4+1 μύθοι για τη ρετινόλη

Συντάκτης: Αγγελική Κυριακού

Η ρετινόλη, το θαυματουργό αυτό συστατικό που προέρχεται από τη Βιταμίνη Α, έχει πολλαπλές δράσεις, όταν χρησιμοποιείται ως καλλυντικό σκεύασμα. Είναι κατάλληλη για την καταπολέμηση της ακμής, για τη λείανση των λεπτών γραμμών και το «γέμισμα» των ρυτίδων, ενώ η εφαρμογή της, κάνει την επιδερμίδα μας πιο λαμπερή και φωτεινή.

Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι είναι επιφυλακτικοί ως προς την ένταξη της ρετινόλης στην καθημερινή τους ρουτίνα, εξαιτίας των πολλών μύθων που υπάρχουν περί αυτού του συστατικού και, κυρίως, περί των αρνητικών επιπτώσεων που μπορεί να έχει στην επιδερμίδα μας. Μία απ’ τις πιο γνωστές φήμες για τη ρετινόλη, είναι ότι μπορεί να κάνει το δέρμα μας να ξεφλουδίσει και μία άλλη είναι ότι δεν πρέπει, σε καμία περίπτωση, να μας δει το φως του ήλιου, την περίοδο που τη χρησιμοποιούμε.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Βιταμίνη Α στη Skincare ρουτίνα σου


Παρακάτω θα εξηγήσουμε κατά πόσο οι διάφοροι μύθοι, γύρω από τη ρετινόλη, είναι αληθείς ή όχι, σύμφωνα με τη γνώμη μερικών δερματολόγων.

  • Πρέπει σε κάθε περίπτωση να αποφεύγουμε τον ήλιο

Το «σε κάθε περίπτωση» είναι λίγο απόλυτο. Ωστόσο, η παραπάνω θεωρία βασίζεται σε λογικά επιχειρήματα, αφού η ρετινόλη, καθιστά το δέρμα μας ευαίσθητο στις ακτίνες του ήλιου, οι οποίες είναι καταστροφικές για την επιδερμίδα μας, ακόμα κι όταν δε χρησιμοποιούμε ρετινόλη. Επομένως, η καθημερινή χρήση αντηλιακού, χειμώνα και καλοκαίρι, προστατεύει την επιδερμίδα μας από τις βλαβερές ακτίνες του ηλίου και είμαστε καλυμμένοι, ακόμα κι όταν χρησιμοποιούμε προϊόντα με βιταμίνη Α. Καλό θα είναι, όμως, να περιορίσουμε τη χρήση τους, μόνο κατά τη διάρκεια της βραδινής ρουτίνας περιποίησής μας, για να μην είναι άμεση η έκθεση στον ήλιο.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ρετινόλη: Το συστατικό της νύχτας


  • Η ρετινόλη λεπταίνει το δέρμα μας

Μολονότι η παραπάνω φράση είναι αληθής, δεν είναι τόσο τρομακτική όσο ακούγεται. Η ρετινόλη, λεπταίνει, μονάχα, το πιο πάνω στρώμα της επιδερμίδας μας, πράγμα που είναι καλό, καθώς προλαμβάνει το φράξιμο των πόρων, καθώς, επίσης, και την ανάπτυξη νεκρών κυττάρων.

  • Δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε προϊόντα με ρετινόλη στην περιοχή των ματιών

Η παραπάνω πρόταση φυσικά και αποτελεί μύθο, καθότι η ρετινόλη αποτελεί το νούμερο ένα αντιγηραντικό συστατικό, επομένως η περιοχή των ματιών, που πρώτη εμφανίζει ρυτίδες, τη χρειάζεται περισσότερο από όλες τις άλλες περιοχές του προσώπου. Ωστόσο, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με την έκθεση στον ήλιο, δηλαδή να φοράμε και στην περιοχή των ματιών αντηλιακό, καθώς, επίσης, να ενυδατώνουμε καλά την περιοχή αυτή.

  • Τα αποτελέσματα της ρετινόλης είναι εμφανή από τις πρώτες εβδομάδες

Μπορεί η ρετινόλη να αποτελεί προϊόν – θαύμα, τα αποτελέσματά της, όμως, δεν πρόκειται να φανούν εν μία νυκτί. Η υπομονή είναι αρετή, όπως πολύ σωστά λέγεται, οπότε και στην περίπτωση της ρετινόλης, καλό θα ήταν να μην περιμένουμε αποτελέσματα, πριν από τις 12 εβδομάδες εφαρμογής της.

  • Η ρετινόλη κάνει το δέρμα μας να ξεφλουδίζει

Η θεωρία αυτή ισχύει, αλλά δε θα πρέπει να μας κάνει να ανησυχούμε. Όπως είπαμε και παραπάνω, η ρετινόλη λεπταίνει το ανώτερο στρώμα της επιδερμίδας μας. Εάν σε αυτό το στρώμα υπάρχουν ρύποι και νεκρά κύτταρα, η ρετινόλη τα απομακρύνει και αυτή η διαδικασία είναι το λεγόμενο ξεφλούδισμα. Παρόλα αυτά, είναι πολύ σημαντική η ενυδάτωση της επιδερμίδας μας, όταν κάνουμε χρήση της ρετινόλης, όπως συμβαίνει με όλα τα δραστικά συστατικά και τα οξέα.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ρετινόλη: Γιατί δεν πρέπει να την παραλείπεις μετά τα 30


Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι, ότι όποιο προϊόν κι αν επιθυμούμε να εντάξουμε στην ρουτίνα μας, θα πρέπει πρώτα να συμβουλευόμαστε τον δερματολόγο μας, ούτως ώστε να βρούμε το καλύτερο και πιο ταιριαστό, για την επιδερμίδα μας, προϊόν.

Συντάκτης: Αγγελική Κυριακού,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.