3 απαραίτητα βιβλία για νέες μαμάδες

Συντάκτης: Ευφροσύνη Σπύρου

Μετά από μία σωματική και ψυχική καταπόνηση 9 μηνών εγκυμοσύνης, οι μαμάδες καλούνται να προσαρμοστούν σε μια νέα πραγματικότητα. Η νέα τους ζωή περιστρέφεται γύρω από το μικροσκοπικό πλάσμα που μόλις έφεραν στον κόσμο και που εξαρτάται απόλυτα από αυτές∙ μία σκέψη που μπορεί να τις αγχώνει και ταυτοχρόνως να τις εξουθενώνει.

Ωστόσο, στην αγορά κυκλοφορεί μία πληθώρα βιβλίων και οδηγών με επιστημονικό υπόβαθρο και φιλικών προς τον αναγνώστη, τα οποία μπορούν να λύσουν τις απορίες τους και να διαφωτίσουν τον θολό και γεμάτο αγωνίες, κόσμο της γονεϊκότητας. Παρακάτω παρατίθενται τρεις από τους βασικότερους τίτλους που μπορούν να προμηθευτούν οι γονείς, για να βελτιώσουν την καθημερινότητά τους.

«Η φροντίδα του μωρού και του μικρού σας παιδιού», της Αμερικανικής Παιδιατρικής Ακαδημίας, εκδόσεις Ποταμός

Το βιβλίο συμπυκνώνει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που χρειάζεται μία μητέρα, γύρω από τα θέματα φροντίδας του παιδιού, από τη γέννησή του έως την ηλικία των 5 ετών. Το εγχειρίδιο συγκεντρώνει τη σύγχρονη επιστημονική έρευνα σε συνδυασμό με την εμπειρία 75 κορυφαίων παιδιάτρων, υπό την εποπτεία της Αμερικανικής Παιδιατρικής Ακαδημίας.

Ο τόμος είναι γραμμένος με απλό και κατανοητό τρόπο, διαθέτει 350 σχεδιαγράμματα και παρέχει τις σημαντικότερες πληροφορίες που χρειάζεται μία νέα μητέρα, για να διασφαλίσει στο παιδί της τα πολυτιμότερα αγαθά, τη σωματική και ψυχική υγεία.

Το βιβλίο περιλαμβάνει έναν μηνιαίο οδηγό του πρώτου έτους της ζωής του μωρού και δίνει όλες τις πληροφορίες σχετικά με την αναμενόμενη ψυχοσωματική του ανάπτυξη.

Επιπλέον, διαθέτει έναν ετήσιο οδηγό για τις ηλικίες από τριών έως πέντε ετών, με πρακτικές συμβουλές για την αντιμετώπιση όλων των θεμάτων, που σχετίζονται με αυτή την αναπτυξιακή φάση του παιδιού.

Ακόμη, στον οδηγό παρατίθενται σημαντικές ενδείξεις που θα κινητοποιήσουν τη μητέρα να αντιμετωπίσει τυχόν προβλήματα που μπορούν να παρουσιαστούν στα πρώιμα αυτά στάδια.

Επιπρόσθετα, στο εγχειρίδιο υπάρχει κατάλογος κατάλληλων δραστηριοτήτων και παιχνιδιών, ανάλογα με την ηλικία και συμβουλές για την εξασφάλιση όσο το δυνατόν σωστότερης αγωγής.

Τέλος, πραγματεύεται ορισμένα σοβαρά ιατρικά ζητήματα, που ενδεχομένως θα συναντήσουν οι γονείς στα πρώτα πέντε χρόνια της ζωής του παιδιού τους, όπως τα συνηθισμένα λοιμώδη νοσήματα, μυοσκελετικά προβλήματα κ.α. Επομένως, το βιβλίο αυτό αποτελεί μία χρήσιμη -αν όχι απαραίτητη- προσθήκη στη βιβλιοθήκη, κάθε νέας μητέρας και κάθε οικογένειας.

«Τι να περιμένεις τον πρώτο χρόνο του μωρού σου», εκδόσεις Διόπτρα

Το βιβλίο είναι ένας κατατοπιστικός οδηγός, που εξηγεί μήνα προς μήνα, όσα πρέπει να γνωρίζουν οι μητέρες και γενικότερα οι γονείς, για τον πρώτο χρόνο της ζωής του μωρού τους. Το εγχειρίδιο είναι απλό και σαφές, για να γίνεται κατανοητό από τον οποιοδήποτε, χωρίς ορολογίες και παρέχει επεξηγήσεις, όπου αυτό χρειάζεται.

Επιπλέον, περιλαμβάνει ουσιαστικές πληροφορίες για τη σωματική και διανοητική ανάπτυξη των μωρών, για τη διατροφή τους, τον ύπνο τους, τις ασθένειες και την ασφάλειά τους, ανάλογα με την ηλικία τους.

Στο τέλος κάθε κεφαλαίου υπάρχουν πιθανά ερωτήματα που μπορεί να απασχολήσουν τους νέους γονείς και οι απαντήσεις τους, όπως: «Πώς μπορώ να καταλάβω ποτέ το μωρό μου είναι πραγματικά άρρωστο;», «Πώς μπορώ να δημιουργήσω μία ρουτίνα ύπνου για το μωρό μου;» ή «Ποια είναι η κατάλληλη στιγμή για τον απογαλακτισμό του μωρού;».

Το βιβλίο αυτό αποτελεί ένα εξαιρετικά ευχάριστο και καλογραμμένο ανάγνωσμα, που ανακουφίζει από όλες σχεδόν τις ανησυχίες, κάθε νέα μαμά.

«Ο ύπνος και τα παιδιά υπάρχει λύση!» εκδόσεις Μίνωας

Η πρώτη δυσκολία και συνάμα η πρώτη αλλαγή στην καθημερινότητα μιας νέας μαμάς είναι η έλλειψη ύπνου. Ο ύπνος του βρέφους είναι ακατάστατος, καθώς δεν έχει τελειοποιηθεί ακόμα ο κιρκάδιος ρυθμός του, ο βιορυθμός που συντονίζει το βιολογικό μας ρολόι με τις κινήσεις του ήλιου, την ανατολή και τη δύση του.

Το βιβλίο στοχεύει στο να ενημερώσει τις μητέρες, για τις συνήθειες ύπνου των βρεφών τους και να τις βοηθήσει να καθιερώσουν απλές μεθόδους, ώστε να τον ρυθμίσουν προς όφελος της οικογένειας.

Ο τόμος στηρίζεται σε συμβουλές κορυφαίων επιστημόνων και σε χρήσιμες πρακτικές πληροφορίες άλλων μαμάδων, που έχουν βιώσει τις ίδιες δυσκολίες ύπνου, κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής των παιδιών τους.

Συγκεκριμένα, μέσα από τη βιωματική ανάλυση και την παράδοση στρατηγικών και λύσεων ύπνου, μπορούν να βοηθηθούν οι νέοι γονείς να εκπαιδεύσουν το μωρό τους, ώστε να κοιμάται σταδιακά όλη τη νύχτα. Συνοψίζοντας, οι μητέρες που θα διαβάσουν αυτό το βιβλίο, θα κατανοήσουν τις ανάγκες των μωρών τους, σε σχέση με τον ύπνο και θα ανακαλύψουν τρόπους, προκειμένου να σταθεροποιήσουν τις συνήθειες ύπνου του παιδιού και όλης της οικογένειας εν γένει. Τέλος, οι μαμάδες θα βρουν απαντήσεις για το νυχτερινό τάισμα, το κλάμα του μωρού και για το αν πρέπει να κοιμούνται μαζί του.

Εντέλει ο χρόνος μιας νέας μητέρας και ενός νέου πατέρα είναι αρκετά περιορισμένος, καθώς οι νέοι γονεϊκοί τους ρόλοι απαιτούν επαγρύπνηση σχεδόν 24 ώρες το εικοσιτετράωρο.

Εντούτοις, αυτός ο ελάχιστος χρόνος που μπορεί να διαθέτουν, αξίζει να γεμίσει με την ανάγνωση χρήσιμων βιβλίων, που θα τους βοηθήσουν να ξεπεράσουν τις «συμπληγάδες» του πρώτου καιρού με το μωρό τους στο σπίτι.

Συντάκτης: Ευφροσύνη Σπύρου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.