3 αμφιλεγόμενες χημικές ουσίες για την υγεία των παιδιών σας

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Μυρίζει όμορφα. Το δέρμα του παιδιού σας είναι απαλό. Και όλοι οι φίλοι του χρησιμοποιούν τα ίδια προϊόντα. Είναι, όμως, η πιο υγιεινή επιλογή; Η επιλογή σαμπουάν, λοσιόν και άλλων προϊόντων προσωπικής φροντίδας για τα παιδιά είναι ένα δύσκολο εγχείρημα. Και αυτό γιατί, αν και έχει υπάρξει μεγάλη προσοχή σχετικά με τις χημικές ουσίες όπως τις φθαλικές ενώσεις, τις παραβένες και τη φορμαλδεΰδη, βρέθηκε σε πολλά προϊόντα προσωπικής φροντίδας ότι δεν είναι σαφές ποιοι είναι οι κίνδυνοι. Ρίξτε μια ματιά στις τρεις αυτές από τις πιο κοινές αμφιλεγόμενες χημικές ουσίες, ενώ η επιστήμη θα προσπαθήσει να αποφανθεί αν είναι επιβλαβείς για τα παιδιά σας.

Φθαλικές ενώσεις

Οι φθαλικές ενώσεις λειτουργούν ως μαλακτικά σε προϊόντα προσωπικής φροντίδας όπως καλλυντικά και σαμπουάν, καθώς και εύκαμπτο πλαστικό, όπως τα παιδικά παιχνίδια. Αρκετές μελέτες -τόσο στα ζώα όσο και στους ανθρώπους- έχουν διαπιστώσει ότι οι φθαλικές ενώσεις μπορεί να έχουν κάποιες επιπτώσεις στις ορμόνες.

Μια μελέτη έδειξε ότι αγόρια ηλικίας 3 έως 6 ετών από μητέρες που είχαν υψηλά επίπεδα φθαλικών ενώσεων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ήταν λιγότερο πιθανό να εμπλακούν σε «τυπικά αρσενικά παιχνίδια», όπως μάχες και να παίζουν με τα φορτηγά.

Ενώ οι εμπειρογνώμονες συμφωνούν ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να προσδιοριστεί εάν η έκθεση σε φθαλικές ενώσεις επηρεάζει την ανδρική γονιμότητα, ερευνητές πιστεύουν ότι επηρεάζουν την ανάπτυξη των αγοριών.

Σε μια άλλη μελέτη το 2008, υψηλά επίπεδα φθαλικών ενώσεων εντοπίστηκαν στα ούρα των βρεφών που είχαν πρόσφατα έρθει σε επαφή με σαμπουάν μωρών, σκόνη ή λοσιόν. Δεν υπήρχε σύνδεση με τυχόν προβλήματα αναπαραγωγής, αλλά καλό είναι να αποφεύγετε τις φθαλικές ενώσεις, καθώς καταλήγουν στην κυκλοφορία του αίματος.

Φορμαλδεΰδη

Υπάρχει συζήτηση ότι η φορμαλδεΰδη μπορεί να προκαλέσει κινδύνους στην υγεία. Η βραχυχρόνια έκθεση μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό του δέρματος από φυσική επαφή, δακρύρροια και κάψιμο στη μύτη κατά την εισπνοή.

Οι μακροπρόθεσμες συνέπειες της έκθεσης φορμαλδεΰδης δεν είναι γνωστές. Μετά από έρευνα διαπιστώθηκε ότι η έκθεση σε φορμαλδεΰδη προκάλεσε καρκίνο σε αρουραίους, και η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος χαρακτήρισε το χημικό ως «πιθανό καρκινογόνο». Ο Διεθνής Οργανισμός για την Έρευνα για τον Καρκίνο κατατάσσει την φορμαλδεΰδη ως καρκινογόνο για τον άνθρωπο.

Ωστόσο, η ποσότητα της φορμαλδεΰδης που χρησιμοποιείται σε προϊόντα περιποίησης και καλλυντικά είναι πολύ μικρότερη από τα ποσά που δοκιμάζονται στις περισσότερες μελέτες, γεγονός που καθιστά δύσκολο να διεξαχθούν σαφή συμπεράσματα σχετικά με τον κίνδυνο.

Βέβαια, αν θέλετε να κρατήσετε τα παιδιά σας από όλα τα προϊόντα προσωπικής φροντίδας που περιέχουν φορμαλδεΰδη, μπορεί να δυσκολευτείτε. Μια πρόσφατη μελέτη εντόπισε φορμαλδεΰδη σε βρεφικές λοσιόν, αφρόλουτρα και σαμπουάν μωρών. Η χημική ουσία δεν ήταν ένα εσκεμμένο συστατικό, αλλά παραπροϊόν της διαδικασίας κατασκευής.

Παραβένες (Parabens)

Οι παραβένες είναι μερικά από τα συνηθέστερα χρησιμοποιούμενα συντηρητικά σε καλλυντικά όπως σε ενυδατικά προϊόντα, σαμπουάν και μαλακτικά και πολλά είδη μακιγιάζ. Βρίσκονται στο ραντάρ περιβαλλοντικών ομάδων, επειδή πολλές μελέτες έχουν εντοπίσει parabens σε δείγματα ιστού από όγκους του καρκίνου του μαστού. Ωστόσο, οι μελέτες αυτές δεν ήταν πειστικές και δεν ήταν σε θέση να αποδείξουν μια άμεση σύνδεση μεταξύ της έκθεσης paraben και του αυξημένου κινδύνου του καρκίνου του μαστού.

Επειδή οι ​​παραβένες που χρησιμοποιούνται συνήθως σε επίπεδα μεταξύ 0,01% και 0,3% και έχουν κριθεί ασφαλής στα καλλυντικά σε επίπεδο τόσο υψηλό όπως 25%, η επίσημη στάση είναι ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει κανένας λόγος για τους καταναλωτές να ανησυχούν για τη χρήση καλλυντικών που περιέχουν parabens. Ωστόσο, η αξιολόγηση των εν λόγω χημικών ουσιών συνεχίζεται.

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Influence:

Η Σάννα Νάνου γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1983. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης…