4 top tips για self-growth

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου

Η προσωπική μας ανάπτυξη είναι κάτι που θα πρέπει να έχει βασικό ρόλο στην καθημερινότητά μας. Έχει να κάνει με την μέγιστη καλή επιβίωσή μας και το πώς θα οδηγήσουμε οι ίδιοι τον εαυτό μας στην ευτυχία.

  1. Ξεκίνα να κάνεις journaling

Όταν μιλάμε για καταγραφή συναισθημάτων, ίσως τρομάζεις και μόνο στη σκέψη. Πώς μπορεί κανείς να καταγράφει όσα νιώθει με τόση ευκολία ενώ συχνά δεν μπορείς να τα εκφράσεις ούτε με λόγια; Αυτή ακριβώς τη μαγεία έχει το journaling. Αυτό είναι το καταφύγιο σου για τις μέρες που νιώθεις πως δεν μπορείς να πεις φωναχτά όσα αισθάνεσαι. Και αφού αφήσεις το “φορτίο” σου στις σελίδες, νιώθεις πιο ήρεμη.

Αν λοιπόν  θέλεις να ενσωματώσεις τοjournalingμε κάποιο τρόπο στην καθημερινότητα σου, μπορείς να ξεκινήσεις με το journaling ενέργειας. Το journaling ενέργειας έχει να κάνει με την καταγραφή εκείνων που γεμίζουν τη μέρα σου με χαρά, αισιοδοξία και ενέργεια. Με αυτό τον τρόπο, θα καταλάβεις τι φορτίζει τις μπαταρίες σου και τι όχι.

4 top tips για self-growth

  1. Ασκήσου καθημερινά

Η άσκηση καθημερινά δεν είναι μόνο καλή για την υγεία σας, είναι απαραίτητη. Τα τελευταία χρόνια, διαπιστώνουμε ολοένα και περισσότερο τα αρνητικά αποτελέσματα του καθιστικού τρόπου ζωής και τα οφέλη της άσκησης. Η εργασία γραφείου για παράδειγμα, για ώρες μπροστά από υπολογιστή έχει βλαβερές συνέπειες για το σώμα και την υγεία μας. Γενικότερα ο καθιστικός τρόπος ζωής αποτελεί παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις, από τις πιο συχνές στην εποχή μας, ακόμη και σε μικρές ηλικίες. Ως εκ τούτου, ειδικά αν η εργασία σου είναι καθιστική, είναι αναγκαίο να εντάξεις την άσκηση στην καθημερινότητά σου, για τουλάχιστον μια ώρα ημερησίως. Και φυσικά άσκηση μπορεί να νοηθεί κάθε δραστηριότητα, από το περπάτημα, μέχρι το ανέβασμα των σκαλιών. Άλλωστε, η άσκηση σου δίνει ενέργεια και σε χαλαρώνει, οπότε γιατί να μη την εντάξεις στην ημερήσια ρουτίνα σου;

  1. Θέσε τους εβδομαδιαίους στόχους σου και παρακολούθησε την εξέλιξη τους

Το να θέτεις στόχους είναι πολύ σημαντικό στην προσωπική σου εξέλιξη. Ξεκίνα με στόχους που μπορείς να εκπληρώσεις πιο εύκολα σε εβδομαδιαία βάση. Έτσι θα μπορέσεις να τονώσεις την ψυχική σου υγεία και να αποβάλεις ένα μέρος από το άγχος. Όταν «σπάμε» κάποιους από τους στόχους μας σε μικρότερους, βοηθάμε τον εαυτό μας να νιώσει πιο σίγουρος, αφού δεν θα του φαίνονται όλα βουνό και θα ενισχυθεί και η αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθησή μας κάθε φορά που θα ανεβαίνουμε ένα «σκαλί».

  1. Διάβασε καθημερινά

Διαβάζοντας μυθιστορήματααυξάνουμε την ενσυναίσθηση και τη συναισθηματική μας νοημοσύνη. Μέσα στις σελίδες τους σκιαγραφούνται διάφοροι χαρακτήρες και πώς συμπεριφέρονται με τους υπόλοιπους της ιστορίας. Αυτό οδηγεί αναπόφευκτα στο να αναπτύσσουμε την ικανότητα να κατανοούμε καλύτερα τα συναισθήματα των άλλων. Όσο αναπτύσσεται η ενσυναίσθηση, μας ενθαρρύνει να αναλαμβάνουμε περισσότερες ευθύνες στις διαπροσωπικές μας σχέσεις.

4 top tips για self-growth

Το διάβασμα, είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας. Όταν διαβάζουμε ένα βιβλίο, μειώνεται το άγχος και συμβάλλει στο να διατηρούμε καλύτερα τις σχέσεις με τους φίλους, τον σύντροφο και τα μέλη της οικογένειάς. Όπου επικρατεί χαλαρή διάθεση, τόσο λιγότερες είναι οι πιθανότητες να τσακωθούμε ή να μαλώσουμε με κάποιον.Μέσα από τα βιβλία, μαθαίνουμε πολλά για τις συμπεριφορές. Αυτό βοηθά στην καλύτερη κατανόηση των προβλημάτων που έχουμε με τον σύντροφο μας και προειδοποιεί ακόμα και για πράγματα που μπορούν να βλάψουν τη σχέση μας.

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.