρατηρήσει ότι ο καφές σάς πειράζει στο στομάχι, μπορείτε να προτιμήσετε κάποιο υποκατάστατο φυτικής προέλευσης που δεν περιέχει καφεΐνη (λ.χ., καφές από σόγια). O ντεκαφεϊνέ, όμως, αυξάνει την έκκριση γαστρικών οξέων όσο και ο κανονικός καφές, γι’αυτό και μπορεί να σας ενοχλήσει. Παρατηρήστε αν σας ενοχλεί περισσότερο ο ζεστός ή ο κρύος καφές και προτιμήστε αυτόν που είναι πιο «φιλικός» με το στομάχι σας.

Συνδυασμός τροφών

Υπάρχουν μερικοί συνδυασμοί που θα πρέπει να προσέχετε. Οι διατροφολόγοι υποστηρίζουν ότι αυτό εξαρτάται από το άτομο αλλά γενικά η κατανάλωση υδατανθράκων και πρωτεϊνών στο ίδιο γεύμα δεν συνιστάται αν αντιμετωπίζετε προβλήματα με το στομάχι σας. Για να χωνέψετε τους υδατάνθρακες, το στομάχι σας θα πρέπει να διαθέτει ένα αλκαλικό pH ενώ η χώνεψη των πρωτεϊνών απαιτεί οξέα. Αυτό σημαίνει ότι το στομάχι σας πρέπει να δουλέψει πάρα πολύ σκληρά και γι’ αυτό είναι καλύτερο να τα καταναλώνετε χωριστά – για παράδειγμα, το ένα κατά το μεσημεριανό σας γεύμα και το άλλο κατά το βραδινό σας.

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.