4 βασικοί λόγοι για να αποκτήσεις οικολογική συνείδηση

Συντάκτης: Σοφία Σιμέλα Θωίδη

Στις μέρες μας δύσκολα συναντάμε ανθρώπους που να διαθέτουν αυτό το «χάρισμα» της οικολογικής συνείδησης. Οι πιο πολλοί από εμάς νιώθουμε πως αυτό που λέγεται ¨οικολογική συνείδηση¨ είναι κάτι που θα καταστρέψει την άνετη και εύκολη ζωή μας. Για αυτό το λόγο κι όλας η αντίδραση μας είναι τόσο ψυχρή και ουδέτερη. Ωστόσο είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε τα οφέλη του να είναι κανείς ευαισθητοποιημένος στα περιβαλλοντικά ζητήματα. Αλήθεια, τι μπορεί να προσφέρει μια στάση σωστής αντίληψης των οικολογικών προβλημάτων στην ανθρωπότητα, σε εμάς τους ίδιους και στο παρόν και το μέλλον μας; Ιδού οι απαντήσεις!

Λιώσιμο των πάγων

4 βασικοί λόγοι για να αποκτήσεις οικολογική συνείδηση

Εδώ και μερικές δεκαετίες έχει παρατηρηθεί πως οι πάγοι στην Ανταρκτική -και όχι μόνο- έχουν αρχίσει και λιώνουν. Τι μπορεί να σημαίνει αυτό; Μα φυσικά πως αλλάζει η δομή της γης. Η στάθμη του νερού ανεβαίνει λόγω των λιωμένων πάγων με αποτέλεσμα να χάνονται εκτάσεις γης κάτω από το νερό. Πολλά ζώα πνίγονται και η απόρροια αυτού είναι να χαθούν διάφορα είδη ζώων κάτω από το νερό. Αυτό είναι κάτι εξαιρετικά επικίνδυνο και ειδικά για όσα είδη ζώων κατατάσσονται στα υπό εξαφάνιση!

Αύξηση της θερμοκρασίας 

4 βασικοί λόγοι για να αποκτήσεις οικολογική συνείδηση

Η βασική αιτία που προκαλεί το λιώσιμο των πάγων είναι η σταδιακή αύξηση της θερμοκρασίας. Η θερμοκρασία αλλάζει φέρνοντας ένα «αφύσικο καλοκαίρι» σε όλο τον πλανήτη. Αυτό επηρεάζει αυτόματα και την ανθρωπότητα. Οι δυνατές ακτίνες του ηλίου διαπερνούν τον προστατευτικό κλοιό της ατμόσφαιρας με αποτέλεσμα να πέφτουν αμέσως πάνω στη γη, άρα και στην ανθρώπινη επιδερμίδα προκαλώντας της πολλαπλά εγκαύματα. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν πάθει σημαντικά εγκαύματα τα τελευταία χρόνια λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας.

Τρύπα του όζοντος

4 βασικοί λόγοι για να αποκτήσεις οικολογική συνείδηση

Ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα της κλιματικής αλλαγής είναι η τρύπα που έχει δημιουργηθεί στο όζον. Μέσω αυτής της αλλοίωσης ουσιαστικά που συνέβη στο όζον, οι ακτίνες του ηλίου μπορούν και εισέρχονται στην ατμόσφαιρα μας. Για αυτό το λόγο και ο ήλιος γίνεται πιο επικίνδυνος, γιατί έχουμε χάσει την ασπίδα μας

Το μέλλον της ανθρωπότητας

4 βασικοί λόγοι για να αποκτήσεις οικολογική συνείδηση

Εφόσον το γήινο περιβάλλον αλλάζει, είναι απολύτως φυσιολογικό να αλλάξει και η ζωή των ανθρώπων. Για αυτόν ακριβώς το λόγο η ανθρωπότητα και τα παιδιά μας ειδικά, όπως και τα υπόλοιπα είδη ζώων, θα ζήσουν σε έναν κόσμο αβεβαιότητας με τη γη να καταστρέφεται μέρα με τη μέρα

Για όλους λοιπόν τους παραπάνω λόγους καταλαβαίνουμε πως είναι σημαντικό κάθε ένας από εμάς να αποκτήσει οικολογική συνείδηση προκειμένου να καταφέρουμε να αντιστρέψουμε όσο γίνεται την τωρινή καταστροφική κατάσταση που έχουμε επιβάλει στον πλανήτη μας. 

Συντάκτης: Σοφία Σιμέλα Θωίδη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.