4 ευρηματικές συνταγές με βασικό υλικό τις πιπεριές

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος

Η μαγειρική απαιτεί έμπνευση και δημιουργικότητα. Μερικά υλικά μπορούν να μας δώσουν τη ευελιξία που χρειαζόμαστε ώστε να φτιάξουμε όμορφα και γευστικά πιάτα. Ας δούμε λοιπόν τι μπορούμε να φτιάξουμε με βασικό υλικό μας τις πιπεριές.

Οι πιπεριές είναι ένα γευστικό υλικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές. Από τις γλυκές και φρέσκες πιπεριές μέχρι τις πιο ξινές ή καυτερές, υπάρχουν πολλοί τρόποι να τις αξιοποιήσετε στην κουζίνα σας.

Σαλάτες και δροσερά πιάτα:

Καπνιστή σαλάτα με πιπεριές:

  • 3-4 πιπεριές (μπορείς να χρησιμοποιήσεις διάφορα χρώματα για περισσότερη ποικιλία)
  • 1 κούπα πράσινης σαλάτας (μαρούλι, ρόκα, σπανάκι κλπ.)
  • 1 κούπα ψιλοκομμένης καπνιστής γαλοπούλας ή καπνιστού κοτόπουλου
  • 1/2 κούπα φέτας ή γραβιέρας, κομμένη σε κυβάκια
  • Ελαιόλαδο
  • Λεμόνι
  • Αλάτι και πιπέρι

Οδηγίες:

  • Κόψε τις πιπεριές σε μεγάλα κομμάτια και ψήστε τις στο φούρνο ή στο γκριλ μέχρι να μαλακώσουν και να αποκτήσουν ελαφριά κρούστα. Αφαίρεσε τη φλούδα από τις πιπεριές μετά το ψήσιμο και κόψε τις σε λωρίδες.
  • Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακάτεψε τη σαλάτα με τις κομμένες πιπεριές, την καπνιστή γαλοπούλα ή κοτόπουλο και το τυρί.
  • Προσθέστε μια δόση ελαιόλαδου, τον χυμό από μισό λεμόνι, αλάτι και πιπέρι σύμφωνα με τα γούστα σου.
  • Ανακάτεψε καλά ώστε όλα τα συστατικά να αναμιχθούν και να απορροφήσουν τα αρώματα του λεμονιού και του ελαιολάδου.
  • Σέρβιρε τη σαλάτα σε ένα όμορφο πιάτο και απόλαυσέ την!

Πιπεριές γεμιστές με τυρί:

4_eyrhmatikes_syntages_me_vasiko_yliko_tis_piperies

  • 4-6 μεγάλες πιπεριές
  • 200γρ φέτα ή άλλο τυρί της αρεσκείας σου (π.χ. κρέμα τυρί, γραβιέρα, ένταμ)
  • 1 ντομάτα, ψιλοκομμένη
  • Φρέσκα βότανα της επιλογής σου (βασιλικό, δυόσμο, φρέσκο θυμάρι)
  • Αλάτι και πιπέρι
  • Λάδι ελιάς
  • Παρμεζάνα ή τρυμμένο τυρί

Οδηγίες:

  • Πλένεις τις πιπεριές και τις κόβεις στη μέση. Αφαιρείς το κοτσάνι τους και τις καθαρίζεις από τα σπόρια και τα μεμβράνες.
  • Σε ένα μπολ, ανακατεύεις το τυρί με τη ντομάτα, τα ψιλοκομμένα βότανα, αλάτι και πιπέρι. Αν θέλεις, μπορείς να προσθέσεις λίγο τριμμένο τυρί για περισσότερη γεύση.
  • Γεμίζεις τις πιπεριές με το μείγμα τυριών και ντομάτας.
  • Τοποθετείς τις πιπεριές σε ένα ταψί. Ρίχνεις λίγο ελαιόλαδο πάνω από τις πιπεριές και τοποθετείς λίγη τριμμένη παρμεζάνα ή άλλο τυρί.
  • Ψήνεις τις πιπεριές στο προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 25-30 λεπτά, μέχρι να γίνουν χρυσοκόκκινες

Κυρίως πιάτα:

Σούπα  με κρέμα πιπεριάς:

4_eyrhmatikes_syntages_me_vasiko_yliko_tis_piperies

  • 5-6 μεγάλες πιπεριές
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 πατάτα, κομμένη σε κύβους
  • 4 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών ή νερό
  • 1 φλιτζάνι γάλα ή κρέμα γάλακτος
  • Λάδι ελιάς
  • Αλάτι και πιπέρι
  • Φρέσκα βότανα (βασιλικό, θυμάρι, δυόσμο) για διακόσμηση

Οδηγίες:

  • Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 200°C. Βάζεις τις πιπεριές σε ένα ταψί και ψήνεις για περίπου 20-25 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να αποκτήσουν ελαφριά κρούστα. Αφαιρείς τις από το φούρνο και τις αφήνεις να κρυώσουν για λίγο.
  • Αφαιρείς τη φλούδα και τα σπόρια από τις πιπεριές και τις κόβεις σε μικρά κομμάτια.
  • Σε μια κατσαρόλα, ζεσταίνεις λίγο λάδι ελιάς και σοτάρεις το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτεις το σκόρδο και συνεχίζεις το σοτάρισμα για λίγο ακόμη.
  • Ρίχνεις τα κομμένα κομμάτια πιπεριάς και την πατάτα στην κατσαρόλα και ανακατεύεις καλά.
  • Προσθέτεις τον ζωμό ή το νερό και αφήνεις τα υλικά να βράσουν. Χαμηλώνεις τη φωτιά και αφήνεις το μείγμα να σιγοβράσει για περίπου 15 λεπτά, μέχρι η πατάτα να μαλακώσει.
  • Χρησιμοποιώντας ένα μπλέντερ ή μίξερ χειρός, αναμιγνύεις το μείγμα μέχρι να γίνει λεία κρέμα.
  • Επιστρέφεις τη σούπα στην κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και προσθέτεις το γάλα ή την κρέμα γάλακτος. Ανακατεύεις καλά και αφήνεις τη σούπα να ζεσταθεί χωρίς να βράσει.
  • Γεύσου και ισορρόπησε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι αν χρειάζεται.
  • Σερβίρεις τη σούπα με κρέμα πιπεριάς σε μπωλ και τη διακοσμείς με φρέσκα βότανα πριν τη σερβίρεις. Απολαμβάνεις τη ζεστή σούπα με φρέσκο ψωμί ή κρουτόν.

Η πίτα με πιπεριές είναι μια υπέροχη επιλογή για ένα νόστιμο και ελαφρύ γεύμα! Ακολούθησε αυτήν τη συνταγή για μια γευστική πίτα με πιπεριές:

Υλικά:

  • 1 φύλλο ζύμης για πίτα
  • 4-5 πιπεριές (διαφορετικών χρωμάτων για περισσότερη ποικιλία), κομμένες σε λεπτές φέτες
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 200γρ φέτα, ξερή ή τυρί της επιλογής σου, κομμένο σε κυβάκια
  • 3 αυγά
  • 200ml γάλα
  • Λάδι ελιάς
  • Αλάτι και πιπέρι

Οδηγίες:

  • Προθερμαίνεις το φούρνο στους 180°C.
  • Ανοίγεις το φύλλο ζύμης και τοποθετείς σε ένα ταψί για πίτα, αφήνοντας τις άκρες να ξεπερνούν ελαφρά το ταψί.
  • Στην επιφάνεια του φύλλου ζύμης, απλώνεις τις φέτες πιπεριάς και το ψιλοκομμένο κρεμμύδι.
  • Πασπαλίζεις την πίτα με τα κυβάκια τυριού.
  • Σε ένα μπολ, χτυπάς τα αυγά και προσθέτεις το γάλα. Αλατίζεις και πιπερώνεις σύμφωνα με τα γούστα σου και ανακατεύεις καλά.
  • Ρίχνεις το μείγμα αυγού και γάλατος πάνω στα υλικά στο ταψί.
  • Ψήνεις στο φούρνο για περίπου 25-30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η ζύμη και να δεις ότι οι πιπεριές έχουν μαλακώσει και ψηθεί ελαφρά.
  • Αφού είναι έτοιμη, βγάζεις την πίτα από το φούρνο και την αφήνεις να κρυώσει ελαφρά πριν την κόψεις και τη σερβίρεις.

Απολαμβάνεις την πίτα με πιπεριές ως κυρίως πιάτο ή ως ελαφρύ γεύμα, και μπορείς να τη συνοδεύσεις με μια φρέσκια σαλάτα!

Οι πιπεριές είναι ένα πολύ ευέλικτο υλικό στην κουζίνα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές. Ανάλογα με την ποικιλία των πιπεριών και την προσωπική σας προτίμηση στη γεύση, μπορείτε να δημιουργήσετε ποικιλία από φανταστικά πιάτα με αυτό το εκπληκτικό υλικό.

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.