3 Εθελοντικές οργανώσεις που ίσως σε ενδιαφέρουν

Συντάκτης: Παναγιώτης Ντόβας

Ο εθελοντισμός είναι μια πράξη που βοηθάει τόσο στην επαγγελματική όσο και στην προσωπική εξέλιξη. Αν έχεις τη θέληση να συνεισφέρεις, μπορείς να ρίξεις μια ματιά σε αυτές τις εθελοντικές οργανώσεις.

Ο εθελοντισμός σε κάθε στάδιο ζωής

Είτε βρίσκεσαι στο τέλος των ακαδημαϊκών σπουδών σου, είσαι απόφοιτος ή ανήκεις σε οποιαδήποτε ηλικιακή και κοινωνική ομάδα, μπορείς να γίνεις εθελοντής και να προσφέρεις στον κόσμο. Σε αυτή σου την προσπάθεια υπάρχουν εθελοντικές οργανώσεις που σου κινούν το ενδιαφέρον. Ο εθελοντισμός είναι μια πράξη προς τον συνάνθρωπο και απέναντι στην ανθρωπότητα. Αυτό είναι το κύριο μήνυμα του εθελοντισμού: δίνεις απλόχερα στους ανθρώπους που περιμένουν το δικό σου χέρι βοηθείας. Σε αυτή την διαδικασία κερδίζεις και εσύ: μπορεί να μην είναι χρήματα, αλλά είναι κάτι εξίσου σημαντικό, και αυτό είναι η επένδυση στην ψυχική σου υγεία.

ΙΑΣΙΣ

Η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία ΙΑΣΙΣ ιδρύθηκε το 2005. Από το 2005 έως σήμερα στο επίκεντρό της βρίσκεται ο άνθρωπος. Βασικοί στόχοι του φορέα αποτελούν η παροχή ψυχοκοινωνικής στήριξης, η καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, η παροχή ψυχολογικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών, η δημιουργία ίσων ευκαιριών και νέων προοπτικών για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, η προαγωγή της ψυχικής υγείας, η παροχή ψυχιατρικής φροντίδας στην Κοινότητα με βάση τις αρχές της Κοινωνικής Ψυχιατρικής και της Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης, η παροχή εξειδικευμένων ψυχιατρικών υπηρεσιών και ψυχοεκπαιδευτικών παρεμβάσεων στα πρότυπα της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Όραμα του οργανισμού είναι η δημιουργία ενός κόσμου χωρίς διακρίσεις και χωρίς αδικία μέσω της εκπαίδευσης και της υποστήριξης. Οι αξίες που διέπουν την λειτουργία του είναι η αλληλεγγύη, η συνεργασία, η υποστήριξη και η φροντίδα.

SOFFA – Social Fashion Factory

Το SOFFA είναι το αειφόρο εργοστάσιο μόδας που παρέχει εργασία με σκοπό την ενσωμάτωση στην κοινωνία σε θύματα κακοποίησης και πρόσφυγες. Παράγει από φυσικά, τεχνητά ή ανακυκλωμένα βιοδιασπώμενα υλικά, παρέχει στα μέλη του πρόσβαση σε μηχανήματα και εκπαίδευση σχετικά με το πώς να είστε ηθικός και βιώσιμος επιχειρηματίας μόδας μέσω του SOFE HUB. Επιπλέον, προωθεί την ευαισθητοποίηση μέσω διαφόρων δραστηριοτήτων ως ιδρυτικό συμβούλιο της Fashion Revolution για την Ελλάδα. 

Το SOFFA είναι το αποτέλεσμα της συν-δημιουργίας μεταξύ διαφόρων ομάδων ενδιαφερομένων και ΜΚΟ, με μετόχους και συν-δημιουργούς τους αποκλεισμένους πληθυσμούς. Το SOFFA δημιουργεί αξία για όλους τους ενδιαφερόμενους, προσφέρει ηθική απασχόληση σε πρόσφυγες και επιζώντες της εμπορίας ανθρώπων. Παράγει βιώσιμα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα και ύλες. Προσφέρει εκπαίδευση σε άνεργους σχεδιαστές και νεοφυείς επιχειρήσεις για τη βιώσιμη επιχειρηματικότητα στη μόδα και τους παρέχει πρόσβαση σε μηχανήματα και βιώσιμες πρώτες ύλες. Τέλος, υλοποιεί δραστηριότητες ευαισθητοποίησης στο κοινό, διαμορφώνοντας τον ηθικό καταναλωτή του αύριο.

Women Do Business

Το Women Do Business είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που προάγει τη γυναικεία επιχειρηματικότητα και την κατάργηση στερεοτύπων μέσα από ποικίλες δράσεις. Η προσπάθεια αυτή ξεκίνησε από την Περιφέρεια της Κρήτης, όπου είναι η έδρα του οργανισμού. Ο σκοπός της οργάνωσης είναι η προαγωγή της γυναικείας επιχειρηματικότητας, η έμπνευση, η παρακίνηση και η υποστήριξη των γυναικών που επιθυμούν να υλοποιήσουν την ιδέα τους ως επιχείρηση. 

Βασική αποστολή του οργανισμού είναι η συνεισφορά στην αλλαγή των περιοριστικών πεποιθήσεων και στερεοτύπων γύρω από το γυναικείο φύλο μέσα από την ανάδειξή τους στο επιχειρείν. Οι αξίες σύμφωνα με τις οποίες πορεύονται είναι η αξιοπιστία, η ακεραιότητα, η δημιουργικότητα, η ισότητα, η καινοτομία, η συνεργασία, η αφοσίωση, η πίστη, το πάθος, ο εθελοντισμός και η εξέλιξη.

Συντάκτης: Παναγιώτης Ντόβας,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.