4 αποστολές εθελοντών στην Ευρώπη από την ΕΛΙΞ!

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου

Για έναν πιο όμορφο κόσμο με αλληλεγγύη, νέες εμπειρίες και επαφή με ξένες κουλτούρες… ας προχωρήσουμε προς τον εθελοντισμό! Με τις νέες τετράμηνες αποστολές εθελοντών στη Γαλλία, την Εσθονία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιταλία να κατέχουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο, η ΕΛΙΞ στο πλαίσιο του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Εθελοντικής Υπηρεσίας (EVS) καλύπτει κάθε ανάγκη για προσφορά και φιλανθρωπία. Πρόκειται για το πρόγραμμα «4×4 προτάσεις για EVS» με τίτλο “La Team”, το οποίο προωθείται από το CVA δίκτυο και έχει ως στόχο τη διατήρηση του περιβάλλοντος σε ευρωπαϊκή κλίμακα…

«Ο ρόλος μου ήταν να βοηθάω τους δασκάλους και να ασχολούμαι με τις δραστηριότητες μετά το σχολείο, όπως είναι οι περίπατοι στα πάρκα, οι επισκέψεις κ.α.. Είναι βέβαιο ότι θα εκπλαγείτε με τον τρόπο ζωής εκεί. Για μένα, ήταν απλά μια μεγάλη εμπειρία και είμαι πραγματικά ευγνώμων που απέκτησα τέτοιες στιγμές στη ζωή μου», αναφέρει ένας εθελοντής σε ένα διαφορετικό πρόγραμμα EVS.

Παροχές προγράμματος “La Team

Με κίνητρο την ανάπτυξη της συλλογικότητας και της ευαισθητοποίησης για το περιβάλλον, το πρόγραμμα ολοκληρώνεται μέσα σε 4 μήνες, με 4 εθελοντές να εργάζονται από κοινού σε 4 διαφορετικές χώρες. Η έννοια της “La Team” αφορά την προώθηση της ενεργού συμμετοχής του ευρωπαίου πολίτη σε διάφορα περιβαλλοντικά έργα σε όλη την Ευρώπη. Βέβαια, καθ ‘όλη τη διάρκεια του σχεδίου ΕΕΥ, οι εθελοντές θα εργαστούν μαζί σε ομάδες σε τοπικό επίπεδο και θα φιλοξενηθούν από φορείς της ανάλογης χώρας. Απαραίτητη κρίνεται η γλωσσική και πολιτισμική κατάρτιση, ενώ ταυτόχρονα βασική προϋπόθεση συμμετοχής αποτελεί η ηλικία μέχρι 30 ετών. Το πρόγραμμα δεν απαιτεί κανένα οικονομικό κόστος συμμετοχής.

Η έναρξη του “La Team” έχει προγραμματιστεί για την 1 Ιουνίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2012 (4 μήνες) και η προθεσμία των αιτήσεων παίρνει παράταση μέχρι και την άλλη εβδομάδα.. Οι εργασίες σε λιβάδια, δασικές περιοχές και βιότοπους θα χαρίσουν σε κάθε εθελοντή μοναδικές στιγμές και μελλοντικές δεξιότητες. Το 90% των εισιτήριων μετάβασης και επιστροφής στη χώρα, η διαμονή, η διατροφή, η ασφάλιση υγείας για το διάστημα της εθελοντικής υπηρεσίας και η χορήγηση πιστοποιητικού συμμετοχής αποτελούν λίγες από τις παροχές του προγράμματος. Παράλληλα, κάθε εθελοντής θα έχει ένα μηνιαίο επίδομα της τάξης των 90-110 ευρώ, ανάλογα με την χώρα της επιλογής του.

«4×4 προτάσεις για EVS»

Γαλλία: Σκοπός είναι η παροχή βοήθειας στην ανάπτυξη, τη διατήρηση και την συντήρηση των περιοχών στον υγρότοπο του Moulin du Châtenay. Ταυτόχρονα, οι εθελοντές καλό είναι να αναπτύσσουν δεσμούς με την περιοχή και τους κατοίκους της, ενώ παράλληλα θα φιλοξενούνται από τον Βιολογικό σταθμό του Paimpont.

-Εσθονία: Σημαντικό θεωρείται να διαφυλαχθεί η φυσική ποικιλομορφία της Εσθονίας. Οι εθελοντές αναμένεται να εργάζονται περίπου 40 ώρες την εβδομάδα από τις 9:00 μέχρι τις 17:00. Η βασική διαμονή τους θα βρίσκεται σε σπίτια φοιτητών του Πανεπιστημίου του Tartu. Οι μετακινήσεις των εθελοντών θα είναι αρκετές.

Ηνωμένο Βασίλειο: Οι εθελοντές θα λαμβάνουν μέρος σε δραστηριότητες στις αστικές και αγροτικές περιοχές της Κεντρικής Σκωτίας, όπως είναι η δενδροφύτευση και διοργάνωση εκδηλώσεων για την παράδοση και το περιβάλλον. Παράλληλα, θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μαθήματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ψυχικής υγείας και βιογραφικά εργαστήρια. Η διαμονή θα παρέχεται από το Πανεπιστήμιο του Stirling.

-Ιταλία: Οι εθελοντές θα μετακινηθούν στη Λομβαρδία (βόρεια Ιταλία) και στο “Palude di Brivio” και θα έχουν την ευκαιρία να εργαστούν στα φυσικά δάση της περιοχής. Πρόκειται να συνεργαστούν και να αναπτύξουν την ομαδική εργασία, όσον αφορά τον καθαρισμό, τη διατήρηση και διαχείριση των δασικών περιοχών και τη συμμετοχή σε πολιτιστικές εκδηλώσεις. Οι εθελοντές θα φιλοξενηθούν από την ΜΚΟ Legambiente.


Διαδικασία Συμμετοχής σε πρόγραμμα EVS

Για δήλωση ενδιαφέροντος στείλτε στο volunteers@elix.org.gr. την φόρμα «Application form LA TEAM», που βρίσκεται στο επίσημο site της ΕΛΙΞ, μαζί με ένα βιογραφικό, μια φωτογραφία και μια επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος στα αγγλικά. Για την αποφυγή πιθανών προβλημάτων, η ΕΛΙΞ έχει συντάξει ένα συμφωνητικό που πρέπει να διαβαστεί από κάθε υποψήφιο. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε το site http://www.elix.org.gr/

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.