3 ορμόνες πάντα σε ισορροπία για ένα όμορφο δέρμα

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

3 ορμόνες πάντα σε ισορροπία για ένα όμορφο δέρμαΓνωρίζετε πολύ καλά ότι οι ορμόνες σας παρουσιάζουν διακυμάνσεις τόσο κατά τη διάρκεια της περιόδου σας όσο και κατά τη διάρκεια ζωής σας. Ίσως, όμως, δεν έχετε συνειδητοποιήσει τους τρόπους με τους οποίους οι ορμόνες αυτές μπορούν να επηρεάσουν το δέρμα σας. Και κάποιες από αυτές τις αλλαγές θα μπορούσαν να επιφέρουν προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένης της αντίστασης στην ινσουλίνη.

Χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων

Τα οιστρογόνα είναι θηλυκές ορμόνες, υπεύθυνες για τη «γυναικεία αισθητική» εξηγεί η Δρ Booth. Στις γυναίκες, τα οιστρογόνα προέρχονται κυρίως από τις ωοθήκες. Κατά την εφηβεία, το οιστρογόνο επικοινωνεί επίσης και με άλλα μέρη του σώματος μέσω εξειδικευμένων υποδοχέων, προκαλώντας την ανάπτυξη του στήθους ή της καμπύλης στα ισχία και τους μηρούς.

Το οιστρογόνο διεγείρει επίσης την παραγωγή του υαλουρονικού οξέος. Παρέχει στο δέρμα την ικανότητα να αντισταθεί στο τέντωμα και διατηρεί την επιδερμίδα σφριγηλή και λεία. Παράλληλα, το οιστρογόνο ελαττώνει το μέγεθος των πόρων δημιουργώντας μια λεία επιφάνεια. Βοηθά επίσης στην αξιοποίηση του κολλαγόνου και της ελαστίνης, πρωτεΐνες που δίνουν στο δέρμα ελαστικότητα.

Ο μεγαλύτερος ένοχος, λοιπόν της χαλάρωσης του δέρματος και της απώλειας της ενυδάτωσης είναι τα χαμηλά επίπεδα των οιστρογόνων. Με μια απότομη πτώση των οιστρογόνων, το δέρμα δείχνει λεπτό, χλωμό και χαλαρό. Πιο συγκεκριμένα, οι λεπτές γραμμές μετατρέπονται σε βαθιές ζάρες. Οι περιοχές γύρω από τα μάτια και τα χείλη κρεμάνε ελαφρώς και χάνουν τη σφριγηλότητα. Το δέρμα επίσης δεν είναι ζωντανό και φρέσκο, καθώς μειώνεται η ροή του αίματος.

3 ορμόνες πάντα σε ισορροπία για ένα όμορφο δέρμαΥψηλά επίπεδα τεστοστερόνης

Το σώμα διατηρεί μια λεπτή ισορροπία μεταξύ των οιστρογόνων και της τεστοστερόνης. Η τεστοστερόνη διεγείρει το σμήγμα που είναι σημαντικό για την προστασία του δέρματος με φυσικά έλαια.

Μερικές φορές η ορμόνη αυτή αυξάνεται απότομα. Εάν η ισορροπία των οιστρογόνων και της τεστοστερόνης ανατραπεί, τότε οδηγούμαστε στην ακμή των ενηλίκων. Πολλές γυναίκες αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή με θεραπεία αποκατάστασης ορμονών. Αν το δέρμα σας είναι πάρα πολύ λιπαρό, ίσως χρειάζεται αύξηση της τεστοστερόνης.

Ορμόνες θυρεοειδούς

Οι ορμόνες του θυρεοειδούς δεν συνδέονται με τα οιστρογόνα και την τεστοστερόνη, αλλά έχουν την τάση να μειώνονται με την ηλικία.

Λοιπόν, πώς οι χαμηλές τιμές των ορμονών αυτών επηρεάζουν το δέρμα σας; Το δέρμα γίνεται ξηρό και εύθραυστο, ενώ είναι κρύο στην αφή και χλωμό.

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Influence:

Η Σάννα Νάνου γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1983. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης…