4 τρόποι να αντιμετωπίσετε τα απρόοπτα των διακοπών

Συντάκτης: Χριστίνα Δραμιτινού

Ο ήλιος καίει, το κύμα σας χαϊδεύει, το ταβερνάκι σας περιμένει κι όλα είναι τέλεια! Η μήπως όχι; Όλοι έχουμε μια τουλάχιστον ιστορία που στη διάρκεια των καλοκαιρινών μας διακοπών, μας βρήκε ένα απρόοπτο “κακό”: ένα σκασμένο λάστιχο, μία μηχανή που δεν παίρνει μπρος, μία μέλισσα που μας έβαλε στο μάτι. Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε με χαμόγελο τα απρόοπτα που απειλούν να χαλάσουν την πολυαναμενόμενη ξεκούρασή μας; Η απάντηση είναι ναι και παρακάτω προτείνουμε τους τρόπους.

 1. Προετοιμαστείτε από πριν

Η πρόληψη σώζει ζωές… ή απλά εν προκειμένω τη διάθεσή σας! Ειδικά αν δεν κάνετε διακοπές σε γνώριμα λημέρια, φροντίστε από πριν να μάθετε ορισμένες λεπτομέρειες που θα σας γλυτώσουν άγχος και βιασύνη μία ενδεχόμενη κρίσιμη στιγμή. Ποια είναι τα διαθέσιμα συνεργεία; Τι ώρες λειτουργούν; Πού βρίσκεται το φαρμακείο; Το ιατρικό κέντρο του νησιού; Αποθηκεύστε αυτές τις πληροφορίες στο κινητό σας ώστε να έχετε πρόσβαση σε αυτές, ακόμα και αν το ίντερνετ σας δε λειτουργεί. Αν είστε σε φάση που ετοιμάζετε βαλίτσα, πάρτε μαζί σας ένα μικρό φαρμακείο ή αν ήδη βρίσκεστε στον προορισμό σας, δε θα ήταν κακό να προμηθευτείτε αν βρεθείτε κοντά ένα-δύο απαραίτητα όπως αλοιφές για τσιμπήματα, αντιαλλεργικά φάρμακα ή παυσίπονα.

 2. Αποδεχτείτε ότι θα υπάρξουν απρόοπτα

Δεν το λέω απαισιόδοξα, απλώς αν το προσέξετε, ενδεχομένως να έχετε απρόοπτα πολλές φορές, δεν δίνετε, όμως, τόση σημασία γιατί κινείστε στη ζώνη άνεσής σας και ξέρετε πώς να τα διαχειριστείτε. Βγαίνοντας εκτός της ζώνης άνεσης μας και κάνοντας καινούρια πράγματα είμαστε πιο ανοιχτοί στα θετικά απρόοπτα, όπως το να κάνουμε καινούριους φίλους, γινόμαστε, όμως, και λίγο πιο ευάλωτοι στα αρνητικά όπως π.χ.να χαθούμε σε ένα μονοπάτι. Θυμηθείτε ότι όλα είναι μέσα στο πρόγραμμα και δεν υπάρχει πρόβλημα, εφόσον έχετε εξασφαλίσει την ασφάλεια σας.

 3. Δείτε το με χιούμορ

Μία άτυχη στιγμή στις διακοπές είναι μία τέλεια ιστορία για όταν επιστρέψετε στη βάση σας. Γλυτώστε στον εαυτό σας λίγο χρόνο και δείτε το εξαρχής με χιούμορ! Διακωμωδήστε το, κοροϊδέψτε το, αυτοσαρκαστείτε.

 4. Αλλάξτε το πρόγραμμά σας, αλλά μόνο αν χρειάζεται

Τα προγράμματα των διακοπών είναι για να αλλάζουν. Αυτή άλλωστε είναι και η μαγεία, ότι κάνετε ότι θέλετε. Αν, λοιπόν, είχατε σκοπό να φτάσετε στην άλλη άκρη, αλλά το αυτοκίνητό σας σας κάνει νερά μη διστάσετε στιγμή να το δείτε ως ευκαιρία για ξεκούραση και να αράξετε στο κοντινότερο μπαράκι, χωρίς να χαλάτε τη διάθεσή σας. Αν πάλι, το απρόοπτο δεν είναι τόσο επιτακτικό, δε χρειάζεται να το αφήσετε να μπει εμπόδιο στα πλάνα σας μόνο και μόνο επειδή συνέβη. Συνεχίστε το πρόγραμμά σας και αφήστε το πίσω!

Συντάκτης: Χριστίνα Δραμιτινού,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.