3+1 λόγοι για να εντάξετε το παντζάρι στη διατροφή σας

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος

Δεν αποτελεί μυστικό  ότι τα φρούτα και τα λαχανικά είναι ευεργετικά για την υγεία μας. Ειδικά το παντζάρι αποτελεί μία φυσική υπερτροφή για τον οργανισμό. Διαβάστε εδώ γιατί.

Η γεωργία ανέκαθεν αποτελούσε  βασική πηγή  άντλησης σημαντικών αγαθών και πρώτων υλών. Το παντζάρι λοιπόν ήταν  ένα  πολύ γνωστό οπωροκηπευτικό, ήδη από τη δεύτερη χιλιετία. Σήμερα λοιπόν η  επιστήμη μας έχει επιτρέψει να αποκωδικοποιήσουμε τις ξεχωριστές ευεργετικές του ιδιότητες.

Διατροφική σημασία

Το παντζάρι λοιπόν διαφορετικά γνωστό ως κοκκινογούλι,  είναι λαχανικό ρίζας. Έχει σχετικά υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα περίπου στα 400 με 600 mg/ κιλό ενώ περιέχει στα 100 γραμμάρια 43 θερμίδες με 88% περιεκτικότητα σε νερό, 1,6 γραμμάρια πρωτεΐνης, 9,6 γραμμάρια υδατάνθρακες και φυτικές ίνες 2,4 γραμμάρια και 0,8 γραμμάρια λίπους. Όλα τα παραπάνω το καθιστούν ένα πλήρες υγιεινό γεύμα, με μικρή περιεκτικότητα σε θερμίδες. Το παντζάρι μάλιστα είναι καλύτερα   να καταναλώνεται σαν χυμός, μια και οι βιταμίνες τις οποίες περιέχει, οξειδώνονται, με  αποτέλεσμα να χάνουν τη δραστικότητά τους με το βρασμό.

3 + 1 λόγοι για να εντάξετε το παντζάρι στη διατροφή σας

Καρδιοπροστατευτική δράση

Η καρδιοπροστατευτική του δράση του οφείλεται στα νιτρικά και  νιτρώδη άλατα με αποτέλεσμα να μειώνει την πίεση λόγω  της παραγωγής μονοξειδίου του αζώτου και να διαστέλλει τα αγγεία.  Έτσι λοιπόν αυτό το καθιστά πολύ καλό για ανθρώπους οι οποίοι έχουν καρδιακές παθήσεις και  καρδιακή ανεπάρκεια, καθώς  διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία  και το αίμα κυκλοφορεί καλύτερα στις φλέβες.  Επιπλέον, είναι πολύ σημαντικό γιατί βελτιώνει   την αντοχή των αθλητών λόγω του γεγονότος ότι το αίμα μεταφέρει οξυγόνο στους μύες, με αποτέλεσμα να αυξάνει το ρυθμό αναπνοής και τη διαθεσιμότητα του  οξυγόνου στους μύες.   Επίσης ενισχύει   τους  ηλικιωμένους με προβλήματα γνωστικής ανεπάρκειας.  

3 + 1 λόγοι για να εντάξετε το παντζάρι στη διατροφή σας

Αντιοξειδωτική δράση

Διευκρινίζεται ότι όλες οι βιταμίνες έχουν αντιοξειδωτική δράση.   Οι βιταμίνες όμως που περιέχει το παντζάρι αποτρέπουν την οξείδωση της LDL χοληστερόλης και την καταστροφή του DNA. Επιπλέον, δρουν κατά των ελεύθερων ριζών. Οι τελευταίες είναι υπεύθυνες για την πρόκληση κυτταρικών και όχι μόνο βλαβών.  

Bonus tip:  το παντζάρι   περιέχει την  κόκκινη χρωστική η οποία ενδέχεται να χρωματίσει τα ούρα μας.  Συνεπώς λοιπόν αν καταναλώσουμε μία επαρκή ποσότητα παντζαριού, είναι πολύ πιθανόν τα ούρα μας να έχουν καφέ ή κόκκινο χρώμα.  Επίσης λόγω της περιεκτικότητάς του σε σάκχαρα είναι ακατάλληλο για άτομα με διαβήτη λόγω του γεγονότος ότι αυξάνει το σάκχαρο.

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.