4 απλοί τρόποι να αναθρέψεις έναν μικρό οικολόγο

Συντάκτης: Flowmagazine

Το φετινό καλοκαίρι έδωσε πολλές δυσάρεστες αφορμές σε όλους στην Ελλάδα να ακούσουν και να συζητήσουν για την κλιματική αλλαγή και όσα σχετικά συμβαίνουν στον πλανήτη μας. Παρατεταμένος, ανυπόφορος καύσωνας και πυρκαγιές τεράστιας έντασης και έκτασης άφησαν πίσω τους μία ανυπολόγιστη καταστροφή για τη φύση και επομένως και τη δική μας ποιότητα ζωής. Αν φέτος πρωτομιλήσατε σε μικρά παιδιά πιο ουσιαστικά για το περιβάλλον, έγινε η αρχή μιας σωστής περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, αλλά οπωσδήποτε δεν αρκεί μόνο σε καταστροφές να μιλάμε στα παιδιά γι’ αυτά τα φλέγοντα ζητήματα. 

4 απλοί τρόποι να αναθρέψεις έναν μικρό οικολόγο

Ας δούμε με ποιους τρόπους βιωματικούς, ενταγμένους στην καθημερινή ζωή, μπορούμε να εξασφαλίσουμε ότι τα παιδιά μας αφενός θα γνωρίζουν, αφετέρου θα νοιάζονται ουσιαστικά:

  1. Μια πρώτη μεγάλη συζήτηση ας γίνει γύρω από το ζήτημα του πλαστικού. Τους εξηγούμε ότι το υλικό αυτό που βρίσκεται παντού γύρω μας αντέχει έως και 500 χρόνια, και ότι η ανακύκλωση είναι μια πολύ καλή λύση μεν, αλλά ακόμα καλύτερη λύση είναι ο περιορισμός στη χρήση του. Όταν αγοράζουμε τα γνωστά παιχνιδάκια «περιπτέρου», εκτός από οτιδήποτε άλλο, τούς δείχνουμε τη δυσαρέσκειά μας που θα βάλουμε «ένα ακόμα πλαστικό» στο σπίτι μας. Βάζουμε ρεαλιστικούς στόχους από κοινού με τα παιδιά μας, για παράδειγμα να μειώσουμε τα πλαστικά μπουκάλια νερού που αγοράζουμε. 
  2. Οποτεδήποτε μες το χρόνο έχει καλό καιρό, δίνεται τέλεια αφορμή για μικρές και διασκεδαστικές δράσεις ακτιβισμού: αγοράστε τους παιδικά γαντάκια κηπουρικής (θα βρείτε σε site κηπουρικής στο ίντερνετ) και ένα απόγευμα, με δυο σακούλες στο χέρι, καθαρίστε την αγαπημένη παραλία του εξοχικού σας, πάλι με έμφαση στα μικροπλαστικά, καλαμάκια, καπάκια, κομμάτια από μπαλόνια και κομφετί (αληθινό το παράδειγμα). Αν επί το έργον της καθαριότητας τούς λεχθεί ότι τα μικροπλαστικά καταλήγουν στο στομάχι μας ή ότι οι σακούλες γίνονται γεύμα θανάτου για τις θαλάσσιες χελώνες που τις περνούν για τις αγαπημένες τους μέδουσες, θα εντυπωσιαστούν και δεν θα το ξεχάσουν ποτέ. Μια τέτοια δράση το καλοκαίρι μπορεί να καταλήγει σε απογευματινή βουτιά φυσικά. Είναι η μικρή ανταμοιβή τους μαζί με ένα νόστιμο παγωτό!
  3. Παιχνίδια ρόλων και χιούμορ. Το χιούμορ, ως γνωστόν, βοηθάει σε κάθε δύσκολή ή εύκολη περίσταση με τα παιδιά, αλλά επίσης είναι κι ένα χρήσιμο εκπαιδευτικό εργαλείο. Παίζετε μαζί τους διάφορα αστεία σκετσάκια όπου εσείς, για παράδειγμα, μπορεί να «υποδύεστε»  έναν ανεύθυνο κάτοικο της πόλης που δηλώνει «εεε καλά, εγώ θα σώσω το πλανήτη;! Σιγά, με ένα τόσο δα σκουπιδάκι δεν έγινε και τίποτα!». Εκεί τα ρωτάτε να σας πουν τι θα απαντούσαν ή αν θα έκαναν μια ευγενική σύσταση σε κάποιον να μαζέψει κάτι που έριξε ή που άφησε πίσω του. Γελάνε οι μικροί οικολόγοι και κυρίως μπαίνουν στο νόημα που ήταν η βασική μας επιδίωξη.
  4. Παιδικά βιβλία που αναφέρονται στο περιβάλλον. Είναι υπέροχα, περιεκτικά και θα τα ξεφυλλίζετε μαζί τους με χαρά, καθώς θα μάθετε κι εσείς ενδιαφέροντα πράγματα για τη μαγεία της φύσης και τις απειλές που δέχεται από το είδος μας. Ενδεικτικά αναφέρονται τα εξής αγαπημένα και δοκιμασμένα για προσχολικές και πρωτοσχολικές κυρίως ηλικίες: 

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…