3 σημάδια ότι κάποιος κάνει καλό στην ψυχική σου υγεία

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου

Οι άνθρωποι έχουμε μια έμφυτη τάση να θέλουμε να συνδεόμαστε με τους άλλους ανθρώπους με οικειότητα και αγάπη. Οι υγιείς σχέσεις θα λέγαμε ότι αναδεικνύουν την καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας.

Μια υγιής σχέση δεν σημαίνει μια «τέλεια» σχέση, χωρίς διαφωνίες και μικρές εντάσεις. Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για το πως ενδέχεται να μοιάζει μια τέτοια σχέση.

Είναι ειλικρινής μαζί σου και δε σε κρίνει

Είναι δύσκολο να εμπιστεύεται κανείς ανθρώπους που δεν είναι πάντα ειλικρινείς. Οποιαδήποτε σχέση δεν πρόκειται να διαρκέσει αν στηριχτεί στο ψέμα. Η ειλικρίνεια δεν είναι πάντα εύκολη είναι όμως απαραίτητη για μια ουσιαστική σχέση. Αυτή είναι άλλωστε που κάνει μια δυνατή διαπροσωπική σχέση να ξεχωρίζει από μια αδύναμη.

Ξεκίνα με μικρά βήματα, μικρές αλήθειες που θα σε βοηθήσουν να φτάσεις ένα βήμα πιο κοντά στην απόλυτη αλήθεια. Ένας ειλικρινής άνθρωπος θα βρει τον τρόπο να σε κάνει ν΄ ακούσεις, όσο δύσκολα και δυσάρεστα είναι αυτά που θα σου πει. Βέβαια, αυτό μπορεί να γίνει μόνο όταν έχει χτιστεί εμπιστοσύνη κι αυτό γίνεται μόνο μέσα στο χρόνο και πάνω σε βάσεις ειλικρίνειας. 

Δε χρειάζεται μεγάλη ανάλυση. Όταν είσαι ειλικρινής, είσαι και έμπιστος. Μόλις κατακτήσεις την εμπιστοσύνη του άλλου, διαλύονται οι αμφιβολίες κι η σχέση γίνεται αγνή και δίχως σύννεφα και μάσκες. Σε ένα κόσμο που οι περισσότεροι κρύβονται πίσω από μάσκες και υποκρισία, εσύ κάνεις τη διαφορά κι αυτό φαίνεται!

Σε ακούει πραγματικά και με ενσυναίσθηση

Ενσυναίσθηση είναι η ικανότητα κατανόησης και ενίσχυσης της ανάπτυξης των άλλων καθώς και ο σωστός χειρισμός της διαφορετικότητας (Goleman, 1995). Ο όρος είναι άμεσα συνυφασμένος με την κοινωνική επίγνωση, τη δεξιότητα να αντιλαμβανόμαστε τι σκέφτονται οι άλλοι, ακόμα κι αν εμείς δεν αισθανόμαστε το ίδιο.

Χωρίς δεύτερη σκέψη, θα έλεγα ότι η ενσυναίσθηση οφείλει να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παιδαγωγικής διαδικασίας. Τα παιδιά, από μικρή ηλικία, δείχνουν ότι διαθέτουν την ικανότητα αυτή, αφού υπάρχει εγγενώς, αναπτύσσεται μετά τα δύο χρόνια μερικώς και μετά τα πέντε χρόνια με επάρκεια.

Η ενσυναίσθηση βοηθά στην οικοδόμηση σχέσεων και προωθεί την επιτυχία στον επαγγελματικό τομέα. Οι έφηβοι με ενσυναίσθηση γίνονται επιτυχημένοι ενήλικες, επειδή είναι περισσότερο επικεντρωμένοι στους στόχους τους. 

Σέβεται τα όρια που θέτεις

Μια υγιής σχέση στηρίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό, συμπεριλαμβανομένου του σεβασμού των συναισθηματικών, φυσικών και ψηφιακών ορίων του άλλου. Ο καθορισμός ορίων είναι μια ζωντανή διαδικασία μέσα σε  μια σχέση. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τις ανησυχίες, τα όρια, τις επιθυμίες και τα συναισθήματα του συντρόφου μας και να είμαστε προετοιμασμένοι να τα σεβαστούμε. Οι ανθρώπινες σχέσεις εξελίσσονται συνεχώς και όλοι έχουμε το δικαίωμα να αλλάξουμε ή να προσαρμόσουμε τα όριά μας όπως κρίνουμε ότι είναι απαραίτητο. 

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.