4 συνήθειες που θα “απογειώσουν” την ποιότητα της ζωής σας

Συντάκτης: Χάρης Μαυροκέφαλος, Φιλόλογος

Ο Αριστοτέλης είχε πει: «Δεν είμαστε παρά αυτό που κάνουμε κατ’ επανάληψη», και είχε απόλυτο δίκιο. Είμαστε δημιουργήματα των συνηθειών μας. Ανάλογα με την καθημερινή μας ρουτίνα καθορίζεται το ποια σχέση έχουμε με τον εαυτό μας και το πώς συμπεριφερόμαστε στους άλλους.

Αρκετοί  άνθρωποι στην ενήλικη ζωή τους, δεν έχουν δημιουργικές συνήθειες. Έχουν υιοθετήσει συνήθειες του τύπου: παρακολούθηση τηλεόρασης με τις ώρες, υπερφαγία, κατανάλωση ναρκωτικών ουσιών ή αλκοόλ, εθισμό στο ιντερνέτ,  στα βιντεοπαιχνίδια, στο τσιγάρο, στο πορνό ή στον  τζόγο. Αυτές οι συνήθειες – άλλες περισσότερο και άλλες λιγότερο –  είναι τοξικές και μακροπρόθεσμα  δημιουργούν διάφορα προβλήματα υγείας.

Έχετε αναρωτηθεί όμως,  γιατί πολλά άτομα έχουν  αυτές τις έξεις στη ζωή τους; Δυο λόγοι μου έρχονται πρώτοι στο μυαλό. Πρώτον γιατί ψάχνουν για εύκολες λύσεις που μπορούν να τους προσφέρουν άμεσα ευχαρίστηση,  και δεύτερον επειδή δεν έχουν αυτοέλεγχο ή πειθαρχία στη ζωή τους. Έτσι όσο επαναλαμβάνουν αυτές τις τοξικές συνήθειες, βρίσκοντας ευχαρίστηση σε αυτές, τόσο δυσκολότερα  θα μπορούν να απεξαρτηθούν από αυτές.

Χαρακτηριστικά  μιας κακής ποιότητας ζωής είναι η τεμπελιά και η αναβλητικότητα. Θεωρούν οι τεμπέληδες ότι περισσότερο πόνο έχει η πειθαρχία και η δράση από το να αράξουν με τις ώρες στον καναπέ, παίζοντας παιχνίδια στον υπολογιστή. Παρόλα αυτά όμως , η τεμπελιά έχει περισσότερο πόνο μακροπρόθεσμα. Εξάλλου, τον τεμπέλη δεν τον θαύμασε κανείς.

4  συνήθειες που θα “απογειώσουν”  την ποιότητα της ζωής σας

Αντίθετα, λοιπόν, ο τεμπέλης είναι για λύπηση,  γιατί δεν αγαπά, πρωτίστως, τον εαυτό του. Το σώμα του συνήθως  βρίσκεται σε κακή κατάσταση, κάτι το οποίο επηρεάζει υποσυνείδητα την ψυχολογία του και την αυτοεικόνα του, αναλόγως. Επίσης, δύσκολα θα είναι άξιος εργαζόμενος, αφού όπου και να δουλεύει – αν δουλεύει –καλά καλά “δεν θα μπορεί να πάρει τα πόδια του”.

Από την άλλη, αν νομίζουν οι τεμπέληδες ότι με την αναβλητικότητά τους νιώθουν πιο ευχάριστα συναισθήματα, από ότι αν εκπλήρωναν  τις υποχρεώσεις τους, απαντώνται οικτρά. Η ιδία η ζωή τους δεν πρόκειται να τους αφήσει. Το γεγονός είναι ότι δεν γνωρίζουν ότι μπορούν να βρουν ευχαρίστηση και με άλλες συνήθειες, που δεν επιβαρύνουν την υγεία τους .

Ας δούμε λοιπόν και την άλλη όψη του νομίσματος, προτείνοντας 4 συνήθειες που θα απογειώσουν την ποιότητα ζωής μας, τόσο βραχυπρόθεσμα, όσο και μακροπρόθεσμα.

Πρώτη δημιουργική συνήθεια είναι το να ξυπνάμε  νωρίς το πρωί. Προϋπόθεση φυσικά αποτελεί το να έχουμε κοιμηθούμε  αρκετές ώρες, δηλαδή τουλάχιστον 8.Ξυπνώντας νωρίς το πρωί έχουμε  περισσότερη ενέργεια, για βιοχημικούς λόγους,  καθώς  και περισσότερο χρόνο για να εκμεταλλευτούμε  τη μέρα μας στο έπακρο. Επιπλέον, αυτό είναι και μια δοκιμασία εξάσκησης της πειθαρχίας μας. Αποδεικνύουμε έμπρακτα στον εαυτό  μας αν μπορούμε  να τηρήσουμε όσα του υποσχόμαστε.  Αν πούμε “θέλω να ξυπνάω καθημερινά στις 8 το πρωί” και το κάνουμε, σημαίνει ότι έχουμε  επιτύχει τη δοκιμασία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΕΛΙΔΑ

Σελίδες: 1 2

Συντάκτης: Χάρης Μαυροκέφαλος, Φιλόλογος

Influence:

Γεννήθηκα το 1995 στην Αθήνα και είμαι αριστούχος απόφοιτος του τμήματος Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών…