3 σημαντικές συμβουλές για ευαίσθητη επιδερμίδα

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου

Η επιδερμίδα του προσώπου μας είναι από τις πιο ευαίσθητες περιοχές του σώματός μας. Μπορεί να επηρεαστεί τόσο από εξωτερικούς παράγοντες (καιρός, περιβάλλον, μικρόβια) όσο και από εσωτερικούς (διατροφή, ψυχολογία, ορμόνες).

Το μυστικό όπλο για όλες τις ευαίσθητες επιδερμίδες είναι μια απλή ρουτίνα περιποίησης, χωρίς πολλά πολλά προϊόντα, με πιο ελαφριά σύσταση και ίσως στοχευμένη δράση ανάλογα τα επίπεδα ευαισθησίας. Μην ξεχνάς ότι όσο περισσότερα συστατικά περιλαμβάνει στη σύνθεσή του ένα καλλυντικό, τόσο πιο πιθανό είναι να προκαλέσει κάποιον ερεθισμό.

Βαμβακερά pads με φυσιολογικό ορό

Θα εκπλαγείς μόλις ανακαλύψεις ότι ο φυσιολογικός ορός αποτελεί μια αποδοτική λύση για το ερεθισμένο δέρμα. Συγκεκριμένα, καταπραΰνει εντυπωσιακά το ευαίσθητο δέρμα σε συνδυασμό με το αλατόνερο. Αλλά να θυμάσαι ότι το προϊόν που κάνει την πραγματική διαφορά, είναι η χρήση του ισοτονικού αλατούχου διαλύματος φυσιολογικού ορού.

3 σημαντικές συμβουλές για ευαίσθητη επιδερμίδα

Διατήρησε τα καλλυντικά σου στο ψυγείο

Μπορείς να αποθηκεύσεις τα καλλυντικά σου (τον ορό καθαρισμού, τις μάσκες και την ενυδατική σου), στο ψυγείο. «Κρυώνοντας» τα προϊόντα ομορφιάς σου, θα δεις μεγάλη διαφορά στην αλλαγή της θερμοκρασίας του προσώπου σου (θα μειωθεί) αλλά και στους ερεθισμούς.  

Μία καλή ενυδατική κρέμα ή ορός

Αυτό που χρειάζεσαι είναι μια κρέμα με πολλαπλά οφέλη, που δεν θα έχει μόνο τις βασικές θεραπευτικές ιδιότητες (να ηρεμήσει την επιδερμίδα, να την καταπραΰνει και να χαμηλώσει την θερμοκρασία), αλλά θα μπορεί να θεραπεύσει το κατεστραμμένο, ερεθισμένο δέρμα. Καλό θα είναι να συμβουλευτείς τον δερματολόγο ή τον φαρμακοποιό σου για να σε κατευθύνει στη σωστή επιλογή ανάλογα με τις ανάγκες σου.

Αν η ευαισθησία είναι ελαφριάς μορφής μπορείς να καταφύγεις και σε προϊόντα πιο φυσικά με βάση το υαλουρονικό οξύ, το κολλαγόνο ή τη ρετινόλη και συστατικά όπως το τριαντάφυλλο, η βρόμη, κερί μέλισσας και πολλά άλλα. Αν οι ανάγκες σου δεν είναι τόσο αυξημένες και το δέρμα σου δεν αντέχει το μοριακό βάρος μιας κρέμας, μπορείς να επιλέξεις κάποιον ορό στα μέτρα σου.

Προτίμησε προϊόντα σχεδιασμένα ειδικά για το ευαίσθητο δέρμα που δεν περιέχουν τους συνήθεις ερεθιστικούς παράγοντες, όπως οινόπνευμα, άρωμα, αιθέρια έλαια, συντηρητικά, θειικά άλατα.

3 σημαντικές συμβουλές για ευαίσθητη επιδερμίδα

Μερικές ακόμα συμβουλές

  • Έχε πάντα μαζί σου ένα mist που καταπραΰνει άμεσα τον ερεθισμό
  • Απόφυγε τον καθαρισμό με επιθετικά προϊόντα. Το σαπούνι και το ζεστό νερό λεπταίνουν σταδιακά τον επιδερμικό φραγμό. Προτίμησε δροσερό ή χλιαρό νερό όταν πλένεις το πρόσωπό σου –το πολύ μία φορά την ημέρα και διάλεξε προϊόντα καθαρισμού με ήπιες και ενυδατικές συνθέσεις.
  • Η απολέπιση πρέπει να γίνεται με ήπια προϊόντα και ποτέ όταν η επιδερμίδα είναι ιδιαίτερα ερεθισμένη.
  • Αν θέλεις να ενεργοποιήσεις την ελαστικότητα του δέρματός σου και να αποκτήσεις βαθιά ενυδάτωση στην ερεθισμένη επιδερμίδα σου, είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσεις ταυτόχρονα με την κρέμα νυκτός, μια κρέμα που θα ενισχύσει την ελαστικότητα. 

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.