3 θέσεις Yoga που βοηθούν τη στάση του σώματος

Συντάκτης: Παναγιώτης Ντόβας

Πολλές φορές θα έχεις ακούσει για προβλήματα των ανθρώπων με τη στάση του σώματός τους. Ακόμα περισσότερες φορές θα έχεις ακούσει φυσικοθεραπευτές να προτείνουν τη yoga για την αποκατάσταση των προβλημάτων αυτών. Ποιες θέσεις yoga μπορούν όμως να σε βοηθήσουν; 

H yoga είναι μια ιδιαίτερη γυμναστική, καθώς γυμνάζει σώμα και πνεύμα. Επικεντρώνεται στην αναπνοή σου. Η αναπνοή σου είναι ένας εύκολος και χρήσιμος τρόπος να έρχεσαι στο τώρα, καθώς και να ελέγχεις τις σκέψεις που κάνει το μυαλό σου.

Μια από τις διδαχές που αποκομίζεις κάνοντας yoga είναι πως κατά τη διάρκεια των αναπνοών οι σκέψεις έρχονται στο μυαλό σου και φεύγουν. Καμία σκέψη δεν είναι μόνιμη, αν δεν της το επιτρέψεις εσύ. 

Εκτός από τα οφέλη στη νοητική δραστηριότητα, η συχνή εξάσκηση yoga μας βοηθάει να διατηρούμε και να αναπτύσσουμε μια πιο σωστή στάση σώματος. Ορισμένες θέσεις της yoga που μας βοηθούν στη διαδικασία είναι οι εξής: 

#1. Η θέση του διαλογισμού 

Στη συγκεκριμένη θέση καθόμαστε οκλαδόν, με τεντωμένο τον κορμό, τραβώντας τους ώμους μακρυά από τα αυτιά. Οι παλάμες μας βρίσκονται είτε στην περιοχή της κοιλιάς είτε πάνω από τα γόνατα. Τα μάτια μας είναι κλειστά και το κεφάλι μας ίσιο. Τόσο η εισπνοή, όσο και η εκπνοή γίνονται από τη μύτη. Στη συγκεκριμένη αναπνοή που ονομάζεται διαφραγματική, στη φάση της εισπνοής, αέρας έρχεται από τη μύτη  και φτάνει μέχρι να φουσκώσει το διάφραγμά μας. Κρατάμε για λίγα δευτερόλεπτα την αναπνοή μας και εκπνέουν ελεγχόμενα από την μύτη. Σημαντικό είναι να υπάρχει το ίδιο χρονικό διάστημα τόσο στην εισπνοή όσο και στην εκπνοή. 

#2. Η θέση του παιδιού 

Η πραγματοποίηση της συγκεκριμένης θέσης yoga είναι απλή. Αρχικά, κάθεσαι στα γόνατα και στη συνέχεια χαμηλώνεις τον κορμό σου, μέχρι αγγίξει το πρόσωπό σου το στρώμα ή το πάτωμα. Στη συνέχεια τεντώνεις τα χέρια σου μπροστά από το κεφάλι και σταδιακά τεντώνεις την λεκάνη μέχρι το σημείο που οι γλουτοί σου ακουμπούν τις φτέρνες σου. 

Το πιο δύσκολο κομμάτι στη θέση αυτή είναι να ακουμπήσουν οι γλουτοί σου τις φτέρνες. Αν δεν το καταφέρεις από την πρώτη φορά, με λίγη εξάσκηση σίγουρα θα έχεις καλύτερα αποτελέσματα. Χρησιμοποιείται ως στάση ξεκούρασης.

#3. Θέση Κόμπρα 

Στη συγκεκριμένη θέση χρειάζεται να ξαπλώσεις μπρούμυτα. Τα χέρια σου βρίσκονται αριστερά και δεξιά του κεφαλιού με τις παλάμες σας να κοιτάνε προς τα κάτω. Ο θώρακας, με τη βοήθεια των αναπνοών, ανεβαίνει προς τα πάνω στηριζόμενος στα χέρια. 

Το επόμενο βήμα είναι να σηκώσεις και το κεφάλι προς τα επάνω, με τη λεπτομέρεια πως πηγούνι και μέτωπο πρέπει να είναι παράλληλα με το ταβάνι. Τα πόδια σου ακουμπούν στα πάτωμα σε όλη τη διάρκεια της θέσης αυτής. Eίναι μια θέση με πολλαπλά οφέλη, καθώς έπειτα από 3 λεπτά παραμονής παρατηρείται αύξηση των επιπέδων της τεστοστερόνης. Επίσης βοηθάει στην ενδυνάμωση της πλάτης, καθώς και στο καλύτερο άνοιγμα του θώρακα.

Η yoga ήταν μια παρεξηγημένη γυμναστική για αρκετά χρόνια, με αρκετούς στερεοτυπικούς συσχετισμούς πως είναι μόνο για το γυναικείο φύλο. Η αλήθεια είναι πως είναι μια αποδοτική γυμναστική και για τα δυο φύλα και η συστηματική της εξάσκηση βοηθάει τόσο το σώμα, όσο και το πνεύμα.

Συντάκτης: Παναγιώτης Ντόβας,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.