4 τρόποι για να μάθεις στο παιδί σου την ευγνωμοσύνη

Συντάκτης: Flowmagazine

Το μυστικό για την ευτυχία είναι να μάθουμε να εκτιμάμε και να λέμε «ευχαριστώ» για όλα όσα έχουμε στη ζωή, μικρά ή μεγάλα, να δείχνουμε ευγνωμοσύνη ήδη από όταν είμαστε παιδιά

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μέχρι την ηλικία των πέντε ετών, τα περισσότερα νήπια έχουν αναπτύξει μια πρωταρχική αντίληψη της ευγνωμοσύνης. Βέβαια, το να εκδηλώσει το παιδί έμπρακτα την ευγνωμοσύνη του είναι μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο. Γι’ αυτό, λοιπόν, χρειάζεται να του διδάξουμε αυτήν την αξία όσο είναι μικρό.

Πώς θα μάθουμε στο παιδί την ευγνωμοσύνη:

 1. Ενθαρρύνουμε το παιδί να μοιράζεται

Τα παιδιά μαθαίνουν από εμάς τους γονείς τους πώς να μοιράζονται. Ενθαρρύνουμε, λοιπόν, τα παιδιά μας να σκέφτονται ότι υπάρχουν άνθρωποι που δε διαθέτουν όσα αγαθά έχουν εκείνα. Η δωρεά παιχνιδιών, ρούχων και βιβλίων είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να τα «διδάξουμε». Δεδομένου ότι ορισμένα παιδιά δυσκολεύονται να αφήσουν τα παιχνίδια με τα οποία είναι δεμένα συναισθηματικά, είναι σημαντικό να μην τα πιέσουμε και να συμβιβαστούμε. Ζητώντας τους να επιλέξουν μόνα τους 1-2 παιχνίδια,  θα τα κάνουμε να νιώσουν ότι αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες και ότι έχουν τον έλεγχο της κατάστασης.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το παιδί δεν τα καταφέρνει στο σχολείο. Πώς να το εμψυχώσω;


 2. Φτιάχνουμε ένα «βάζο ευγνωμοσύνης»

Το «βάζο ευγνωμοσύνης» είναι ένας εύκολος τρόπος να κάνουμε τα παιδιά να εκτιμήσουν τα θετικά στη ζωή τους. Κάθε βράδυ προτού κοιμηθούν, μπορούν να ρίχνουν σημειώματα «ευγνωμοσύνης» στο βάζο. Εάν το παιδί προτιμά να ζωγραφίζει, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα καλλιτεχνικό τετράδιο, στο οποίο θα απεικονίζει αυτά που το κάνουν να αισθάνεται ευγνωμοσύνη.

 3. Γινόμαστε παράδειγμα προς μίμηση

Το πρώτο βήμα σύμφωνα με το imommy.gr, είναι να ακολουθούμε οι ίδιοι αυτά που του λέμε. Το ίδιο ισχύει και με τη διδασκαλία της ευγνωμοσύνης. Για να το κάνουμε αυτό στην πράξη, καθιερώνουμε μια συγκεκριμένη ώρα κάθε ημέρα – π.χ. στο δείπνο – για να συζητήσουμε πράγματα για τα οποία είμαστε ευγνώμονες. Για παράδειγμα, λέμε «Ήταν τόσο ωραίος ο καιρός σήμερα. Είμαι ευγνώμων για αυτό», και μετά ρωτάμε το παιδί για ποιο πράγμα νιώθει εκείνο ευγνωμοσύνη.

4 τρόποι για να μάθεις στο παιδί σου την ευγνωμοσύνη

 4. Του μαθαίνουμε να λέει «ευχαριστώ»

Αναθέτοντας στα παιδιά τις κατάλληλες για την ηλικία τους δουλειές μπορούμε να ενισχύσουμε την ευγνωμοσύνη τους με δύο τρόπους. Αρχικά, έτσι καταλαβαίνουν ότι για να γίνουν όλες αυτές οι δουλειές του σπιτιού, απαιτείται πολλή δουλειά. Με αυτόν τον τρόπο, καλλιεργείται η εν συναίσθησή τους και είναι πιο εύκολο να αισθανθούν ευγνωμοσύνη για τους ανθρώπους που το φροντίζουν. Δεύτερον, το παιδί πιθανότατα θα αισθάνεται υπερήφανο αφού λάβει θετικά σχόλια. Έτσι, το «ευχαριστώ» μας μπορεί να ενισχύσει τη θετική συμπεριφορά του, ενώ παράλληλα θα του διδάξει να λέει και το ίδιο «ευχαριστώ», χωρίς να είναι απαραίτητη κάθε φορά η δική μας προτροπή.

Πηγή

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…