Εάν όλοι μπορούσαν να καθαρίσουν την αυλή του σπιτιού τους, ο κόσμος θα ήταν πιο καθαρός, είχε πεί η Μητέρα …
4 προτάσεις για να πάψετε να σαμποτάρετε τον εαυτό σας
Ό,τι σκεφτόμαστε καθορίζει το πώς αισθανόμαστε και το πώς συμπεριφερόμαστε. Οπότε ποιο τρόπο σκέψης πρέπει να έχουμε για είμαστε ευχαριστημένοι από τον εαυτό μας; Σε αυτό το άρθρο θα σας αναφέρουμε 4 προτάσεις μας.
Είναι πολύ εύκολο να χαλάς τη διάθεσή σου με τις σκέψεις που κάνεις. Πολύ εύκολο είναι να πιστεύεις ότι δεν είσαι αρκετά καλός. Μπορεί να πιστεύεις ότι δεν είσαι αρκετά καλός για να κάνεις τη δουλειά των ονείρων σου ή να πάρεις την προαγωγή που θα ήθελες. Ή ότι δεν αξίζεις να βγεις ραντεβού με τον άνθρωπο που σε ελκύει ερωτικά.
Αυτές οι σκέψεις ή πεποιθήσεις όμως, σε συνδυασμό με το άγχος που μας προκαλούν, μπορούν τελικά να «τσακίσουν» την αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμησή μας. Νομίζω ότι οι περισσότεροι από εμάς βρισκόμαστε ή έχουμε βρεθεί σε μια τέτοια την κατάσταση. Διατηρώντας ωστόσο αυτές τις σκέψεις, αυτό που καταφέρνουμε τελικά είναι να μην κάνουμε αυτό που θέλουμε.
Οπότε τι μπορούμε να κάνουμε για να τα αλλάξουμε αυτά προς το καλύτερο;
1. Περιορίστε τις σκέψεις που κάνετε και σας σαμποτάρουν
Πολλές φορές δεν συνειδητοποιούμε ότι έχουμε μια εσωτερική φωνή που μας σαμποτάρει. Μια φωνή μέσα μας που καμιά φορά μας λέει ότι είμαστε τεμπέληδες ή ανάξιοι να κάνουμε κάτι. Κάποιες άλλες φορές βέβαια μπορεί να μας ενθαρρύνει σε δύσκολες στιγμές.
Ωστόσο δεν χρειάζεται να ακούτε ή να παίρνετε στα σοβαρά όλες τις σκέψεις που αναβλύζουν από το υποσυνείδητό σας. Όταν κάνουν την εμφάνισή τους οι περιοριστικές σκέψεις, αγνοήστε τες ή σταματήστε τες. Και μπορείτε να τις σταματήσετε με τη σκέψη ότι” δεν με εξυπηρετεί το να έχω περιοριστικές σκέψεις”.
2. Γράψτε σε ένα χαρτί τις αναμνήσεις για τις οποίες είστε περήφανος
Αναφέρετε τις στιγμές ή τις καταστάσεις που αισθανθήκατε υπερηφάνεια για το πώς ενεργήσατε. Για τις στιγμές εκείνες που τα πήγατε πολύ καλύτερα από ό,τι περιμένατε. Καταγράψτε κάποιες τέτοιες αναμνήσεις σας μια προς μια. Και κάθε φορά που αισθάνεστε αβέβαιοι ή ότι η αυτοπεποίθησή σας ελαττώνεται στο πλαίσιο μιας κατάστασης, υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι κάποτε στο παρελθόν τα καταφέρατε περίφημα. Γιατί να μην το κάνετε και τώρα;
3. Μην «χτυπάτε» τον εαυτό σας.
Υπάρχουν πολύ καλύτεροι τρόποι για να τον να παρακινήσετε. Με τον να τον «χτυπάτε», τελικά ίσως να τον αποθαρρύνετε εντελώς. Αντί να του δίνετε επιπλέον κίνητρα να συνεχίσει δυναμικά την προσπάθειά του, του τα αφαιρείτε.
Να είστε πιο ευγενικοί και πιο εποικοδομητικοί, όταν μιλάτε στον εαυτό σας. Το ότι έχουμε συνηθίσει να μιλάμε άσχημα στον εαυτό μας, δεν σημαίνει ότι μας εξυπηρετεί.
4. Αλλάξτε το περιβάλλον σας
Ίσως να χρειάζεται να κάνετε κάποιες αλλαγές στο περιβάλλον σας για να αισθανθείτε καλύτερα.
Οτιδήποτε δεχόμαστε ως ερέθισμα από το εξωτερικό περιβάλλουν, έχει μεγάλη επίδραση σε μας. Δεν έχει σημασία αν αυτές οι επιδράσεις είναι θετικές ή αρνητικές. Μπορεί να έχετε όμως και τοξικούς ανθρώπους στο περιβάλλον σας για παράδειγμα. Αυτοί είναι πιθανό να σας σαμποτάρουν με ποικίλους τρόπους.
______________________
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τοξικά συναισθήματα που μάς απομακρύνουν από την ευτυχία
______________________
Ρωτήστε τον εαυτό σας: Ποιοι άνθρωποι στη ζωή μου μού προκαλούν αρνητικά συναισθήματα;
Θα μπορούσε να είναι κάποιος:
- στην οικογένειά σας
- στη δουλειά σας
- στο σχολείο σας.
Έπειτα αναρωτηθείτε: Τι μπορώ να κάνω για να περνάω λιγότερο χρόνο με αυτούς τους ανθρώπους στην καθημερινότητά μου;
Θα κλείσουμε με δυο σχετικά με το θέμα μας αποφθέγματα…
“Κανείς δεν μπορεί να σας κάνει να αισθανθείτε κατώτεροι χωρίς τη συγκατάθεσή σας.”
Ε. Ρούσβελτ
“Έχετε επικρίνει τον εαυτό σας επί χρόνια και είδατε ότι δεν λειτούργησε. Δοκιμάστε λοιπόν τώρα να εγκρίνετε τον εαυτό σας και δείτε τι θα συμβεί.”
Louise L. Hay